ÇÖPÇÜ BALIKLARI (CORYDORAS)

23.12.2022
377
ÇÖPÇÜ BALIKLARI (CORYDORAS)

Aslında isimlerini hiç de hak etmeyen bu çalışkan balıklar, sanılanın aksine diğer balıkların artıklarını değil, normal yemlerle beslenirler. Gövde ve yüzgeç yapıları nedeniyle başarısız yüzücüler olan Corydoras’lar (Çöpçü Balıkları) türleri, dipten beslenmeyi tercih ederler.

Anavatanları Güney Amerika’dır. 2-4 cm. arasındaki boyları ile suda çözünmüş oksijeni kullanmalarının yanı sıra, akvaryum yüzeyine çıkarak atmosferden hava alarak da solunum yapan corydoraslar, bu özellikleri nedeniyle labirentlilere de benzetilebilir, ancak çok da yakın akrabalar değildirler. Çöpçü balıkları Kedibalığı (Catfish) ailesindendir.

Sert pullarla kaplı, güçlü ve hantal çöpçü balıklarının akvaryumlarda çok da düşmanı yoktur. Diğer canlılarla hiç ilgilenmeden sürekli beslenme eğilimindedirler. Belki de isimlerindeki yanlış illüzyon ve diğer canlılarla son derece geçimli olmaları, corydoras’ları akvaryumların vazgeçilmezleri haline getirmiştir.

Çöpçü Balıkları Nasıl Beslenir?

Su yüzeyindeki veya orta seviye yüzücülerin bölgelerindeki yemlere ortak olma şansları olmayan çöpçü balıkları, ancak dibe kadar ulaşabilen yemlerle beslenirler. Cama yapıştırılan tablet yemlere de ulaşmak için büyük çaba sarf ettiklerini de gözlemleyebilirsiniz.

Ağızlarının iki tarafındaki Y harfi şeklindeki organlarıyla dibi sürekli kolaçan ederek, her buldukları yem zerresine ulaşmaya çalışırlar. İnce taneli kumlarda başarılı kazıcılardır.

Tüketilmeyen yemlerin nitrat oranının artmasına neden olduğunu hatırlatırsak, bir şekilde dibe kadar inen ve hatta dekorasyonların arasında kalan artık yemlerin çöpçüler tarafından tüketilmesinin getireceği olumlu katkıyı daha kolay anlayabiliriz.

Corydoras'lar (Çöpçü Balıkları) türleri, dipten beslenmeyi tercih ederler.

Omnivor yani hepçil balıklardır. Bitkisel ve hayvansal içerikli yemlerin hemen hemen tümünü zevkle kabul ederler. Çöpçü balıkları için üretilen, yoğunluğu nedeniyle hızlıca dibe inen granül şeklindeki yemler az miktarda verilerek beslenmeleri desteklenebilir. Ama yine de asıl görevleri olan dibe ulaşmış tüketilmeyen yemleri bulmaları için kendi başlarının çaresine bakmalarını sağlamak gerekir.

İlginizi Çekebilir:   JACK DEMPSEY

Corydoras Türleri

Gövde yapıları ve boyları arasında çok da fark olmayan corydoras türleri, renk ve desen olarak ayrıştırılır ve isimlendirilirler.

En çok beğenilen ve bilinen çöpçü balıkları (Corydoras’lara) bir göz atalım:

Corydoras Trilineatus

corydoras trilineatus

Yan taraflarındaki birbirine paralel 3 çizgiden dolayı “üç çizgili” anlamına gelen Latince “trilineatus” kelimesi ile tanımlanırlar.

Corydoras Sterbai

çöpçü balıkları-corydoras sterbai

En sevilen türlerdendir. Desenindeki siyah noktalardan dolayı “Leopar Çöpçü” olarak da anılır.

Panda Çöpçü

çöpçü balıkları-corydoras-panda çöpçü

İsmini, göz çevresindeki ve kuyruğun ön tarafındaki siyah bantlardan alır. Yine oldukça tercih edilen bir türdür.

Komando Çöpçü

corydoras-çöpçü balıkları-komando çöpçü

En sık rastlanılan çöpçü türlerindendir.

Albino Çöpçü

corydoras-çöpçü balıkları-albino çöpçü

Komando çöpçü balıkları gibi, Albino çöpçüler de akvaryumlarda çok sık görülür. Sedef rengi ve kırmızı gözleri ile akvaryumlarda farklı bir görsel güzellik sunarlar.

İlginizi Çekebilir:   LABİRENTLİLER

Kahverengi Çöpçü

corydoras-çöpçü balıkları-kahverengi çöpçü

Karma akvaryumlarda, diğer çöpçü türleri ile oldukça geçimli bir şekilde beslenebilen kahverengi çöpçüler, tankında çeşitlilik isteyen akvaryumseverlerin sıklıkla edindikleri türlerdendir.

Çöpçü Balığı Üretimi

Uygun akvaryum şartlarında yeterli seviyede beslenen Corydoras’lar, 3-4 cm.’lik yetişkin boylarına ulaştıklarında üreme aşamasına geçerler.

Dişi-erkek ayırımı her ne kadar zor görünse de, erkeklerin daha ince ve uzun vücut yapılarına karşın, dişiler daha kalın ve hantal gövdelilerdir. Erkeklerden daha iri cüsseli olan dişi çöpçü balıkları, eşlerini kendileri seçerler.

Corydoras grubu içinde eş tutan çiftin beraber hareket ettiklerini ve yumurtlama döneminde dişinin erkeğin gövdesine alttan yaklaşarak T harfi şeklini aldıklarını görebilirsiniz. Döllenmeden sonra dişi balık yumurtalarını akvaryum tankının çok da yüksek olmayan bölgelerinde cama yapıştırır.

Eğer eş tutan bir corydoras çiftiniz varsa, bunları ana tanktaki su şartlarına sahip (ana tanktan transfer edebilirsiniz) bir üreme veya karantina akvaryumuna almanızda fayda var. Çünkü cama yapıştırılan yumurtaları, diğer akvaryum canlıları iştahla yiyeceklerdir.

corydoras-çöpçü balıkları-yumurtlama

Üreme tankında camdaki yumurtaları gördüğünüz andan itibaren artık anne ve babaya ihtiyaç kalmadığından ebeveyni ana tanka alabilirsiniz. Zaten yumurtlamadan sonraki süreçte anne-baba da yumurtaları ve larvaları yiyebilirler.

İlginizi Çekebilir:   CALVUSLAR

Üreme tankı için gerekli şartlar, kumsuz bir zemin, sabit ısı ve nitrat oranı düşük kaliteli sudur. Bir pipo filtre filtrasyon ve havalandırma için yeterli olacaktır.

Birkaç gün içinde cama yapışık yarı saydam yumurtaların içinde hızla dönen larvaları göreceksiniz. Yumurtaların açılmasıyla beraber yavrular serbest yüzmeye başlarlar.

Yavruların Beslenmesi

İlk iki gün, yavrular yumurta keselerindeki besinle yaşamlarını sürdürseler de, bu aşamadan sonra dipte yem aramaya başlayacaklardır. Mikro yavru yemleri akvaryuma atılmadan önce bir bardak akvaryum suyunda iyice ıslatılıp yumuşatıldıktan sonra verilebilir. Yem zerreciklerinin dibe inmesi, yavruların yemle buluşmaları açısından önemlidir.

Bir diğer yöntem de, haşlanmış tavuk yumurtasının sarısının ezilerek, bir kadın çorabı içinde akvaryumda silkelenerek verilmesidir. Yavrular yumurta sarısını da memnuniyetle kabul ederler.

Her iki yemleme sırasında da, kullanılan filtrenin kapatılması doğru bir davranış olacaktır. Çünkü filtrenin yem zerreciklerini çekip sünger içine alması, çok kısa vadede yüksek nitrat oranlarına sebep olacaktır. Nitrat, yavruların gelişiminde yavaşlamaya ve hatta kayıplara neden olabilir.

Hemen hemen her besleme seansından sonra mutlaka detaylı bir dip çekimi ve %20 civarı su değişimi yaparak yavru tankındaki suyun sürekli taze olmasına özen gösterilmelidir.

www.kolayakvaryum.com künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020