IGUANALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ve BAKIMI

19.01.2023
308
IGUANALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ve BAKIMI

Bir kertenkele türü olan iguanalar özellikle Meksika, Karayip Adaları, orta ve Güney Amerika, Fiji ve Madagaskar bölgelerinde yaşam sürdürmektedir. Iguanalar için uygun ortamlar düzenlendiği takdirde ev ortamında dahi bakılabilmektedir. Bu ilginç canlıların genel özellikleri ve bakımı ile ilgili tüm detaylara değineceğiz. Bu bilgilerin en önemlileri arasında iguanaların yaşam alanlarının sıcaklığı yer almaktadır. Yaşam alanı sıcaklıkları 40-50 derece aralığında olmasına özen gösterilmelidir. Iguanaların 40 derece sıcaklığın altında olan ortamlarda bulunmaması gerekmektedir. Eğer ev ortamında iguana besliyorsanız, iguanalar için özel olarak tasarlanmış olan teraryumlar içerisinde bu ısıyı dengelemeniz gerekmektedir.

iguanalar

Genel özellikleri

• Bu kertenkeleler vahşi oldukları için evcilleşmeleri çok zaman alır.

• Bu canlılar ortalama 15 ile 20 yıl arasında yaşam sürdürebilirler.

• Boyları yaklaşık 2,5 metreye kadar ulaşabilen türleri mevcuttur.

• Evde besliyorsanız, yeterli bakımı sağladığınızda yaklaşık 18 kiloya kadar çıkabilmektedir.

• Tahmin edildiğinin tersine otobur canlılardır.

• Belli aralıklarla banyo yapmak zorunludur.

• Erkekleri dişilere göre çok daha agresiftir.

• Yılda 2 kere deri değişikliği yapmaktadır. Deri yapıları oldukça sert ve pulludur.

İlginizi Çekebilir:   DENİZLERDEKİ EN BÜYÜK CANLILAR

• Sıcak ortamları severler.

• Tehlike anında kuyruklarını savunma aracı şeklinde kullanabilen iguanaların kuyruk yapıları oldukça sert olduğu için kuyruklarını savurduğu zaman bir insan kemiğini kolaylıkla kırabilecek yapıdadır. Aynı zamanda iguanaların kuyrukları korktuğu zaman kertenkele gibi kuyruğunu tekrardan yenileyebilmektedir.

• Iguananın olası tehlikeleri fark edebileceği 3. bir gözü vardır. Bu şekilde yukarıdan gelebilecek saldırıları fark edebilir. Fakat üçüncü gözleri biraz daha bulanık görmektedir.

• Otobur olmalarına rağmen oldukça keskin dişlere sahiptirler.

• Sürüngenlerin arasında en başarılı yüzen türler olabilirler.

• Yumurtlayarak üremektedirler. Çiftleştikten yaklaşık 2 ay sonra dişileri 10 ile 30 adet arasında yumurta bırakabilmektedir. İguanaların kuluçka süresi 3 – 4 ay sürebilir.

iguanalar

Iguananın Beslenme ve Bakımı

Bakımı: Iguana bakımı ve beslenmsine son derece dikkat etmeniz gerekmektedir. Çeşitli hastalıklara karşı çok fazla hassas olan bu canlının diğer evcil hayvan türlerine göre daha pahalı olması bakımının özen gösterilmesi gerektiğine bağlıdır. Geniş alanlara ihtiyaç duyan iguanalar doğal ortamlarda saatlerce güneşlenebilirler. Bu nedenle indirilen ortamda mutlaka güneş ışınlarının bulunuyor olması gerekmektedir. Bu kertenkelelerin soğuk almamasına dikkat etmelisiniz. Haftada en az 2 kez banyo yapmaları gereken bu canlıların su sıcaklık dereceleri 35 ila 40 derece arasında olmalıdır. Tırnakları uzadıkları için belirli aralıklarla tırnaklarını kesmeniz gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:   SÜLÜKLER

Beslenmesi: Iguanalar her ne kadar sert görünseler de tamamıyla otçul beslenen canlılardır. Çiçekleri sebzeleri, yeşil bitkileri, yaprakları ve meyveleri tüketebilen bu canlıları evde beslemek istiyorsanız özellikle yeşil yapraklı sebzeleri tercih edebilirsiniz. Iguanalar 2 yaşlarına kadar yavru kategorisinde bulundukları için yetişkin evreye geçene kadar vitamin ve kalsiyuma çok ihtiyaç duymaktadır. Besinlerin yanında bu takviyeleri de aldığına emin olmalısınız. Iguananın yiyecek sunulan kapları her gün düzenli olarak temizlenmeli ve suyunda klor bulunmamasına özen gösterilmelidir. Iguana için teraryuma koyduğunuz su kapları yeteri büyüklükte olmalıdır çünkü bu ilginç hayvanlar su kaplarının içine girerek su içmektedir.

iguanalar

Iguana Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular

Evde iguana beslemek isteyenler bu konuda yeterli bilgi sahibi olabilmek için sıklıkla araştırmalar yürütmektedir. Şimdi sizlerle birlikte iguanaların hakkında merak edilen ve devamlı sorulan sorulara göz gezdireceğiz.

Iguananın Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Yavru Iguananızın cinsiyetini ayırt edebilmenin en pratik yöntemi hayvanı ters çevirip incelemektir. Eğer iguana erkekse; bel ve karın kısmında bulunan deri gözenekleri dişi olanlara göre daha iri olduğunu gözlemlersiniz. Böylelikle Iguanınızın cinsiyetini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   CANLI YEMLER

Iguanalar Nasıl Çiftleşir?

Nasıl çiftleştiği birçok iguana besleyicisi tarafından merakla araştırılmaktadır. Çiftleşme zamanı yaklaşan iguana, bir yuva kurarak yumurta bırakmaya hazır hale gelirler. Çiftleşme sonucunda yumurtalarını bırakan iguana çifti, bu yumurtaları toprağa gömdükten sonra yaşadıkları bölgeye tekrar dönmektedir. Bazı alanlarda iki dişi iguana yumurtalarını aynı yere gömmektedir. Bu ender rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkabilir.

Iguana Kamufle Olur Mu?

Olası bir tehlike ile karşı karşıya kaldıkları zaman kendilerini canlılara karşı korumak için bulundukları ortamdaki renkler doğrultusunda kamufle olabilen canlılardır. Özellikle yeşil renkli iguana kesinlikle vejetaryendir. Çok fazla yeşillik ve sebze yiyen canlılardır. Genel olarak ağaçların yüksek kısımlarında yaşamlarını sürdüren bu canlılar, buna ek olarak suyun altında da yarım saat boyunca nefes almadan kalabilirler. Kuyrukları yardımıyla son derece iyi yüzen bu kertenkele türü, suda kolaylıkla tehlikelerden korunabilmektedir.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020