EVCİL HAYVAN MİKROÇİP UYGULAMASI

16.01.2023
621
EVCİL HAYVAN MİKROÇİP UYGULAMASI

Evlerde beslenen kedi ve köpekler için mikroçip zorunluluğu getirildi. Evcil hayvanına çip taktırmayan hayvan severlere para cezası uygulanacak. Bu zorunluluğun getirilmesiyle hayvan besleyenlerin akıllarında sorular oluşmaya başladı. Mikroçip nedir, ne işe yarar gibi sorulara cevap aramaya başladılar.

Mikroçip Nedir? Ne İşe Yarar?

Microchip, yaklaşık olarak bir pirinç tanesi boyutundadır ve içinde 15 karakterli kod numarası bulunur. Hayvanların derilerinin altında enjektör gibi bir aletle uygulanır. Tıpkı insanların kendilerine ait TC numaraları olduğu gibi hayvanlara da kendilerine özel 15 karakterli kimlik numarası da tek bir hayvana aittir. Microchip’in amacı öncelikle hayvanlara kendilerine ait bir kimlik verilmesidir.

evcil hayvan mikroçip uygulaması

Hayvanların kaybolması veya çalınması durumunda bulunma ihtimalini arttıran bir sistem amaçlanır. Özellikle evcil hayvanlar zaman zaman kaybolabilir bu da onların bulunamadığı taktirde sokak hayatına alışmasını gerektirir. Microchip böyle bir durumda hayvanların daha kolay bulunmasına katkı sağlar.

İlginizi Çekebilir:   SEMENDERLER

Ayrıca evcil hayvanların veteriner kliniğinde çipleri taranarak hayvanın adı, pasaport numarası, ırkı ve türü, cinsiyeti, hayvanın rengi, doğum tarihi, ilaçları, aşıları, sağlık durumları, daha önce geçirdiği hastalıklar, hayvan sahibinin adı, telefon numarası, adresi gibi bilgiler hakkında da bilgi sahibi olunmasını sağlar.

evcil hayvan mikroçip uygulaması

Mikroçip Uygulaması Nasıl Ve Nerede Yapılmaktadır?

Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması veteriner hekimler tarafından tüm veteriner kliniklerinde takılır. Microchip hayvanın iki kürek kemiğinin arasındaki elastik derinin altına takılır.

Normal enjektörlerden farklı bir cihazla takılır fakat hayvanın canını acıtmayacak kadar acısız ve kolay bir uygulamadır. Rutin bir veteriner kontrolü sırasında çip uygulaması kolaylıkla gerçekleştirilebilir, zaman almaz.

Evcil Hayvanımızda Neden Mikroçip Bulunmalıdır?

Evcil hayvanlarının dışarıda kaybolması, çalınması durumunda mikroçiplerin varlığı önemlidir. Böyle durumlarda hayvanların bulunabilirliği artar. Fakat çipler bir GPS cihazı değildir ve hayvanın nerede olduğunu canlı bir şekilde izleyemez. Ama direkt sahibine yönlendiremeseler bile bir barınak veya veteriner kliniğine getirildikleri zaman iletişime geçilebilecek bir yol sağlanmış olur.

evcil hayvan mikroçip uygulaması

Aynı zamanda hayvanla ilgili bilgilerin yanı sıra sahibinin de telefon numarası, adres bilgileri çipte bulunur. Kaybolan evcil hayvanı bulan biri onu veteriner kliniğine götürüp çipi okuttuğu zaman hayvanın sahibine direkt kolay bir şekilde ulaşılmayı sağlar. Hayvanı kaçıran kişi de microchip sayesinde bulunur ve birtakım yaptırımlar ile karşılaşır.

Ayrıca çipin bir diğer faydası da hayvanı sahiplendikten sonra sokağa terk eden biri de kolaylıkla çip üzerinden tespit edilebilir ve cezai işlem uygulanır. Aynı zamanda hayvanlara takılan mikroçip aşı takibinin de kolaylıkla yapılmasını sağlar. Bu da veteriner hekimlere kolaylık sağlar.

evcil hayvan mikroçip uygulaması

Mikroçip Uygulaması Fiyatları

Çip fiyatları devlet kurumlarında ve özel kurumlarda farklılık gösterebiliyor. Özel kurumlarda 150 ile 300 TL arası bir ücret ödeniyor. Bu ücret il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında takılıyor.

İlginizi Çekebilir:   KURBAĞALAR

Kaynak: www.eniyikedimamasi.com

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. AYŞEGÜL dedi ki:

    boş işlerle uğraşacaklarına
    sokaklarda ki gariplerime derman olsunlar ne aşı ne mama ne operasyon hepsi perişan halde
    yazıklar olsun koltuklarından kalkipta çalışmayan sorumlulara her hasta ve acı çeken telef olan gariplerimden 1.derece de sorumlular

  2. Veli dedi ki:

    şuan yokmuş çip takma acaba bir daha ne zamam yaparlar 6aydan büyüklere para cezası var 6aydan küçüklere yok diyorlarki televizyondan gündemi takip edin ne zaman söylerlerse tekrar takılır acaba bir daha ne zaman olur ki ?keşke gene deselerde bende bahçede beslediğim kedi sahiplensem

    1. Kolay Akvaryum dedi ki:

      Çip temininde sıkıntı olduğundan, uygulama an itibarı ile beklemede. Evcil hayvanınız için, il veya ilçe Tarım Müdürlüklerine giderek yazılı beyanda bulunmanız gerekiyor. Çipler ilgili müdürlüklere ulaştığında yetkililer tarafınıza bilgi verecektir.

  3. Ayşe Demir dedi ki:

    ev kedileri dışarı çıkmaktan korkuyor inanın kedi köpeği düşünen yok sadece sadece çip oyun bırakın şu çip di şu sokak daki hayvanları baksanıza mama istiyorum belediyeden yok eziyet olsun barınaklar içler acısı

Copyright © 2020