KAKADU BALIKLARI

20.01.2023
415
KAKADU BALIKLARI

Güney Amerika Cüce Cichlidleri’nden olan Kakadu (Apistogramma Cacautoides) balıklarının doğal yaşama alanları amazon Nehri’nin Peru ve Brezilya sularıdır.

Sakin ve çoğunlukla barışçıl bir tür olan kakadular, agresif balıkların bulunmadığı karma (Güney Amerika Cichlid) akvaryumlarında keyifle bakılabilirler.

Bu küçük boyutlu ama oldukça gösterişli balıkların özelliklerine göz atalım…

platin kakadu

Kakaduların Genel Özellikleri

  • Erkekleri 7-7,5 cm, dişileri 5 cm kadar büyüyebilirler
  • Canlı doğuranlar, tetra türleri, diğer cüce cichlidlerle uyumlu olarak yaşayabilirler
  • Erkekleri bölgecidir, belirledikleri yaklaşık 15-20 cm çapındaki bölgeye giren diğer balıkları uzaklaştırmak amacıyla orta derecede agresif hareketler sergileyebilirler.
  • Dip yüzücüleridir. Alt ve orta seviyelerde yüzer ve beslenirler
  • Ağırlıklı olarak protein içerikli yemlerle beslenmeyi tercih eden etçil balıklardır. Buna rağmen bitkisel kökenli yemler de mutlaka menülerine dahil edilmelidir.
  • Oldukça zeki balıklardır ve sahipleri ile iletişim kurarlar. akvaryuma yaklaştığınızda size doğru yüzecek ve yem bekleyeceklerdir.
  • Erkekleri oldukça renkli ve gösterişliyken, dişileri ise daha sade desenlere sahiptir
  • Erkekler arasında ciddi bir rekabet vardır. Birden fazla erkek kakadu beslemek için akvaryum boyutunun uygun olması, erkeklerin birbirlerinden uzak bölgeler seçerek daha az karşılaşmaları için gereklidir. Karşılaşan iki erkek çok büyük ihtimalle kavga edeceklerdir. Kavga misafir erkek, ev sahibi erkeğin bölgesinden gitmesiyle son bulur.
  • Erkeklerin içine girip çıkabilecekleri kovukların ve mağaraların olduğu bölgeler, yerleşmeleri ve yuva olarak benimsemeleri bakımından daha uygundur.
  • Ülkemizde çok fazla tanınan ve üretilen balıklar olmadıklarından genelde ithal edilirler ve bazı sağlık sorunları ile akvaryuma taşınmış olurlar. Bu yüzden ana tanka aktarılmadan önce, aynı su şartlarına sahip karantina akvaryumlarında bir hafta kadar gözlemlenmelerinde yarar vardır. Muhtemel hastalıkların ortaya çıkması bu süre zarfında mümkün olacak ve gerekli tedavi için avantaj sağlayacaktır.
kakadular

Kakaduların Beslenmesi

Genel özelliklerinde de bahsettiğimiz gibi, ithal edilerek gelen balıklar çok büyük olasılıkla kuru yeme alışık olmayacaklardır. Ancak sağlıklı bir kakadu, kısa sürede kuru yeme adapte olabilir. Kaliteli ve doğru yemi seçmek bu aşamada oldukça önemlidir. Protein ağırlıklı ve yüzme seviyeleri nedeniyle, yutabilecekleri boyutlarda dibe çöken granül yemler tercih edilmelidir. Günde bir öğün verilecek bitkisel yemler, sindirim sistemini düzenleyecek ve Hexamita gibi sık görülen parazitlerin yol açtığı hastalıkların ortaya çıkma olasılığı da düşecektir.

İlginizi Çekebilir:   PLATİ BALIKLARI

Hastalık ve karantina dönemlerinde, iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla, su piresi ve iyi temizlenmiş tubifex kurtları gibi çok sevdikleri canlı yemler ile beslenmeleri desteklenebilir. Bu durumun tek dezavantajı ise, canlı yemler sonrasında kuru yemlere göstermeleri muhtemel dirençtir. Bu nedenle tedavi ve bakım dönemleri dahil, tüm beslenme süreçlerinde canlı yemler menülerinin %20 kadarını oluşturmalıdır. Direnç süreci, kurutulmuş veya dondurulmuş kan kurtları gibi ek yemlerle daha kolay atlatılabilir.

kakadu

Kakaduların Üreme Süreçleri

Erkek Kakadular poligamik yani çok eşlidirler. 4 tane dişiye kadar eş tutabilirler. Küçük hacimli akvaryumlarda ve az dişili akvaryumlarda birden fazla erkek balığın bir arada tutulması sakıncalıdır. Böyle bir durum, gövde gösterilerine ve kavgalara neden olacaktır. Tankta birden fazla erkek kakadu mevcutsa, baskın erkeği belirlemek ve dişilerle çiftleşme hakkını elde etmek için tatlı sert bir boy gösterisi yaparlar. Bu gösteriler sırasında erkek balıklar birbirlerini fazlaca hırpalayıp yaralamazlar. Korkutma ve sindirme amacıyla yapılan gövde gösterilerinde birbirlerine su atıp, tüm yüzgeçlerini ve kuyruklarını gergin hale getirirler. Bölgeyi ilk terk eden erkek balık yenilmiştir.

İlginizi Çekebilir:   MALAWI CHICLIDLERİ

Gövde gösterisi yapan erkek balıkların yanından dişi balıklar asla ayrılmazlar. Gösterileri ve kavgaları ilgiyle izlerler. Karşılaşmayı kazanan erkek balıkla beraber yüzmeye başlarlar. Bu aşamada artık dişi balık erkek balığın haremine dahil olmuş demektir. Gövde gösterisi bittikten sonra ilk ve en önemli yapılması gereken yenik erkek balığı akvaryumdan uzaklaştırmaktır. Çünkü baskın erkek balık yenik erkek balığı akvaryumda kovalamaya ve hırpalamaya başlar. Bazen bu hırpalama aşırıya kaçabilir.

kakadular üreme

Aldığı darbelerden dolayı mücadeleyi kaybeden erkek balık ölebilir. Kaybeden erkek balığı dişi balıklar bile bölgelerine sokmayacak ve saldıracaklardır. Yenilen erkek balık başka akvaryumda bakılıp güç kazandırılırsa takip eden üreme periyodunda baskın erkeğe karşı bu defa galip gelebilir ve bu sefer dişi balıklarla çiftleşme hakkını kazanır. Böylece çıkacak yeni yavrularda değişik kan ve gen elde edilmiş olur.

Üretim için 30-40 litrelik akvaryumlar yeterlidir. Kovukların etrafında kısa bodur bitkiler ve java moss bulunmasında fayda vardır. Yumurtlama zamanı erkek ve dişi balığın renginde bir parlaklık, belirginlik göze çarpar. Özellikle dişi balık parlak sarı renk alır ve tüm siyah hatları belirginleşir. Dişi balık yavruları rahatça büyütebilmesi için 35 cm çapında yere ihtiyaç duymaktadır. Yumurtaların bırakılacağı zaman her iki cinsiyetin üreme tüplerinin ortaya çıktığı görülür. Dişi balığın üreme tüpü erkek balığın üreme tüpünden daha kalındır. Yumurtlama döneminde ürkütülmemesi ve rahatsız edilmemesi lazımdır. Yumurtalarını kovukların tavanına dizerler. Çok iyi yumurta saklayıcıdırlar.

İlginizi Çekebilir:   KRIBENSISLER

Her seferinde 50-150 arası yumurta bırakırlar. Yüksek Ph’da yumurtalar çabucak mantarlaşırlar. Dişi balık kovuktan ayrılmaz. Devamlı yumurtaların etrafında su ve hava sirkülasyonunda bulunur. 48 saat içinde yavrular yumurtadan çıkacak, 4-5 gün içinde annelerinin eşliğinde serbest yüzüşe geçeceklerdir. Dişi balık bu dönemde iyice sertleşir. Yavrularını erkek balıktan bile korur.

kakadu erkek

Erkek balık tekrar çiftleşmek için yavruları yiyebilmektedir. Eğer imkan varsa erkek balığı üretim akvaryumundan çıkarmak faydalı olacaktır. Dişi balık yavrularını ağzına alarak kovuk değişikliği yapar. İyice yüzmeye başlayan yavrular annenin kontrolündedir. Annenin yüzgeç hareketleri, vücut hareketleri yavruların yeme çıkmalarının, saklanmalarını ve dolaşmalarını bildirir. Anne balık ağzına aldığı yemi ufalayarak solungaçlarından atar. Ufaladığı yemi yavrular büyük bir iştahla yerler. Yavrular artık kendilerine bakabilir duruma geldiklerinde annelerinden ayrılmaları gerekmektedir.

Çünkü dişi balık tekrar çiftleşmek ve yumurta dökmek isteyecektir. Üreme durumuna geçen dişi balık yavrularını yiyebilmektedir. Gözünüz gibi baktığınız yavrular bir anda canlı yeme dönüşebilir. Yavruları büyütmeni bazı püf noktaları vardır. Yavrulara mikro kurt ve artemia ve mikron boyutlu toz yem verilmelidir. Özellikle mikro kurt ve canlı yem yiyen yavrular hızlı bir şekilde büyür ve gelişirler. Günde %25-30 oranında su değişimi ve dip çekimi yavrunun büyümesini hızlandırır. Suyun Ph’ını 7 (nötr) olarak ayarlarsanız yavrularda erkek dişi oranı eşit olur. Düşük ve yüksek Ph erkek dişi oranını büyük ölçüde etkiler.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020