SU KAPLUMBAĞALARI

19.01.2023
347
SU KAPLUMBAĞALARI

Su kaplumbağaları dünyanın birçok yerinde çok fazla beslenen evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Bunun en temel sebebi kaplumbağaların bakımının son derece kolay olmasıdır. Su kaplumbağası hassas canlılar oldukları için akvaryumların yapı, tasarım ve bulundukları alanlara dikkat edilmelidir. Gün ışığına ve UVB ışınlarına ihtiyaç duyan canlılardır. Ev ortamında bulundurmak istediğiniz kaplumbağalar için dikkat etmeniz gereken birden fazla özellik bulunmaktadır. Evde Su kaplumbağası bakımı nasıl olmalıdır, bu soruya cevap arayalım.

Su Kaplumbağalarının Bakımı

Evde su kaplumbağası bakmak istiyorsanız; ihtiyaçlarını giderebilmek için akvaryumların aydınlık bir konuma konulmasına özen göstereniz gerekmektedir. Aynı zamanda suyun daima klordan arındırılmış ve dinlendirilmiş olması gerekmektedir. Hava alabilmeleri adına akvaryum kapağı tamamen kapatılmamalıdır. Eğer akvaryumu koyabileceğiniz yeterince aydınlık bir ortamınız yoksa UVB lambaları satın alarak bu ihtiyacı giderebilirsiniz. Aldığınız akvaryum çok büyük ve çok çabuk kirleniyorsa küçük boyutlara sahip olan iç filtre kullanabilirsiniz.

Su kaplumbağalarınızı cam yapılı bir fanusta veya plastik kapta beslememeniz gerekmektedir. Teraryum içerisinde bakmanız çok daha doğru olacaktır. Yaşam faaliyetlerini sürdürdükleri ortamdan beslenmelerine kadar her şeyine özen göstermeniz gereken canlılardır. Hayvansal ve bitkisel gıdalar tüketebilen su kaplumbağaları için dengeli ve düzenli bir beslenme planı oluşturduğunuz zaman kaplumbağalar uzun süre yaşayabilmektedir. Kemik gelişimleri sağlanması açısından hava akımının bulunmadığı bir alanda güneşlenmesini sağlamalısınız. Almış olduğunuz teraryumun bir bölgesini kesinlikle gölgede bırakacak şekilde konumlandırmalısınız.

su kaplumbağaları

Su Kaplumbağaları Ne Yer?

Su kaplumbağası obur canlılardır. Ulaşabilecekleri seviyede ne kadar yiyecek bırakabilirsiniz o kadar yerler. Bu nedenle düzenli şekilde ve az miktarda gıdalar tüketmesini sağlamalısınız. Yemesi gerektiği kadar besini ayarlayarak gün içerisinde 2 öğün olacak şekilde beslemelisiniz. Yavru su kaplumbağaları için günde en az 3 öğün yiyecek verilmelidir. Yetişkinler yaz mevsiminde günde en az iki kez yiyecek ihtiyacı duyarken kış mevsiminde günde yalnızca bir kez yiyecek yeterli olacaktır. Genel olarak ot obur canlılar olan su kaplumbağaları, özellikle; Yonca, incir yaprağı ve asma gibi bitkilerle beslenebilmektedir. Kaplumbağaların beslenmesinden sonra kalan artıkların tanktan uzaklaştırılmasını sağlamalısınız. Çünkü bu besinler kaplumbağaların sularını kirletebilirler.

İlginizi Çekebilir:   ANUBIAS BİTKİ TÜRLERİ

Su Kaplumbağaları Kış Uykusuna Yatıyor Mu?

Su kaplumbağaları da tıpkı ayılar gibi kış uykusuna uyumaktadır. Uyumaları durumunda asla tepki göstermeyen bu kaplumbağalar derileri aracılığıyla nefes alıp verme haricinde hiçbir tepki göstermemektedir. Dakikada yalnızca birkaç defa kalpleri atan bu canlılar yalnızca kışın uyku uyumaktadır. Havaların ısınmaya başladığı zamanlarda uyanmaktadırlar. Evde kendiniz besliyorsanız kaplumbağanızın kış uykusuna yatmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü evde bakımını gerçekleştirdiğiniz bu canlılar kış uykusundan uyanamayabilirler.  Özellikle su kaplumbağası 4 yaşından daha küçükse kesinlikle uyanmaz diyebiliriz. Bu durumda teraryumunuzu sık sık kontrol ederek uyumasına izin vermemelisiniz. Bunu önlemenin en etkili yöntemi ise su sıcaklığını biraz düşürmek olacaktır. Normalde 28 derecede tuttuğunuz suyu 24 dereceye çekerseniz uyumasını önleyebilirsiniz.

su kaplumbağaları

Su Kaplumbağalarının Genel Özellikleri ve Çeşitleri

Kaplumbağaların bilinen en iyi özellikleri vücutlarının oldukça sert yapıda olan bir kabuğun içerisinde bulunuyor olmasıdır. Baş, kuyruk ve bacak kısımları bu sert kabuğun dışına kolaylıkla çıkabilmektedir. Olası bir tehlike sezdikleri anda kabuğun içine saklanma imkanı olan bu canlı tehlikeyi atlatana kadar kafasını asla dışarı çıkarmamaktadır. Kaplumbağaların bir diğer özelliği ise dişlerinin olmamasıdır. Çene yapıları sert ve kıkırdaklı olduğu için bu özellik aracılığıyla sert isimleri kolaylıkla parçalayabilmektedir. Yaklaşık 2 milyon yıldır varlığını sürdüren kaplumbağaların birçok türü mevcuttur. Bunlar arasında yer alan su kaplumbağalarının da kendi içlerinde çeşitleri bulunmaktadır. Nem, ısı, barınma ve beslenme gibi etkenlerden dolayı bu canlılar sınıflandırılmıştır. Su kaplumbağalarının çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

İlginizi Çekebilir:   IGUANALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ve BAKIMI

1) Kırmızı yanaklı su kaplumbağası

su kaplumbağaları-kırmızı yanaklı

İsmini kafasında bulunan kırmızı çizgilerden alan Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, evcil bir hayvan olduğu için sıklıkla tercih edilir.

2) Sarı Karınlı Su Kaplumbağası

su kaplumbağaları-sarı karınlı

Erkeklerin dişilere oranla çok daha iri boyutlu olduğu sarı karınlı su kaplumbağası, alt kabukları sarı tonlarda olduğu için bu isimle anılmaktadır. Yaşamlarının ilk dönemlerinde etçil olan bu canlı ilerleyen zamanlarda hem otçul hem de etçil olarak üretilen. Yumurtalarını kıyıya bırakarak tekrardan suya dönen sarı karında su kaplumbağası tek seferde en az 10 yumurta bırakabilir.

3) Afrika Sideneck Su Kaplumbağası

su kaplumbağaları-afrika sideneck

Bu kaplumbağa türü kafasını kabuğun içine tamamen sokamazlar. Evcil olarak da beslenebilen bu ürün boyu 30 cm olabilmektedir. Çok iyi bakıldığı takdirde yaklaşık 25 yıl yaşam sürdürebilir. Nesli tükenmekte olduğu için ender rastlanan bir canlıdır.

4) Boyalı Su Kaplumbağası

su kaplumbağaları-boyalı

Özellikle Güney Kanada ve Güney Meksika taraflarında görülür. Boyalı su kaplumbağası, Kış uykusuna yatan türler arasında yer alır en az 15 santim olabilirken erkeklerin biraz daha kısa yapıda olan kaplumbağalardır. Vahşi doğada en az 55 yıl kadar yaşam sürdürebilirler.

5) Mississippi Harita Kaplumbağası

su kaplumbağaları-mississipi harita su kaplumbağası

Kabuk yapıları harita desenlerini andırdığı için bu kaplumbağaya harita kaplumbağası denmektedir. Evcil su kaplumbağası çeşitleri arasında bulunan bu tür için ideal yaşam alanı sağlandığı takdirde uzun süre yaşam sürdürebilir. Bakımı son derece kolay ve pratik olan bu kaplumbağa türü sıkça tercih edilmektedir

6) Rus Kaplumbağası

su kaplumbağaları-rus kaplumbağası

Su kaplumbağası çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alan Rus kaplumbağası, Rusya, Afganistan, İran ve Kazakistan gibi yerlerde görülmektedir. Boyu 20 cm olan bu tür diğer birçok türe göre çok daha iştahlı ve aktiftir. Evde bakılan Rus kaplumbağaları, ani ısı değişimlerine karşı çok daha hassas oldukları için ideal bir ortam oluşturmak son derece önemlidir.

İlginizi Çekebilir:   KATİL BALİNALAR (ORKALAR)

7) Benekli su kaplumbağası

benekli su kaplumbağaları

 Bu kaplumbağa türü yerli bir türdür. Ülkemiz dışında Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da da görülmektedir. Son yıllarda nesli tehlike altına giren benekli su kaplumbağasının boyu 25 cm’ye kadar erişebilir. Ortalama ömrü 40 yıl kadar olan benekli su kaplumbağası, iyi şartlar altında bakıldığında uzun yıllar yaşam sürdürebilir.

8) Yunan kaplumbağası

su kaplumbağaları-yunan kaplumbağası

En uzun yaşam faaliyeti gerçekleştiren su kaplumbağaları arasında ilk sıralarda yer alan Yunan kaplumbağası ideal yaşam koşulları sağlandığı zaman yaklaşık 100 sene yaşayabilmektedir. Vahşi doğada çok uzun süre yaşaması söz konusu olmayan bu canlı evde beslendiği zaman en az 70 seneye kadar yaşayabilmektedir. Sahibini kolaylıkla tanıyabilen bu kaplumbağa türü zeki ve yeteneklidir.

9) Doğu Kutu Kaplumbağası

su kaplumbağaları-doğu kutu kaplumbağası

Ev ortamında bakıldığı zaman ömrü biraz daha kısa olan Doğu kutu kaplumbağası UV ışınlarına bolca ihtiyaç duymaktadır. Çok yüksek bir nem ve ısı gereksinimi duyan bu canlının yaşam koşulunu dengelemek oldukça zordur. Evcil olarak beslenmesi tavsiye edilmeyen bu türün doğal ortamda en az 100 seneye kadar ömrü olduğu gözlemlenmiştir. Olgunlaşma süreci yavaş olan bu canlı, adını köşegen kabuk yapısından almaktadır. Diğer tür kaplumbağalara oranla çok çok daha yavaş hareket etmektedir.

10) Caretta Caretta

caretta caretta su kaplumbağaları

Hint ve Pasifik okyanuslarında yaşam sürdüren Caretta Caretta kaplumbağaları ılıman sularda daha rahat hissetmektedir. Türkiye’de de Akdeniz sahillerinde rastlanan bu su kaplumbağalarının yumurtlama alanları Anamur, Adana /Yumurtalık, Dalaman, Fethiye ve Köyceğiz olmaktadır. Yalnızca yumurtalarını bırakmak için kıyıya gelen Caretta Caretta kaplumbağaları senede 2 veya 3 kere yumurtlamaktadır. Dişi Caretta Caretta tek seferde en az 100 yumurta bırakabilmektedir.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020