KARINCA KOLONİLERİ

02.05.2023
249
KARINCA KOLONİLERİ

Karıncalar yeryüzünde en yaygın olarak görülebilen böcek türleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bugüne kadar yaklaşık 9.600 karınca türü saptanmıştır. Bilim adamları daha birçok karınca türünün henüz keşfedilmediğini belirtir. Karıncalar ekolojik olarak en büyük başarılarını her zaman koloniler halinde olmalarıyla açıklar. Bir karınca kolonisinde 20 ila 200 milyon arasında bireyler alabilir.

Tüm karıncalar yalnızca koloni içinde yaşayabilir. Karıncalar tek başlarına kaldıkları zaman çok zaman geçmeden ölüyorlar. Karınca kolonileri hangi tür olursa olsunlar üç ana gruptan meydana gelir. Bu 3 ana grup; Kraliçeler, erkek karıncalar ve işçiler şeklindedir. Grup içerisinde en yetkili kişi büyük kraliçedir. Kraliçelerin çiftleşme evresine dek kanatları vardır. En küçük işçi karıncaların asla kanatları olmaz. Erkek bireyler ise her zaman kanatlı bir yapıya sahiptir.

Bu 3 karıncanın yalnızca görünüşleri değil aynı zamanda görevleri de birbirinden farklıdır. Yuva içerisinde bulunan kraliçeler yavruları bıraktıktan sonra erkek karıncaların görevleri dölleme işlemini gerçekleştirmek oluyor. Yem aramak, yuva kurmak, kraliçe ve yavruları korumak da işçi karıncaların en temel görevleri arasında yer alır.

karınca kolonileri

Karıncaların Genel Özellikleri

• Karıncaların kulakları yoktur. Ayak tabanlarında bulunan özel yapı sayesinde oluşan titreşim ve sinyalleri dikkate alarak hareket etmektedirler.

• Çeneleri yardımıyla taşıdıkları yiyecekleri toprak altında sakladıktan sonra onları çiğneyip lapa haline getirir ve kuru bir zeminde mantar haline getirirler.

• Soğuk bölgeler hariç dünyanın hemen hemen her bölgesinde yaşarlar.

• Karıncaların en önemli faaliyetleri yuvaların dışında besin aramaktır.

• Karıncaların 3 adet mideleri bulunmaktadır. İlk kısımda besinler emilir ve pompa görevi görülür. İkinci kısımda ise tüm yiyecekler muhafaza edilir. 3 kısımda ise genişleyebilen yapıya sahip olan kursaklarıdır.

• Karıncaların ciğerleri yoktur.

• Karıncaların birçok türünde zehir vardır.

• Karıncalarda sosyal mide olduğu için aç olan bir arkadaşına antenini temas ettirdiği zaman besinin aktarımı gerçekleştirebilirler.

• Karıncalar salgı bezleri aracılığıyla yiyeceklere ulaşana kadar koku yayarak diğer arkadaşlarının da bu şekilde yiyeceğe ulaşımını sağlarlar.

• Tüm karınca kolonilerinin kendilerine özgü kokuları bulunmaktadır.

• Kolonilerin yaşam alanları yaklaşık yarım kilometredir. İçerisinde havalandırma, yiyecek depoları, çöp alanları, kavşaklar, yumurta bakım alanları, köprüler ve acil çıkış noktaları bulunur.

• Karıncalar arasında en fazla yaşam sürdürebilen grup kraliçe karınca olmaktadır. Kraliçeler yaklaşık 28 yıl yaşamaktadır. Diğer karıncaların ömrü ise 45 ile 60 gün arasında farklılık göstermektedir.

İlginizi Çekebilir:   IGUANALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ve BAKIMI

• Karıncalar öldükleri zaman anten yapılarında öldüğünü haber veren bir kokulu sıvı salgılanır. Bu sıvı aracılığıyla ölen karınca tespit edilir ve diğer türler tarafından taşınır.

karınca kolonileri

Tehlikeli Karınca Kolonileri

Karıncalar genel olarak zararsız böcek türü olarak bilinmesine rağmen bu bilgi kısmen yanlıştır diyebiliriz. Karıncaların birçok türü son derece etkili olan zehirler salgılayabilirler. Ufak bir ısırık bile insanların ölümüne neden olabilmektedir. Bu karınca türlerinin zehirleri insan cildi üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olarak bağışıklık sinirlerin sistemine zarar verici niteliktedir. En tehlikeli karınca kolonilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Bulldog Ant

Bulldog karınca dünyanın en tehlikeli karıncası olarak biliniyor. Karıncaların kolonileri Avustralya’nın kıyı kesimlerinde yer alıyor. 1988 yılından bu yana bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık 300 insan ölümü gerçekleşmiştir. Karınca ısırığı hassas ciltli insanlar için acı açısından son derece keskindir. Ağrı yaklaşık 3 dakika sürdükten sonra yani ölümler gerçekleşmektedir. Koloniler halinde rastlanan bu karınca türü yuvalarda yaşanan herhangi bir rahatsızlık durumunda çok daha agresif olabilmektedir.

2. Bullent Ant

Paraguay ve Honduras çevresinde yer alan bu zehirli karınca kolonisi ağrı faktörü dikkate alınacak olursa insan cildi üzerinde en fazla ağrı hissettiren karınca olarak ilk sırada yer alır. 24 saatten uzun bir süre boyunca ağrı hissedilebilmektedir. Salgıladıkları zehir merkezi sinir sistemine iletilerek ani ölüm gerçekleştirebilir.

3. Army Ant

Raids olarak da bilinen ordu karıncalar insanlar için oldukça tehlikelidir. Doğada çok agresif şekilde bulunan karıncalar saldırırken grup halinde hareket ettikleri için ölüm kaçınılmazdır. Grubun saldırısına uğrayan avın yıkılması için 100 binden fazla karınca aynı anda hareket eder ve ava saldırırken grup şeklinde kurbanı devirmeyi hedef alırlar. Bu karıncaların zehirleri insan vücuduna aktarıldığı zaman yaklaşık 3 ila 5 saat içerisinde ölüm meydana gelir.

4. Siafu Ant

Sürücü karınca olarak bilinen bu tür; Doğu Afrika’da yer alan kolonileri ile insanlar için ciddi bir tehlike olmaktadır. Her yuva en az 20 milyon bireyden meydana gelmektedir. Gruplar halinde dolanan karınca kolonisinin avcıları birkaç saniye içerisinde avını tamamen ayırabilen güçlü ve sağlam çenelere sahiptir. Bu koloninin işçi karıncaları normal karınca türlerine oranla çok daha güçlüdür. İşçi grubunda olan siafu ant daha büyük çene boyutlarına ve çok daha ileri dereceye dayanıklılık ile ön planda yer almaktadır. Batma yetenekleri ile avlarını kısa süre içerisinde ölüme terk etmektedirler.

İlginizi Çekebilir:   ELMA SALYANGOZLARI

5. Jack Jumper Ant

Avustralya’ya özgü olan bu Karınca kolonisi 1980-2000 yılları arasında 4 kişiyi öldürmüştür. Tek bir ısırıktan bir insanı öldürebilecek kadar zehir bırakabilen bu karınca türü insanlar için gerçek bir kabus niteliğindedir. Yapı olarak küçük bir akrebe benzetilebilen bu karınca türünde salgılanan zehir kurbanlarda alerjiye, düşük tansiyon ve artan kalp ritmi gibi semptomlara neden olabilmektedir.

6. Pony Ant

Midilli karınca olarak da bilinen bu karınca kolonisi diğer türler arasındaki en korkunç tür olarak bilinmektedir. Görünüşleri oldukça çarpıcı ve eşsiz yapıdadır. Avustralya’ya özgü olan bu karınca türü yeşil karınca olarak da bilinir. Sokma sonucu insanlar da şiddetli ağrılar gerçekleşir. Tıbbi olarak son derece dikkatli davranılmadığı sürece bölümler gerçekleşebilir. Sokma durumunda avını şoka sokarak kaşınmaya, kusmaya neden olan çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir. Tedavi uygulanmadığı sürece insan vücudundaki zehir belli bir süre sonra ölüme neden olacaktır.

7. Bullhorn Acacia Ant

Bu karınca kolonisi görünüşte eşek arısını andırır. Bu karınca türünün sokması ile insan delisi şişerek çok fazla ağrı hissedebilir. Genel olarak Afrika ülkelerinde görülen bu tür; astım ve ağır depresyon tedavisinde kullanılan birçok tıbbi ilaç için avantaj sağlamaktadır.

8. Green Tree Ant

Yeşil ağaç karıncaları tropikal Asya ve Avustralya’da bulunan popüler bir türdür. Bu tür Dokumacı Karıncalar olarak da bilinmektedir. Bu karınca türleri tarafından kurulan koloniler son derece fazla birey içermektedir. Yarım milyondan fazla bireyle koloni halinde bulunan bu karınca türü ciltte delici bir iğne etkisi yaratabilir. Yeşil ağaç karıncalarının en etkili avantajlarından biri toplu olarak ezildikleri zaman elde edilen yağdır. Bu yağ çeşitli mide enfeksiyonlarının yanı sıra doğurganlık komplikasyonları gibi çeşitli tedavilerde etkili rol almaktadır.

9. Fire Ant

Ateş karınca türleri zencefil karıncalar olarak da adlandırılabilir. Yanan bir cilt ile aynı etkiyi sağlayacak bir zehir üretmektedirler. İnsan cildinde şişlik, tahriş ve çeşitli alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Diğer tür semptomlarda zamanında tedavi uygulanmadığı zaman ölümcül olabilen bir zehir salgılamaktadır. Davranışları oldukça agresif olan bu zencefil karıncaları küçük hayvanları öldürebilecek kadar güçlü zehre sahiptir.

10. Florida Harvester And

Kuzey, orta ve Güney Amerika’nın çöl kesimlerinde yer alan bu karınca türü sakallı bir görüntüye sahiptir. Asla küçümsenmemesi gereken türler arasında ilk sıralarda yer alan bu karınca türü zehirleri sayesinde kertenkele gibi hayvanları kolaylıkla öldürerek parçalayabilir. Bu karınca türü insanlar için de potansiyel bir tehlike alanı oluşturmaktadır.

İlginizi Çekebilir:   SÜLÜKLER

11. Myrmecia

Myrmecia adı verilen karınca türü Avustralya bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Son derece saldırgan ve güçlü sokması ile bilinen bu tür oldukça zehirlidir. Salgıladığı zehirler avları üzerinde şiddetli alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermektedir. Tedavi edilmediği sürece kısa süre içerisinde öldürücü etki yaratmaktadır. Üstün görme yeteneklerine sahip olan bu tür 1 metre mesafeden avını fark edebilir. Bu mesafe karıncalar için oldukça etkili bir görüş mesafesidir.

karınca kolonileri

En Popüler Karınca Kolonileri

En popüler karınca kolonilerinden bazılarını sizler için bir araya getirdik. Karıncalar daha önce de değindiğimiz gibi çok çeşitli bir böcek türüdür.

Eciton Burchellii

Eciton burchellii, diğer bir adıyla asker karıncası olarak anılmaktadır. Askerlerin savunma mekanizmaları oldukça etkilidir. Büyük kafa yapıları ve özel çene yapıları ile bu koloniler yer altında kazılan yuvaların yerine canlı işçi bedenlerinden meydana gelen koloni göçleri esnasında parçalara ayrılarak yeniden bir araya getirilebilen geçici canlı yuvalar oluşturmaktadırlar. Çok nemli ve sıcak iklimlere ihtiyaç duyan bu tür; tarımsal alanlarda yaygın olarak bulunmaktadır. Boyutları 3 mm’den 12 mm’ye kadar uzayabilir. Uzun kanca şeklinde ve sivri mandibulaları vardır. Uzun bacakları dolayısıyla örümcek gibi görünmektedirler.

Rytidoponera Metallica

Kuzey Avustralya’da oldukça yaygın şekilde görülen bu tür küçük boyutlu bir kalınca türüdür. Pürüzsüz yüzeylere tırmanamayan bu karınca türü birçok tohumun dağılması için aktif rol oynamaktadır. Kraliçe karınca işçileri öldükten sonra kendi besinini toplayabilir ve tekrardan işçi üretimi yapabilir.

Temnothorax Rugatulus

Temnothorax karınca türü diğer türlere oranla sakin ve huzurlu alan arayan bir cinstir. Diğer karıncalarla birlikte bulundurulması herhangi bir sorun oluşturmaz. Kraliçeyi beslemeye gerek yoktur.

Termitler

Termitler genel olarak akkarınca veya beyaz karınca olarak da adlandırılırlar. Tropik bölgelerde organik kökenli maddeleri yiyerek ve ışıktan kaçarak yaşadıklarından dolayı zararsızdır diyebiliriz. Yaklaşık 3000 adet termit türü bulunmaktadır. En zengin olan kıta Afrika kıtasıdır. Yağmur ormanlarında yoğun olarak rastlanabilen bu tür diğer türlere oranla çok daha sakin ve çalışkandır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020