AROWANALAR

15.02.2023
474
AROWANALAR

Arowanalar kemikli dil ailesi olarak da bilinen çok eski bir balık familyasına mensuptur. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bu balık türünün varlığı 60 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Milyonlarca yılda Arowanalar evrim geçirmişlerdir. Bu balık türünün bu kadar uzun süre yaşaması çok dayanıklı bir balık olduğunun göstergesidir. Arowana ailesine kemikli dil ailesi adı verilmesindeki en önemli etken ağız tabanlarında dişi kemiklerin bulunmasıdır. Alt dudaklarının bitiminde iki bıyığı bulunan Arowanalar, ejderha gibi bir görüntü elde etmişlerdir.

Bu yapıları dolayısıyla ejderha balığı olarak da bilinmektedirler. Son derece etkileyici bir görünüme sahip olan Arowanalar yüzerken titreşimli hareket etmektedir. Diğer akvaryum balıklarına göre çok daha ilgi çekici olmasının en temel sebeplerinden bir tanesi de oldukça hızlı büyüyor olmalıdır. Akvaryum dünyasının en pahalı ve çok nadir bulunan balıkları arasında yer alan Arowanalar; parlaklığı ve büyüklüğü ile akvaryumcuların ilgisini çekmektedir. Arowanaların genel özelliklerini ve akvaryum sularının nasıl olması gerektiğini gözden geçirelim.

arowanalar

Arowanaların Akvaryum Suyu Özellikleri

• Beslediğiniz Arowana balığı genç bir birey ise; birkaç ay boyunca 200 litrelik bir tankta barındırabilirsiniz. Daha sonrasında ise akvaryumunuzun büyüklüğü en az 600 litre kapasiteli olmalıdır.

• Yükseğe zıplayabilen bir balık türü olduğu için akvaryum ebatlarına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda tanklarınızın üzerinde her zaman sıçramalarına engel olan bir kapak bulunmalıdır.

İlginizi Çekebilir:   KAKADU BALIKLARI

• Arowanaların renklerinin ortaya çıkabilmesi için akvaryumdaki aydınlatmanın yeterli olması gerekmektedir.

• Arowanalar akvaryumda tutulacaksa suyun sıcaklığı en az 25 derece olmalıdır. İdeal su sıcaklığı bu şekildedir.

• Oksijen seviyesi 5 ppm olması yeterlidir. Arowanalar için daima asidik ve yumuşak su gereklidir. Hafif asidik tuttuğunuz akvaryum suyu balığınızın çok daha parlak ve canlı bir renge bürünmesini sağlayacaktır.

• Asidik suyun başka bir özelliği ise ortamda amonyağın toksik olmayan amonyuma dönüşmesidir. Bu işlem de balığınız için çok sağlıklı olacaktır.

• Arowanaların doğal yaşam alanlarının bulunduğu sularda sertlik sıfıra yakındır. Bu nedenle akvaryum suyunun yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.

• Çok sert sular basınç oluşturabileceği için solungaçlarını nefes almak ve tuz atmak için kullanan bu balıklar fazla enerji harcayacaklardır.

arowanalar

Arowana Balığının Genel Özellikleri

• Büyük ve gösterişli olan vücutları parlak mozaik şeklinde pullarla kaplıdır.

• Yüzgeçleri geniş ve yumuşak ışınlara sahip olan bu balıklar dış görünüş olarak hem dişi hem de erkekler birbiriyle benzer yapıdadır.

• Olgunlaşmaya başladıkları zaman birtakım farklılıklar meydana gelir. Erkekler dişilerden daha uzun yüzgeç yapılarına sahiptir.

• Renkleri yeşilden kırmızıya kadar birbirinden farklı renklerle değişiklik gösterebilen bu balıklar yapı olarak parlak ve ilgi çekicidir.

• Geniş ve düz bir vücut yapısına sahip olan bu balığın alt dudağının altında bir çift bıyığı yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir:   CALVUSLAR

• Arowana balığı alt dudağında bulunan bıyıkları avının Sudaki hareketini algılamada son derece etkilidir.

• Arowanalar son derece iri bir balık türü olduğu için boyutu 25 ila 100 santimetre arasında değişiklik gösterebilir. Akvaryumlarda bu balığın ulaşabileceği boy 75 cm’dir. Doğal ortamlardan 100 cm’ye kadar büyüyebilen bu balığın ağırlığı da 6 kilograma ulaşabilmektedir.

arowanalar

Arowanaların Beslenmesi

Yüzeyde beslenmeyi seven Arowana balıkları genellikle yemlerinde çeşitlilik aramazlar. Doğal ortamlarda yaşadıkları zaman sulara sarkan bitki uçlarını yiyerek besin ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. Hem etçil hem de otçul beslenen bir balık türü olduğu için su yüzeyinin altında yüzerken bıyıkları sayesinde uçuşan sinekleri algılayıp yakalayabilirler. Etçil gıdaları kemiksi dil yapıları sayesinde kolayca dişleyerek tüketebilirler. Doğada küçük balıklarla beslenebilen bu balığı akvaryumda besliyorsanız canlı yemlerle beslemeniz mümkündür.

Avlanma sırasında Arowana balıkları avının vücudunu yay gibi sararak kendine doğru çeker. Bu balık türünün iştahla tüketebileceği canlı yemler; karidesler, kurbağa, cırcır böceği, küçük balıklar vb. yemlerdir. Fakat canlı yemler bilindiği üzere her zaman bulunamıyor ve balığa çeşitli parazitler bulaşabileceği için çoğu akvaryumcu tarafından sıklıkla pelet yem tercih ediliyor.

10 ila 15 santimetre boyutuna ulaşmış olan Arowana balığını günde en az 2 kere daha büyük boyutlara ulaşmış balığınızı ise günde bir kere beslemeniz yeterli olacaktır.

arowanalar

Arowanaların Üremesi

Vahşi hayatta Arowanalar, üremek için haftalarını harcayabilirler. Çiftler birbirlerinin kuyruklarını ısırarak tamamen çiftleşecekleri zamana kadar yan yana gelirler. Dişiler hazır oldukları zaman yumurtalarını akıntıların yavaş olduğu nehir yataklarına bırakır. Erkek Arowana tarafından döllenen bu yumurtalar döllenme işleminden sonra erkek Arowana yumurtaları ağız kısmını alır.

İlginizi Çekebilir:   PACULAR

İnsanlar tarafından bu balığın üretilmesi 1966 yılında Kaliforniya’da mümkün olmuştur. İlk kez insan eli altında üreyen bu balık; 1300 litrelik oldukça büyük bir akvaryum içerisinde üretilmiştir.

Erkek yetişkin Arowana balıkları, dişinin bırakmış olduğu yumurtaları veya yumurtadan çıkan yavruları yaklaşık 2 ay boyunca ağzının iç kısmında bulunan özel torba içerisinde tutmaktadır. Yumurtalar 4 ila 5 milimetre çapındadır. Yavruların yumurtadan çıktığı boyutları ise 6 ila 7 santimetre arasında değişiklik göstermektedir. Sayıları ise 12 – 30 arasında değişen Bu yavrular bir an önce ebeveynlerinden ayrılmalıdır. Bu yavruları erkek Arowanaların ağzından ayırma işlemleri deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.

Eğer Arowana balığının ağzından yavruları çıkaramıyorsanız doğal olarak çıkmasını beklemelisiniz. Yavruları yeme belirtisi gösteriyorsa yavruların tamamını ebeveynin ağzından bir an önce çıkarmalısınız. Arowanaların yavruları, artemia gibi canlı yemler sayesinde oldukça hızlı şekilde gelişir. Geniş yerlerde yetiştirilmesi gereken bu yavrular türünün tehlike altında olduğu bilinci ile özenle beslenmelidir.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020