FLOWERHORN’LAR

16.02.2023
680
FLOWERHORN’LAR

Bu yazımızda, Flowerhorn akvaryumu nasıl olmalıdır, Flowerhorn ciklet balığı mıdır, Flower Horn üretimi nasıl yapılmalıdır ve Flowerhorn balık türleri nelerdir gibi sorularınızı cevaplandırmaya çalışacağız. Bu balığın davranış biçimi ve Flower Horn cinsiyet ayrımı ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bu yazımızda detaylandırmaya çalışacağız. Flowerhorn ciklet balıkları son derece etkileyici görünümleri ve kendilerine özgü karakterleri ile benzeri olmayan bir ciklettir.

 Farklı ciklet türlerinin çiftleştirilmesi sonucu elde edilen melez bir ırk olan Flowerhorn balığının tam olarak hangi iki tür ciklet tarafından türediği bilinmemektedir. Sonuç olarak oldukça sağlıklı ve kolay kolay hasta olmayan üretken bir ırk elde edilmiştir. Birbirinden farklı özellikleri ve renk değişikliği ile akvaryumcular tarafından ilgi gören bu balığın genel özelliklerine göz gezdirelim.

flowerhorn

Flowerhorn Balığının Genel Özellikleri ve Akvaryum Şartları

• Hepçil beslenen bu balıklar genel olarak agresif balıklar olduğu için tüm akvaryum balıkları ile uyum içerisinde yaşayamayabilir.

• Flower Horn balıkları her seviyede yüzmeyi sevdikleri için akvaryum hacimleri en az 300 litrelik akvaryumlar olmalıdır. Balığın yüzme alanının bol tutulması bakımını ve gelişimini kolaylaştıracaktır.

• Akvaryumda Flower Horn beslerken su sıcaklığının 24- 28 derece aralığında olmasına dikkat etmelisiniz.

• Erkekleri, dişilere oranla çok daha hızlı şekilde büyüdükleri için kafa hörgüçleri oldukça gösterişlidir. Cinsiyet belirleme konusunda kesin sonuçlar elde edebilmek için anüs vent kontrolü sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   TETRALAR

• Işık ve aydınlatmadan yana herhangi bir rahatsızlık duymayan Flower Horn balıkları için isteğinize göre ayarlama yapabilirsiniz. Fakat akvaryumunuzda yosun oluşmaması için 24 saat boyunca aydınlatma yapmamanızda yarar vardır.

• Filtre olarak oldukça seçici olmalısınız. Diğer akvaryum balıklarına oranla çok daha sık dışkılama yapan bu tür için iyi bir filtreye ihtiyaç duyabilirsiniz. Dışkıların temizliğinden emin olmak için sık sık dip çekimi yapmalısınız.

• Son derece obur olan bu türü çift olarak besliyorsanız akvaryumunuzun en az 600 litre ve üzeri bir kapasiteye sahip olduğundan emin olmalısınız.

• Kısa süre içerisinde çok fazla büyüyebilen bu balıkların erkekleri rahatlıkla 30 cm boyutuna ulaşabilmektedir.

flowerhorn

Flowerhorn’ların Beslenmesi

Birbirinden farklı su şartlarının olduğu akvaryumlara oldukça hızlı şekilde uyum sağlayabilen Flower Horn balığı, beslenme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşatmıyor. Beslenmesi konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli özellik; protein yönüyle zengin olan canlı veya hazır yemlerle beslemek olacaktır. Büyük bir balık olduğu için bakımı zorlaşır. Küçük akvaryumda beslemeye çalıştığınız zaman daha fazla agresif olabilmesi bu balığın en büyük dezavantajıdır.

İlginizi Çekebilir:   ASTRONOT (OSCAR) BALIKLARI

 Flower Horn akvaryumu temizlerken veya yem verirken elinizi ısırabilir. Tercih edebileceğiniz yemleri sıralayacak olursak; kuru, donmuş veya canlı yemler, Pelet yem, kan kurdu, krill, yem balıkları, kalamar parçaları ve karides şeklindedir. Karma akvaryumlarda yavaş yüzen balıkları kolaylıkla yiyebilir. Flower Horn balığı sağlıklı olduğu müddetçe son derece iştahlı bir balıktır. Attığınız yemleri yemeyi reddettiği zaman balığınız hasta olabilir.

flowerhorn

Flower Horn Cinsiyet Ayrımı ve Üremesi

Flower Horn cinsiyet ayrımı; erkeklerle dişiler arasında herhangi bir belirgin farkı taşımadığı için biraz zordur. Üremeye hazır hale gelen balıklarda dişilerin kalın yumurtlama tüpleri mevcuttur. Erkeklerin papillası da daha belirgin hale gelir. Flower Horn üreticilerinin cinsiyet ayrımı konusunda kullandığı en kesin yöntem; genç balıkları elinize alarak ters çevirdiğinizde göğüs kafesinden cinsel açıklığa doğru parmağınızı hafifçe bastırarak ilerlettiğiniz zaman balığın cinsel açıklığında şeffaf bir sıvı geliyorsa Flower Horn ciklet balığınız erkektir. Eğer hiçbir şey gelmiyorsa balığınız dişidir.

İlginizi Çekebilir:   ANUBIAS BİTKİ TÜRLERİ

 Üremesinden bahsedecek olursak; melez bir ırk olduğu için melez balıklar genel olarak kısırdır. Fakat kısırlık durumu Flower Horn ciklet balıkları için geçerli bir durum değildir. İstenilen renkte yavrular elde edebilmek için üretimi yapılan balıkların ebeveynleri ile benzer renkte olmaları gerekmektedir. Balıklar günde en az birkaç defa kaliteli yemlerle beslenerek sularının daha yeni kalması için kısmi su değişiklikleri gerçekleştirilmelidir. Üreme esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli etken dişi balığınızı erkeğin saldırısına karşı korumak olacaktır.

Bu nedenle akvaryumunuzu dizayn ederken sık sık saklanma alanları oluşturmalısınız. Bazen dişiler üremeye hazır olmadığı halde erkeği tarafından rahatsız edilebilir. Dişi balığın erkek Flower Horn’dan kaçtığını gördüğünüz zaman akvaryumunuzu ağla ikiye bölerek bu durumu önleyebilirsiniz. Balıkların birbirini görmemeleri de zamanla üremesini tetikleyici bir unsur olacaktır. Akvaryum içerisinde erkek Flower Horn meydana gelen tüm yavruların kendisine ait olduğunu düşünerek yavrulara yaklaşan dişiye saldırabilir. Bu durumda akvaryumunuzdan dişiyi çıkarmanız gerekir. Yavruları ilk zamanlarda artemia ile kolaylıkla besleyebilirsiniz. Birkaç haftanın sonunda yavru Flowerhorn balıkları ufalanmış hazır yemler yiyebilecek boyuta ulaşmış olur.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020