DENİZATLARI

05.02.2023
237
DENİZATLARI

Denizatlarının büyüleyici görüntüsü ve kendilerine has karakterleri baş döndürüyor. Sevimli görüntüleri, ilginç karakterleri ve yaşam formları ile oldukça merak uyandıran canlılar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Günümüzde insanların bu canlıya çok ilgi duyuyor olmasındaki en önemli etken erkek denizatının gebeliği olmaktadır. Boyutları 15 ila 35 cm arasında değişiklik gösteren türleri mevcuttur. Bu türler dünya üzerindeki ılıman ve tropikal sularda varlığını sürdürmektedir.

 Yüzgeçlerinin ve kafalarının üst bölümünde solungaçları bulunan denizatları aynı zamanda göğüs yüzgeçleri sayesinde de inanılmaz bir fiziksel görünüm elde etmektedir. Bu görünümü ile balık kategorisinde yer alan denizatı bugüne kadar keşfedilmiş 40 türü ile karşımıza çıkmaktadır. Nüfusu son yıllarda oldukça azalan Denizatı avlanmalar sebebi ile tehlike altına girmiştir. Özellikle Çin’de şifalı ürünler yapımında kullanılan bu gizemli tür, şifa söylentisi nedeni ile her yıl 20 milyon bireyinin yakalanmasına sebep olmaktadır.

denizatları

Denizatının Genel Özellikleri

Denizlerin derinliklerindeki gizemli sualtı dünyası, bilim insanlarının yüzyıllardır yaptığı araştırmalara rağmen, halen gün ışığına çıkmamış birçok bilinmez ile dolu. Çok sayıda ve farklı özelliklerde hayvan türü keşfedilip, isimlendirilmesine karşılık, daha haklarında hiçbir bilgi sahibi olmadığımız bir o kadar daha canlı bulunduğunu biliyoruz. Su altı dünyasının en ilgi çekici canlılarından biri ise hiç kuşkusuz denizatı. Denizin garip yaratıklarından olan denizatı, kafası at kafasına benzediği için bu ismi almıştır.

İlginizi Çekebilir:   SU KAPLUMBAĞALARI

Fiziki özellikleri başta olmak üzere birbirinden farklı ilgi çekici yönü bulunan denizatı, su altı dünyasının tehlikeli canlılarına karşı hayatta kalmayı başaran canlılar arasında yer alıyor. Deniz omurgalıları arasında dik durabilen tek canlıdır. Aynı zamanda daha önce değindiğimiz gibi erkek denizatlarının üreme yeteneğine sahip olması bu canlıyı çok daha ilgi çekici kılıyor. Denizatının genel özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

• Bu canlıların bilinen ömrü yaklaşık 4 ila 5 yıldır.

• Erkeği hamile kalabilen tek canlı denizatı olarak bilinmektedir.

• Bazı türleri kısmen saydam olan denizatları akvaryumda görünmeyebilirler.

• Oldukça hızlı şekilde hareket eden gözleri sayesinde avlarını kolaylıkla yakalamanın yanı sıra hareket etmeden izleme kabiliyetine sahiptirler.

denizatları

• Denizatları iç iskeleti bulundukları için omurgalılar sınıfına dahil olurlar. Aynı zamanda deniz omurgalıları arasında dik şekilde duran tek canlıdır diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir:   SEMENDERLER

• Derileri son derece sert bir yapıdadır.

• Afrodizyak etkileri nedeni ile ilaç yapımında kullanıldıkları için sık sık avlanmaktadır.

• Yıl içerisinde üreyen binlerce Denizatından yalnızca 2 veya 3 tanesi yaşamaktadır.

• Denizatları yemlerini burunları aracılığıyla yutabilmektedir.

• 3 adet yüzgeci bulunan bu balık türünün sırtında yer alan yüzgeç hareket etmesi için gerekli enerjiyi sağlarken solungaçlarının hemen altında yer alan her iki yüzgeç de dengeyi ve kolaylıkla yön bulmasını sağlamaktadır.

• Derilerinin sertliği dolayısıyla birçok deniz canlısı onları avlayamaz. Fakat yengeçler, orkinoslar ve penguenler Denizatlarını yiyebilir.

• Yapılan bir tür araştırmalara göre hayatlarını tek eşli şekilde sürdürüyorlar. Eşini kaybeden bir denizatı çiftleşme öncesi günlerce veya haftalarca bekleyebiliyor.

• İki gözü olan denizatlarının gözleri birbirinden bağımsız şekilde hareket sağlayabilir.

• Yaklaşık 30 ülkede avlanan bu deniz canlısı baş ağrısı, öksürük, astım ve çeşitli hastalıkların tedavisi aşamasında kullanılıyor. Fakat en çok kullanıldığı alan ise cinsel yetersizliğe karşı üretilen ilaçlardır. Aynı zamanda denizatları uzak doğuda tüketiliyor.

• Kafalarında bulunan taç benzeri çıkıntılar insanların parmak izlerinde olduğu gibi birbirinden farklı yapıdadır.

İlginizi Çekebilir:   FLOWERHORN'LAR

• Başarılı şekilde kamuflaj gerçekleştirebilen deniz atları kamuflaj yeteneklerini bazen gizlenmek için bazen de kur yapmak için kullanabilirler. Erkekler, dişilerine kur yaparken birbirleri ile neredeyse aynı renge dönüşürler. Erkek ile dişi bir araya geldiği zaman erkek denizatının karnında yer alan kuluçka kesesi kabarır ve bir süre sonra yeniden eski rengine dönüşebilir.

denizatları

Denizatları Nasıl Çoğalır?

“Denizatı çift cinsiyetli mi” ve “Erkek denizatı hamile mi kalıyor” gibi sorularınızı açıklığa kavuşturmaya çalıştık. Denizatlarının hamileliği 2 ila 3 haftaya tekabül etmektedir. Erkek denizatları dişi denizatları tarafından keselerine bırakılan yumurtaları döllemektedir. Çiftleşen denizatı çifti; kuyruklarını birbirlerine sararak dişinin tüpünü erkeğin kesesine geçirmesini sağlarlar. Yumurta tüpten yukarıya doğru erkek deniz atının kesesine ilerleyerek yumurtaların döllenmesi oluşur.

Embriyolar 10 ile 6 hafta arasında gelişmeye başlarlar. Bu süre denizatının türüne ve bulundukları suyun koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Erkek denizatı doğum yaparken tüm yavru denizatları keseden çıkana kadar boşaltır. Erkek deniz atları sperm dişi denizatları ise yumurta üretmektedir. Tek değişik olan olay; döllenmenin oluştuğu ortamın erkeğin karnında yer alan kesesidir.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020