BİTKİLİ AKVARYUM TANKLARI
Tatlı su dip ve yüzey bitkileri, her zaman şikayetçi olduğumuz nitratı besin olarak kullanırlar. Bu sayede Bitkili Akvaryum Tankları hem dekoratif hem de işlevsel olarak daha cazip görünüyorlar.
Bir tankta bitki varlığının kararı beslenen türlere ve su şartlarına bağlı kalarak verilebilir.
Otçul, agresif, bölgeci balıklar genellikle su bitkilerinin yerleşim ve gelişimlerine izin vermeyeceklerdir.
Akvaryumlarda kullanılabilecek bitki çeşitliliği bize bu anlamda farklı seçenekler sunsa da yine de bitki ile geçimsiz türleri bitkili akvaryumlarda beslemeye çalışmak hem bitkiler hem de balıklar için uygun olmayacaktır.
Bitkili Akvaryum Tankları Hangi Özellikte Olmalı?
Bitkili akvaryum tankı tasarlıyorsak veya mevcut tankımıza bitki eklemek istiyorsak, ilave bakım ve masrafları da göze alıyoruz demektir.
Aynı balıklar ve diğer su canlıları gibi, bitkiler de uyum sağlayabilecekleri akvaryum şartlarına ihtiyaç duyacaklardır. Uygun olmayan koşullarda yetiştirilmeye çalışılan bitkiler, nitrat kontrolü amacının tam tersi etki gösterecek ve çürüyen yaprak ve kökler nitrat seviyelerini arttıran faktörler olarak su şartlarına yansıyacaktır.
Pek çok türü ve özelliği bulunan akvaryum bitkileri, mevcut veya planlanan su şartlarına uygun olacak şekilde belirlenmelidir.
- Tercih ettikleri su sıcaklığı
- Tankın hacmi
- Taban malzemesi (akvaryum kumu) özellikleri
- Uygun pH-kH değerleri
- Ağırlıklı gereksinim duydukları mineraller ve elementler
- Yetişkin boyutları
- Işık gereksinimleri gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak seçimleri başarı oranı da yüksek olacaktır.
Akvaryum Bitkileri ve Karbondioksit (CO2)
Bahçe ve saksı bitkilerinde olduğu gibi, su altı bitkileri de ortamdaki karbondioksiti (CO2) kullanıp fotosentez yaparak beslenir. Öncelikle su içinde yeterli miktarda karbondioksit bulunması gerekecektir ki, zaten balıkların solunumları ile bu ihtiyaç belli bir oranda karşılanacaktır. Bitki miktarı arttıkça, karbondioksit ihtiyacı da artacağından, suda kolay çözünen özelliği ile dışarıdan karbondioksit desteğine ihtiyaç ortaya çıkacaktır.
Karbondioksit desteği, ev yapımı mayalanma ile elde edilebileceği gibi, karbondioksit tüpleri kullanılarak suya karbondioksit kazandırmak da mümkündür. Aynı amaçla üretilen ve kullanılan CO2 tabletleri de diğer bir seçenektir.
Mineraller ve Elementler
Akvaryum bitkileri ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir gibi elementlere de ihtiyaç duyacaktır.
Akvaryum suyunun kH değerinden bahsederken, bu değerin suda çözünmüş halde bulunan kalsiyum ve magnezyum minerallerinden oluştuğunu söylemiştik. Balıklar için kullandığımız yemlerden de suya kazandırılan bu minerallerin bitkilerin gelişimindeki önemi unutulmamalıdır. eğer akvaryum kumumuz CaCO3 (kalsiyum karbonat) içerikli ise, zaten belli bir oranda salınım yapması yani suya kalsiyum bırakması söz konusudur. Bu yüzden bitkiler için kalsiyum ve magnezyum temini çok da zor olmayacaktır.
Genellikle göreceli olarak kırmızıya çalan renklerde olan bitkiler için demir takviyesi önemli bir kriterdir. yine belli oranda suda mevcut bulunan demir elementleri, bitkiler tarafından kullanılacaktır. Genelde uygulanan yöntem olarak, akvaryum kumunun dibine (hacme bağlı olarak) bir veya iki tane küçük demir çivi veya parça gömerek uzun dönemde oksitli demirin suya karışmasını ve bitkiler tarafından kullanılmasını sağlamak da mümkündür.
Zemin Gübreleri
Kurulum aşamasında bitkili bir akvaryum tasarlanıyorsa, zeminde yıkanmış kaliteli torfu 1 cm yüksekliğinde sermek ve üzerini 3-4 cm yüksekliğinde akvaryum kumu kaplamak ekilecek bitkilerin mineral ve elementçe zengin torfa ulaşmalarını sağlayacaktır. (Konu ile ilgili AKVARYUM KUMU SEÇİMİ başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz)
Akvaryum Bitkileri Nasıl Ekilmeli?
Öncelikle akvaryum bitkilerinin dikimi, bakımı ve budanması amacıyla kullanılabilecek özel bitki maşaları mevcuttur. Bu maşaların kullanımı elimizin-kolumuzun akvaryuma girmesi sorununu ortadan kaldıracaktır.
Bitkiler yerleştirildikten sonra sabit kalmalı, tekrar yer değişimleri mümkün olduğunca yapılmamalıdır.
- Temin ettiğiniz bitkiyi saksısından veya ambalajından çıkartın
- Nazikçe akan su altında yıkayın
- Bir makas ile çürümüş kökleri, yaprakları ve dalları keserek temizleyin
- Sağlıklı kökleri boyları 3-4 cm olacak şekilde kısaltın
- Elinizle veya bitki maşası ile arzu ettiğiniz yere kökleri kuma iyice gömülecek şekilde yerleştirin.
- Gövdeye doğru kum takviyesi yaparak duruşunu sağlamlaştırın
Bu aşamadan sonra bitki köklerinin yerleşmesini, tutunmasını ve gelişimin başlamasını bekleyebilirsiniz.
Bitkili Akvaryumlarda Yapılmaması Gerekenler
- Işığı yeterli seviyede tutun. Aşırı ışık yosun gelişimini hızlandıracaktır.
- Çok derin akvaryumlar tercih etmeyin.
- Zemin ve yüzey bitkilerini mümkün olduğunca birlikte yetiştirmeye çalışmayın.
- Çok ince tanecikli kumlar kullanmayın. suyun bir miktarda olsa kum içinde ve köklerin çevresinde dolaşımı olmalıdır.
- Akvaryum hacminizi göz önünde bulundurarak çok uzun boylu (örneğin Lotus türleri) bitkileri ilk etapta tercih etmeyin.
Bitkili Akvaryum Tankları, görsel birer şölendir. Ancak bakımları ve dengede tutulmaları ek çaba gerektirecektir.
Bitkili akvaryum tanları ile ilgili olarak AKVARYUM TANKININ SEÇİMİ başlıklı makalemizi de okuyabilirsiniz.