DENİZLERDEKİ EN BÜYÜK CANLILAR

13.02.2024
45
DENİZLERDEKİ EN BÜYÜK CANLILAR

Yerkürenin neredeyse %70’ini sular kaplıyor. Dünyamızda yaşayan birçok canlı da sular da yaşıyor. Günümüzdeki gelişmiş teknolojiye sahipken bile okyanusların ve denizlerin %85’i hala keşfedilmeyi bekliyor. Denizlerde ve okyanuslarda birçok farklı tür yaşıyor. Hala keşfedilmeyi bekleyen yeni türler ve canlılar da var. Dünyamızdaki en büyük canlıların birçoğu da denizlerde yaşamını sürdürüyor. Bu canlılardan bahsedelim biraz.

Derin Denizlerdeki “EN”ler

Bu listeyi, sadece vücut ağırlıkları olarak değil, denizlerde yaşayan canlıların uç noktalara varan uzunluk, kütle vb. ölçülerini de dikkate alarak oluşturmaya çalıştık…

Aslan Yeleli Deniz Anası

denizlerdeki EN'ler-aslan yeleli deniz anası

Aslan yeleli deniz anası, denizlerde yaşayan en uzun canlı olarak biliniyor. Yaklaşık olarak 36 metreye kadar ulaşan dokunaçları var. Bu canlı, uzun dokunaçlara sahip olması nedeniyle bazen çeşitli engellere takılabiliyor ve dokunaçları bu engellere dolanabiliyor. Bu da genelde sorun oluyor ve avlanması açısından savunmasız bırakıyor. Ayrıca bu canlının dokunaçlarında zehirler de bulunuyor ve avlarını uzun dokunaçları ile avlıyor.

Mavi Balina

denizlerdeki en büyük canlı-mavi balina

Mavi balina veya diğer adı ile “gök balina”, birçok kişinin de bildiği devasa deniz canlısıdır. O kadar büyük boyutlara sahiptir ki, fotoğraflara göre gerçekte görenler hayrete uğruyor. Mavi balina, şu an sadece denizlerde değil, doğada yaşayan en büyük canlı olarak biliniyor. 33 metre kadar boya çıkabiliyorlar ve ağırlıkları 200 tonu bulabiliyor. Bu devasa canlının kalbi de boyut olarak neredeyse bir araba büyüklüğünde.  Şu an dünyada 25000’den az mavi balina var ve avlanmaları yasaklandı. Avlanmaları yasak olsa da hala bazı tehditler var. Gemi çarpması ve iklim değişikliği sonucunda mavi balinaların nüfusu hızla azalıyor.

İlginizi Çekebilir:   BİTKİLİ AKVARYUM TANKLARI

İspermeçet Balinası

ispermeçet balinası

İspermeçet balinası da denizlerde yaşayan en büyük canlılardan birisidir. Boyutları 25 metreye kadar ulaşabiliyor ve 60 ağırlıkları da 60 tona kadar çıkabiliyor. Bu balina, en büyük dişli yırtıcı olarak biliniyor. Yetişkin erkekler, yaz aylarında genelde kutuplara göç ediyorlar. Diğer aylarda ise genelde Akdeniz’de yaşıyorlar. Türkiye’de de 4 defa ispermeçet balinası görülmüştür.

Balina Köpekbalığı

denizlerdeki en büyük canlılardan balina köpekbalığı

Balina köpek balığı da denizlerde yaşayan en büyük canlılar listemizin dördüncü sırasında yer alıyor. İsmine bakarak bu canlının bir köpek balığı olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bu canlı daha çok bir balina gibi. Balina köpek balıklarının boyu ortalama 8 – 10 metre civarında oluyor. Ağırlıkları da ortalama 10 ton olarak ölçülüyor. Şimdiye kadar görülmüş olan en büyük balina köpek balığının boyu 18 metre, ağırlığı ise 21.5 tondur. Bu canlılar genelde, tropikal bölgelerde yaşıyorlar. Balina köpek balıkları, huy olarak agresif değillerdir. Avlanması yasak olsa da halen bazı bölgelerde yasa dışı olarak balina köpek balıklarını avlıyorlar. Bu nedenle de türün nesli tükenme tehlikesi altında.

İlginizi Çekebilir:   SÜLÜKLER

Büyük Camgöz Köpekbalığı

büyük camgöz köpekbalığı

Büyük camgöz köpekbalığı, dünyanın en büyük balıkları arasında yer alıyor. 10 metre uzunluğa 4 tona kadar ulaşabilen bu devasa canlı genelde soğuk ve fazla ılık olmayan sularda yaşıyor. Büyük camgözün en belirgin özelliği, devasa bir ağzının olması ve devasa solungaçlarının olmasıdır. Kayıtlara geçen en büyük camgözün boyutu 12,5 metre ve 5 tondu. Bu balık türünün de ne yazık ki nesli tükenme tehlikesi altında.

Dev Kalamar

denizlerdeki en büyük canlılar-dev kalamar

Dev kalamar, en uzun kafadan bacaklı olan canlı olarak biliniyor. 2012 senesinde ilk kez Japonya’dan bir grup bilim insanı dev kalamarın belgeselini çektiler. Bu canlının boyu ortalama 12 metre kadar oluyor. Ancak çok derinlerde yaşadığından ve nadiren görüldüğünden dolayı, hakkında diğer canlılar kadar fazla bilgi bilinmiyor.

Dev Pasifik Ahtapotu

denizlerdeki en büyük canlılar-dev pasifik ahtapotu

Dev Pasifik ahtapotu, kafadan bacaklı canlılar arasında en büyük ikinci canlı olarak biliniyor. Dev pasifik ahtapotunun boyu yaklaşık 10 metre. Genelde rengi kırmızı ve kahverengi olan bu canlı tehdit altına girdiği zaman rengini değiştirebiliyor. Oldukça zeki olan dev pasifik ahtapotu, kavanoz açabiliyor, labirent çözebiliyor ve çeşitli oyuncaklar ile oynayabiliyor. Bu zeki canlının adından da anlaşılacağı gibi genelde Pasifik Okyanusu’nda yaşıyor.

Kürek Balığı

dev kürek balığı

Kürek balığı, Regalecidae familyasında yer alıyor ve bu familyadaki kemikli balıkların en büyüğü olarak biliniyor. Kürek balıklarının şekli, diğer balıklara göre biraz daha farklı. Uzun ve ince olan bu balık türünün rastlanan en büyüğünün boyutları 11 metre ve 272 kilogramdı. Kürek balıkları genelde ağ veya oltaya hiç takılmıyorlar. Genelde bu balıklara karaya vurdukları zaman rastlanıyor. Bu balıklar genelde denizlerin derinlerinde yaşıyorlar.

İlginizi Çekebilir:   DÜNYANIN EN ZEHİRLİ YILANLARI

Güneş Balığı (Mola Mola)

güneş balığı (Mola mola)

Güneş balığı, genelde halk arasında Mola Mola olarak da biliniyor. Bu balık türünün yapısı da diğer balıklardan biraz daha farklı. Oval bir yapıya sahip olan güneş balığının derisi yaklaşık 15 santimetre kalınlığında. İspermeçet balinasından sonra, en kalın deriye sahip olan balık güneş balığıdır. En büyükleri 3–4 metre kadar boya ulaşabilir ve ağırlıkları da 2 tona kadar çıkabilir. Bu balıklar ortalama olarak 25 – 30 sene kadar yaşıyorlar. Genelde ılık sularda yaşayan bu canlı, 1000 metre derinliğe kadar inebiliyor ve Akdeniz’de de görülüyorlar.

Japon Örümcek Yengeci

denizlerdeki en büyük canlılar-japon örümcek yengeci

Japon örümcek yengeci, eklem bacaklı canlıların en büyüğüdür. Bu yengeç türünün 10 tane bacağı bulunuyor ve bacaklarının boyu 2 – 3 metreye kadar ulaşabiliyor. Yengeç türleri arasındaki en büyük türdür. Japon örümcek yengeci yaşlandıkça kabuğu aynı büyüklükte kalırken, bacakları devamlı büyümeye devam eder. Zaman zaman kamuflaj amacıyla da kabuklarını süslerler. Bu canlı, genelde Pasifik Okyanusu’nda 600–700 metre derinlikte yaşar.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020