KARANTİNA AKVARYUMLARI

23.07.2022
431
KARANTİNA AKVARYUMLARI

Karantina akvaryumlarının kurulumu için önce gerekli olup olmadığını, ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmelisiniz. Bu ana akvaryumunuzdan bağımsız olarak kurulmuş bir akvaryumdur ve kelimenin ima ettiği gibi alacağınız yeni canlıları ana akvaryuma koymadan önce karantina altına almak için kullanılır.

Karantina akvaryumunun amacı yeni aldığınız balığınızı ana sisteminizden bağımsız olarak 2-3 hafta kadar gözlemleyip taşıdığı bir hastalık varsa bunu tedavi etmek içindir.

Akvaryumunuza yeni bir balık omurgasız eklerken izleyeceğiniz yolun aynısını karantina akvaryumuna eklerkende izlemeniz gerekir. Karantina akvaryumunuzdan ana akvaryuma canlılarınızı aktarırken bu prosedür tekrarlanır.

Akvaryum balıklarında görülebilecek her türlü hastalığın tedavi süreci ana tanklarda değil, bu iş için ayrılmış karantina akvaryumları içinde yürütülmelidir.

Balıklarda görülen hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan mikroorganizmaların çoğu, aslında hep akvaryum ortamında mevcuttur. Balığın çeşitli nedenlerle strese girmesi öncelikle beslenme düzeninin bozulmasına ve bunun sonucu olarak da vücut savunma sisteminin çökmesine neden olur. Suda mevcut hastalık yapan mikroorganizmalar için hastalık yapma şartları oluşmuştur ve zayıf balık, bu bakteri, protozoa gibi organizmaların oluşturduğu hastalıklara maruz kalır.

Sanılanın aksine, akvaryumlarda çok yaygın bulaşıcı hastalıklar görülmez. Hastalıklar bazı balıkları etkiler. Diğer balıkların benzer belirtileri göstermeden gayet sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini gözlemleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   BALIKLARDA GÖZ MANTARI

Hastalık oluşması için gerekli şartlar arasında;

  • Balığa uygun olmayan su şartlarında yaşamaya zorlanması
  • Uygun olmayan yemlerle beslenmesi
  • Agresif türlerin arasında korku içinde yaşaması
  • Diğer balıklar tarafından sürekli kovalanması gibi nedenler sayılabilir.

Bu seçenekler, hastalığın söz konusu olduğu akvaryum koşullarına göre farklılık gösterebilir. 

Karantina Akvaryumları ve Donanımları

Karantina akvaryum tankı ve bu tankta kullanılacak donanımlar, sadece bu amaca yönelik kullanılmalı, ana tank içinden alınıp, tekrar ana tankta kullanılmamalıdır.

Karantina akvaryumları donanımları genelde basit ama gereklidir.

Karantina amaçlı kullanılmak üzere;

1- Uygun Hacimde boş bir akvaryum tankı

Tedavi edilecek balık sayısına ve boyutları dikkate alınarak uygun hacimde bir karantina tankı edinmelisiniz. Büyük boyutlu balıklar için 50x50x50 cm boyutlarında bir tank gerekebilirken, daha küçük balık türleri için 30-40 litrelik bir karantina tankı yeterli olacaktır.

karantina akvaryumları

Karantina akvaryumları ve üretim tankları benzerlik gösterir. Su şartlarının stabil kalmasını sağlamak amacıyla genelde zeminde kum kullanımı tercih edilmez. Çünkü akvaryum balığı karantina süreci boyunca sık ve yüksek oranlarda su değişimleri yapılması gerekecektir. Dipten su çekimini kolaylaştırmak, dökülen parazit sporlarını ortamdan uzaklaştırmak için kum olmayan bir tank daha kullanışlı olacaktır. Ayrıca karantina tankları kısa süreli kullanım içindir ve ortalama 7-10 gün içinde görevini tamamlayacaktır.

İlginizi Çekebilir:   BALIK VEREMİ

Karantina akvaryumunuza dolduracağınız ilk su, ana akvaryum tankından aldığınız su olmalıdır. Aksi takdirde, balığın “YENİ TANK SENDROMU” ile muhatap olması muhtemeldir.

Bu nedenle, karantina tankınızın zemininde kum kullanmayın.

Mümkünse, karantina akvaryumunuzun arka ve yan yüzeylerini kaplayarak balığı stres oluşturabilecek dış etkenlerden uzaklaştırın.

2- Isıtıcı

Karantina akvaryumları, su şartları olarak ana tank ile aynı değerlere sahip olmalıdır. İlk dolumu ana tankınızdan yapın. Karantina tankınızda mutlaka bir ısıtıcı bulundurun. Balıklar için en bilinen stres kaynaklarından birisi de, su sıcaklığında görülen değişikliklerdir. Ana tankınızdaki su sıcaklığının, karantina tankınızda da aynı ve sabit olmasını sağlayın.

karantina akvaryumları ısıtıcı

3- Filtre

Karantina akvaryumları hacim olarak çok büyük tanklar değildir ve basit bir iç filtre veya sünger (pipo) filtre kullanımı yeterli olacaktır. 

karantina akvaryumları pipo filtre
Pipo (Sünger) Filtre

Karantina Akvaryumları için kullanılacak filtreler, çok fazla akıntı yapmayacak kapasitede olmalıdır. Küçük hacimde oluşacak akıntı balığın strese girmesini kolaylaştıracaktır.

İlginizi Çekebilir:   BALIKLARDA DROPSY HASTALIĞI

Filtrenin karantina tankındaki görevi öncelikle, su yüzeyinin hareketlendirerek oksijence zenginleşmesini sağlamaktır. Bunun yanında su dolaşımını sağlayarak su şartlarının tankın her noktasında aynı olmasına da yardımcı olacaktır. Bu yüzden hava motoru ile çalışan bir sünger filtre yeterli olacaktır.

karantina akvaryumları iç filtre
İç Filtre

Filtrenizi ve ısıtıcınızı birbirine yakın konumlandırarak su sıcaklığının tank içinde kolay dağılmasını sağlayabilirsiniz.

4- Balık Kepçesi

Karantina akvaryumları ve ana tank arasında balık nakliyesinde, özel bir balık kepçesi kullanmalısınız. Karantina tankına girip çıkan bir kepçeyi ana tankta kullanmamaya gayret edin.

karantina akvaryumları balık kepçesi
Balık Kepçesi

5- Diğer Donanımlar

Karantina süresince ihtiyaç duyabileceğiniz, kaşık, enjektör, hortum, cam temizleyici vb. ek donanımların da, diğerleri gibi sadece karantina akvaryumunuza özgü olduğundan emin olun.

Hastalıkların balıklarda ne zaman görüleceğini tahmin etmek zordur. Bu yüzden, her zaman bir hastalıkla karşılaşma ihtimalini göz nünde bulundurmak ve uygun karantina akvaryumları donanımları ile tedavi sürecini yürütmek için hazırlıklı olmakta fayda var.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020