BAL PORSUĞU

04.04.2024
25
BAL PORSUĞU

Dünyada birçok hayvan yaşam mücadelesi vererek hayatta kalır. Bal porsuğu da bu mücadeleyi veren ve yeri geldiğinde yılanlara karşı bir zafer kazanarak güçlü kalan hayvanlar arasındadır. Dünyada geniş bir yaşam alanı olan Afrika, güneybatı Asya ve Hint alt kıtasını yayılan memeli bir türdür. Çeşitli habitatlarda görülmesi nedeniyle IUCN Kırmızı Listesi’nde Asgari endişe altındaki türde yer alan hayvanlar arasındadır.

Dünyanın en Korkusuz hayvanları arasında olan bal porsukları, yırtıcı hayvanların saldırılarına karşı da dayanıklıdır. Birçok belgeselde görebileceğiniz üzere bir bal porsuğu yılanlarla mücadele ettikten sonra yılanı afiyetle yiyebilir. Bunun yanında herhangi bir yırtıcı ya da vahşi hayvanla kafa tuttuğunda çok kez görürüz. Bal porsukları küçük bir bünyeye sahip olmasının yanında, akıl almayacak derecede büyük işlere kalkışan cesaretli hayvanlar olarak bilinir. Bu nedenle Guinness Dünya Rekorlarında dünyanın en Korkusuz hayvanı unvanına sahiptir.

Bal Porsuğunun Fiziksel Özellikleri

Bal porsuğu Sansargiller familyasına ait bir hayvandır. Soyu azalmakta olan bal porsuklarının ortalama yaşam süresi 24 yıl olarak bilinir. Nesli tükenmekte olan bir hayvan değildir ancak asgari endişe altındaki bir tür olarak IUCN Kırmızı Listesi’nde kayıtlara geçmiştir. Yaşadıkları alanlar oldukça geniş bir alanı kapsamakla birlikte bal porsukları porsuktan ziyade, görüntü olarak gelinciğe benzer. Kürkleri sırt tarafından beyazımsı ve grimsi olarak uzanır. Onlara bal porsuğu denilmesinin sebeplerinden biri bal yemeyi çok sevmeleridir. Bal yiyebilmek için arı kovanlarına girerek arıların onları sokmasına dahi katlanmaları bal porsuklarının isimlerini almalarındaki en önemli etkenlerden biridir.

Bal porsukları ailece yaşayan hayvanlardır. Anne bal porsuğu yavrularının 12 ya da 22 ay arasında bağımsız hale gelene kadar yiyecek, barınma ve koruma sağlar. Erkek bal porsukları yavru yetiştirmede aktif rol almaz. Bir bal porsuğu çok eşli olmakla birlikte yavrularını doğduğu belli bir dönem yoktur. Bal porsukları bir yıl içerisinde birkaç kere doğum yapabilirler. Bal porsuğunun gebelik süresi 6 ya da 8 hafta kadardır ve çoğunlukla tek yavru doğururlar.

bal porsuğu

Dünyanın En Korkusuz Hayvanı

Eski adıyla Guinness Rekorlar Kitabı, yeni adıyla Guinness Dünya Rekorları listesinde yer alan bal porsukları, dünyanın en korkusuz hayvanı olarak bilinir. Kendisinden hacim ve güç olarak büyük ve oldukça yaratıcı birçok hayvana kafa tutarlar. Uzun gövdeli olup kısa bacaklara sahip olan bal porsukları, gövdelerinin ve hacimlerinin kat ve kat fazlası birçok yırtıcı hayvanla baş edebilir. Gevşek ve kalın derileri sayesinde özellikle deredeki gevşeklik onlara serbestçe dönme ve yakalandıklarında düşmanlarıyla kolay bir şekilde savaşma yeteneği sağlar. Zira gevşek bir deri, düşmanın ağzından ya da pençelerinden kolay bir hamle ile kurtulabilir.

Dünyanın en korkusuz hayvanı olarak isimlendirilmelerinde bir diğer neden bal porsuklarının dünyada yaşadığı coğrafya nedeniyle yaşama içgüdülerinin gelişmiş olmasıdır. Yaşadıkları ormanlar ve bozkırılar bal porsuklarının hayvanlarla savaşırken dayanıklı olmasında çevresel şartlar oluşturmuştur. Bunun yanı sıra güçlü ve keskin pençeleriyle kendilerini savunmak bal porsukları için oldukça kolaydır. Bir bal porsuğu, keskin pençesi ile diğer hayvanların derisini kolaylıkla yırtabilir. Dünyadaki birçok zehirli tür ile karşı karşıya gelen ve yırtıcı hayvanların karşısında onlara meydan okuyan bal porsukları son derece kuvvetli ve çevik bir yapıya sahiptir. Tüm bunlara baktığımızda bal porsukları, yaban hayatında yaşamını kolay bir şekilde sürdürebilir.

bal porsuğu

Bal Porsuğunun Yaşadığı Coğrafya

Bal porsukları dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan bir hayvanlardır. Bal porsukları yaşadığı dönemde dünyanın çeşitli noktalarına yayılmış ve hala yaşamını sürdürmektedir bal porsuklarının varlığına dair ilk kanıtlar 18. yüzyıl sonlarında karşımıza çıkar. Yapılan araştırmalar referans alındığında ilk olarak Asya’da ortaya çıkan bal porsukları daha sonra 19 ve 20. yüzyıllarda dünyanın çeşitli coğrafyalarına yayılmıştır. Farklı alt türleri bulunan bal porsuklarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Güney ve güneybatı Afrika’da Cape bal porsukları
  • Ceyhun Nehri’nin doğusunda Hint bal porsukları
  • Nepal ve doğusundaki alanlarda Nepal bal porsukları
  • Batı Afrika, Güney Fas ve Eski Fransız Kongosu civarlarında beyaz sırtlı bal porsukları
  • Gana Kuzeydoğu Kongo civarlarında siyah bal porsuğu
  • Sahel ve Sudan bölgeleri civarında Çat Gölü bal porsuğu
  • Sierre Leone’de benekli bal porsuğu
  • Etiyopya bal porsuğu
  • Güneybatı Irak ve İran’da Fars bal porsuğu
  • Kenya bal porsuğu
  • Arap Yarımadası’nın güneyinde Arap bal porsuğu
  • Türkmenistan’da Türkmen bal porsuğu gibi farklı alt türleri ile karşımıza çıkar.
İlginizi Çekebilir:   JACK DEMPSEY

Bal porsukları farklı alt türleri ile hem ekolojik dengeyi sağlamada hem de türlerin devam ettirmekte başarılıdır. Her yıl on binlerce insanın bir hayvanın ölümüne neden olan zehirli yılanları tek hamlede tüketerek hayatta kalan cesaretli ve güçlü bal porsukları yılanların zehirlerine karşı da dayanıklıdır. Yıl boyunca savaştıkları güçlü hayvanlar onların evrimsel süreçte kazandıkları önemli avantajlardan gelir.

bal porsuğu

Bal Porsuklarını Diğer Hayvanlardan Ayıran Avantajlı Özellikleri

Bal porsukları başta kendi coğrafyasında yaşayan hayvanlarla kıyasladığımızda ve dünya üzerindeki birçok hayvana bakıldığında oldukça Zeki hayvanlar olarak bilinir bal porsuklarından bazıları bazı aletleri kendi amaçları doğrultusunda kullanabileceğiniz ispatlamıştır. Yapılan bir deneyde Moholoholo Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde esir bal porsuğu Stoffel’in bu alandan kaçmak için çeşitli araçları akıllıca kullandığını ve bu araçları kullanırken gözlenen davranışları sayesinde onu ne kadar zeki olduğunu ortaya koymuştur.

İlginizi Çekebilir:   FLOWERHORN'LAR

Bal porsukları aynı zamanda yılanların zehrini absorbe etmelerinin yanında doğada bulunan pek çok zehirli böceği de yiyen bir türdür. Bilim insanları bal porsuklarının üzerinde yaptığı deneyler sayesinde normal bir insana veya bir hayvana çok kolay bir şekilde zehirleyebilecek maddelerin vücuduna girmesine rağmen, vücutlarında zehre karşı dayanıklı olan bir savunma sistemi olduğunu gözlemlemiştir. Bu nedenledir ki zehirli böcekler de bal porsuklarının yavrularının sunduğu yemekler arasında yer alır. Bal porsukları bunların yanında zehirli fareleri ve akrepleri de besin olarak tüketebilir.

Bir bal porsuğu içerisinde bulunmak istemediğin bir ortamda ya da yanında olmasını istemediği bir canlıyla karşılaştığında diğer hayvanların yapmadığı bir şey yapar. Bal porsukları, kuyruklarının altında kokmuş bir sıvıyı depolayan bir salgı bezine sahiptirler. Bal porsukları istemediği ya da tehdit unsuru olarak gördüğü bir zamanda bu kokuyu kuyruklarının altında kolay bir şekilde salgılama özelliğine sahiplerdir. Bir bal porsuğunun salgıladığı bu rahatsız edici koku genellikle onların bulunduğu güvenli alanı işaretlemesi için kullandığı bir yöntemdir. Ancak bir bal porsuğu korktuğunda ya da tehdit edildiğinde kokarca akrabalarının yaptığı gibi kokuyu püskürtmek yerine ortama bir koku bombası salar. Bu koku bombası canlının bal porsuğu tarafından istenmediğinin açık bir beyanı gibidir.

İlginizi Çekebilir:   GURAMİLER
www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020