JAPON BALIKLARI

17.08.2022
4.183
JAPON BALIKLARI

Evde son derece kolay yöntemlerle evcil hayvanlar beslemek isteyenler için genellikle ilk seçenek akvaryum balıklarıdır. Renk ve görünüşleri ile göz alıcı bir güzelliğe sahip olan canlılar arasında yer alan Japon balıkları; nerelerde yaşar ve bakımı nasıl olmalıdır şeklinde sıklıkla sorulan soruların cevaplarına ve merak edilen konulara değineceğiz.

Akvaryumda çok uzun süreli beslenebilen bir balık türü olan Japon balığı akvaryum balıkları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Sazansıgiller ailesinin bir üyesi olan ve “Gold Fish” olarak da bilinen Japon Balığı, süs havuzlarında sıklıkla görmeye alışık olduğumuz Koi’lerin de akrabasıdır.

Bu noktada Japon balığı kaç yıl yaşar sorunuza cevaben Japon balıkları 5 ila 10 yıl arasında yaşar diyebiliriz. Çok iyi bakıldığında bir Japon balığı yaklaşık 45 yıl yaşayabilmektedir. Günümüzde bilinen en yaşlı Japon balığı 45 yaşındadır.

japon balıkları

Japon Balıklarının İdeal Yaşam Koşulları

Bakımlarına dikkat edildiği zaman uzun yıllar boyunca yaşayabilen bu canlılar ne yazık ki genellikle fanuslarda bakılmaktadır. Özellikle fosforlu Japon balığı için tercih edilmesi gereken en uygun ortam akvaryum olmalıdır. Kapasite olarak geniş, iyi bir havalandırma sistemi kurulu akvaryumlarda ve birbirinden farklı dekorlara sahip olan akvaryumlarda Japon balığı daha kaliteli bir yaşam sürdürebilir.

Japon Balıkları Nasıl Beslenmelidir?

İnsanlara kısa süre içerisinde alışabilen Japon balıkları sizlerin de bildiği üzere hem etçil hem de otçul bir balık türüdür. Bu balıklarının mideleri olmadığı için suyu çok çabuk kirletebilirler. Bu nedenle sularının sık sık temizlenebilir olması oldukça önemli bir husus olacaktır. Kabızlık problemi bu balıklarda çok sık gelişebildiği için Japon balıklarının beslenmelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu balıklar genellikle sebze ağırlıklı beslenmelidir.

İlginizi Çekebilir:   BETTA BALIKLARI

Bitkisel gıdalara daha büyük bir ilgi gösteren bu balıklar, haftada birkaç kere verilecek haşlanmış bezelye ve ıspanağa asla hayır demeyeceklerdir.

Aynı zamanda bu türün üyeleri devamlı aynı çeşit yiyeceklerden sıkılmaktadırlar. Japon balıklarının sıkılmamaları için haftada en az bir kere küçük balıklar, brokoli, ıspanak veya bezelye gibi sebzelerle beslemeniz gerekir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken husus küçük Japon balıkları için hazırlamış olduğunuz sebzeleri akvaryuma koymadan önce üzerine sıcak su ilave etmek olacaktır. Sıcak su hem sebzelerdeki mikrobu temizleyecektir hem de sebzelerin haşlanmasını sağlayacaktır.

Hazırladığınız haşlanmış sebzeleri küçük parçalara ayırarak akvaryumunuzdaki balıklara atabilirsiniz. Sebzelerle beslemiyorsanız başka kuru yemlerde deneyimleyebilirsiniz. Japon balığı bakımı ve Japon balığı nasıl bakılır gibi sorularınıza sitemiz üzerinden cevap bulabilirsiniz.

japon balıkları

Japon Balıkları İçin Gerekli Akvaryum Şartları

Japon balığı beslemek istiyorsanız akvaryum filtreleri satın almalısınız. Erkek japon balığı ve dişi japon balığının bakımı aynı şekilde yapılmalıdır. Japon balığı fiyat olarak diğer balık türlerini oranla daha uygun olduğu için satın alıp besleyebilirsiniz. Soğuk suda yaşama kabiliyeti bulunan bu balıklar ısı değişimlerine çok kolay bir şekilde ayak uydurabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:   TARANTULALAR

Japon Balığının Suyu Nasıl Olmalıdır?

Japon balığı, birçok türün aksine soğuk suda da yaşayabildiğinden dolayı kuracağınız akvaryumun su sıcaklığı nispeten düşük olabilir. Ama daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere, tüm akvaryum canlıları gibi Japon Balığı için de suyun sıcaklığından çok sabit bir değerde olması önemlidir. İdeal su sıcaklığı 20-21 derece arasında olmalıdır.

Japon Balığı için genel bir yanlış bir kanı fanuslarda da bu balığın yaşam sürdürebileceği düşüncesidir. Fakat Japon balığı dar alanlarda yaşamak için uygun bir balık türü değildir. Tüm balık türlerinde olduğu gibi Japon balıkları için de fanusta yaşam oldukça sağlıksız ve zorlu olacaktır. Küçük hacimlerde suyun nitrat içeriği nedeniyle çok hızlı kirlenmesi, balığın sağlıksız bir şekilde cüce kalmasına ve hatta ölmesine neden olabilir.

japon balıkları

Fanus suyunun seviyesi oldukça az olduğu için su çok çabuk kirlenir ve balıklar sık sık hastalanır. Aynı zamanda suyun az ve kirli olması balıkların kör olmasına da neden olabilmektedir. Isı değişkenliklerine karşı oldukça dirençli olan bu balık türü için suyun ortalama 20- 21 derece sıcaklıkta kalması ideal olacaktır. Bu balıkları beslemek istiyorsanız, akvaryumda her bir balık için yaklaşık 20 litre su bulunmalıdır.

Erkek Japon balığı ve dişi Japon balığı nasıl ayırt edilir?

Erkek ve dişileri ayırt etmek istiyorsanız; erkek Japon balığı türlerinin kuyrukları diş yapılarına göre daha uzun olmaktadır. Dişi Japon balıklarının ise gövde kısımları erkek Japon balıklarına göre daha uzun ve karın bölgeleri daha fazla şişkindir.

İlginizi Çekebilir:   RAMİREZİLER

Akvaryum Kumu

Japon balıkları diğer birçok tür gibi akvaryumda bulunan kumları ağızları ile yoklayarak içlerinde yem aramaktadırlar. Daha sonra bu balıklar ağızlarına aldıkları kumları geri bırakmaktadır. Bu sebeple akvaryum içerisinde kullandığınız kumu seçerken kumların keskin olmayan ve yuvarlak yapılı olan türlerini seçmeye özen göstermelisiniz. Kumlarınız ince taneli olursa Japon balıklarınız zarar görmez.

Japon balıkları akvaryum içerisinde bulunan kuma ayrı bir ilgi gösterdiği için akvaryum içerisine herhangi bir bitki yerleştirmek oldukça güçleşecektir. Kumda bulunan hareketlilik bitkilerin de zarar görmesini sağlayabilir. Japon balıkları devamlı kumla oyun halinde iken suyu da bulandıracaklardır. Bu nedenle akvaryumunuzda daima bir akvaryum filtresi bulunmalıdır.

japon balığı

Japon Balığı Türleri

Akvaryum balıkları arasında en çok sevilen tür olan Japon balıklarının birbirinden farklı türleri de bulunmaktadır. Bu türlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

• Tül kuyruk- Aslanbaş Japon balığı

• Yelpaze kuyruklu Japon balığı

• Fosforlu Japon balığı

• Teleskop balığı

• Siyah kırmızı oranda Japon balığı

• Tül kuyruk- peçeli kuyruk Japon balığı

• Shubunkin

• Ryukin Japon balığı • Beyza ranchu Japon balığı

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020