SÜLÜKLER

10.01.2023
345
SÜLÜKLER

Sülüklerin de içinde yer aldığı grup olan Annelida anacı, Polychaeta, Olygochaeta ve Hirudinea olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Hirudinea sınıfı, genellikle sülük olarak bilinen deniz, tatlı su ve karasal solucanlar olmak üzere 500 den fazla türü kapsamaktadır.

En küçük sülük 1 cm uzunluğunda olmakla beraber çoğu türler 2,5 cm büyüklüğündedir. İnsan ve hayvan sağlığını ilgilendiren sülük türleri (Hirudomedicinalis) 20 cm’ye kadar ulaşabilirler. Amazon’da yaşayan Haementeriaghilianii ise 30 cm büyüklükte olabilmektedir. Renkleri ilginç olup genellikle siyah, kahverengi, zeytin yeşili ve kırmızıdır. Üzerlerinde kuşak ve benekler bulunabilir. Sülüklerde vücut tipik olarak dorso-ventral yassılaşmıştır. Vücutları 34 segmentten oluşmaktadır.

Sülük Nerede Yaşar?

Bazı sülük türleri denizlerde olduğu halde, çoğu aquatik türler tatlı sularda yaşarlar. Yüzeysel bitki bulunan havuz, göl ve hafif akan çayların kenarını tercih ederler. Asidik sular sülük faunasının zayıflamasına sebep olur. Çoğunlukla organik kirleticilerin bulunduğu bölgelerden hoşlanırlar.

Tatlı su birikintileri içindeki taşların altı çevrildiğinde şaşırtıcı sayıda görülürler.  Dehidrasyon sonucu vücut uzunluklarının  % 90 ‘dan fazlası zarar görse bile yaşayabilirler. Sülük türlerinin yüzen formları üreme periyodunda kümeler halinde suyun kaynağına doğru yüzerler. Hirudinidae  ve Erpobdellidae türü sülükler hem suda hem de karada yaşayabilirler.

sülükler

Sülükler Ne ile Beslenir?

Bütün sülük türleri etçildir. Solucanlar, sümüklüböcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular ile beslenebilirler ya da iki yaşamlılar, sürüngenler, balıklar ya da bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Bu canlıların bilinen en büyük avcıları, balıklar, sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.

Tıp Alanında Sülük Kullanımı

Doğada otuza yakın sayıda çeşitli sülük mevcuttur. Tıbbi anlamda tedavi edici özelliği olan sülük ülkemizde tek çeşittir. Hirudo medicalis türü çeşitli kan ve dolaşım sistemi hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Sertifikalı sülük üretim çiftliklerinde üretilen ve daha önce hiçbir canlı ile temas etmemiş sülükler tek kullanımlık olarak uygulanmakta ve uygulama sonrasında uygun şartlarda yok edilmektedir. Yeni doğan sülük larvaları kozmetik amaçlı kullanılırken 6 farklı boy ve ağırlıkta özel olarak hazırlanmış uygun bir süre aç olarak bekletilmiş sülükler uygun enzimatik etkilerinden yararlanılmak üzere gerekli bölgelere uygulanarak tedavi gerçekleştirilir.

İlginizi Çekebilir:   CÜCE VATOZLAR

Sülükler kendileri için kan alırken insanlara şifa olarak kendi ürettikleri yüze yakın sayıda farklı enzim vererek tedavi edici ve sağlığı idame ettirici uygulamalar gerçekleştirilir. Sülük insandan ilk kanı aldıktan sonra bir laboratuvar olan kendi dili ile aldığı bu kanı analiz etmekte ve bu analiz sonucuna göre kendi oluşturacağı dozda şifa verici enzimi insanın sistemik dolaşımına enjekte etmektedir. Yani şifa sülüğün kan almasında değil verdiği enzimlerdedir.

tıbbi sülükler

Sülük Tedavisi Nasıl Uygulanır ?

Sertifikalı olarak özel sülük üretim çiftliklerinde üretilen ve uygun koşullarda uygulama alanına getirilen steril sülükler uygulamayı yapacak hekim tarafından belirlenen ölçülerde ve sayıda hazırlanarak uygulama noktasında bulundurulur. Olgunun beklentileri ve şikayetlerinin giderilmesi için hekim tarafından belirlenen noktalara gene hekim tarafından belirlenen boyutlarda sülükler steril koşullarda ilgili noktalarda sülüğün tutunması sağlanarak şifa verici enzimler ilgili bölgeden vücuda uygulanması sağlanır.

İşleri biten yeterince beslenen ve enzim veren sülük, uygun şartlarda bir daha kullanılmamak üzere imha edilir. Bu sülükler tek kullanımlıktır. Sağılıp tekrar uygulanma gibi bir durum asla söz konusu değildir. Uygulama sonrasında sülüğün uygulandığı nokta uygun temizlik sağlanarak steril koşullarda 24 saat sürece kapatılır. Pansuman 24 saat kapalı kalacaktır.

sülükler

Tıbbi Sülükler ve Evde Beslenmeleri

Tıbbi sülük türleri için alındıkları ortamlar da beslenmeleri için önemli birer faktördür. Örneğin; Tatlı suda yaşayan sülükler, doğal beslenmeye alışmış parazitlerdir. Tatlı su kaynağından alınan sülük, evde beslenme yöntemi ile çok uzun süre yaşamayacaktır. Fakat en sık bulundukları yerler incelendiğinde, bu ortamların tam tersine, tatlı sular, kuzeye bakan yosunlu taş ve topraklar olduklarını söylemek mümkündür. Sülüğün bakılma ve beslenme amacı, alternatif tıp ve tıp kullanım alanlarının dışında, üretimini yapmak ve üretime bağlı olarak satış işlemleri için de beslenebilir. Sülük nasıl beslenir?

İlginizi Çekebilir:   KARANTİNA AKVARYUMLARI

Sülüğün beslenmesi için ihtiyacınız olan ortam özellikleri;

  • Beslemek istediğiniz tıbbi sülük ya da sülükleri mutlaka tatlı su içerisinde bulundurmalı ve bu ortamda yaşamalarına olanak tanımalısınız.
  • Sülük beslenebilecek en ideal su sıcaklığı 18 derece ile 24 derece arasında olmalıdır.
  • Tıbbi sülük türleri, bulundukları ortam içerisinde üzerlerine tutunabilecekleri kaya, taş ya da tahta parçasına ihtiyaç duyacaklardır. Bu nedenle sülüklerin bulunduğu ortamı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yerleştirmelisiniz.
  • Tatlı su kaynağından aldığınız tıbbı sülükler için kaynağa ait bir miktar su ve birkaç taş parçası, bulunduğu ortama daha hızlı adapte olmasını sağlar. Bu durumda sülüklerin ömrünü uzatır.
künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020