BALIKLARDA DERİ PARAZİTLERİ

31.08.2022
725
BALIKLARDA DERİ PARAZİTLERİ

Balıklar evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilen hayvan türleri arasında yer almaktadır. Ancak akvaryum ve fanus tarzındaki yaşam alanlarında beslenen balıklar fazlasıyla özen ister.

Çünkü akvaryumun ya da fanusun düzenli temizlenmemesi, yanlış yem ve aksesuar kullanımı balıkların hayatını tehlikeye atabilir. Bakım hususunda yapılan bu tarz hatalar nedeniyle, çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Balıklarda deri parazitleri de bu hastalıklardan yalnızca bir tanesidir.

Akvaryum balıklarında görülen deri parazitleri dış parazit olarak anılmaktadır. Bu parazitler balıkların derisine ve mukozaya zarar verirler. Bununla beraber balık derisinde doku bozulması oluşur. Yeterli özen gösterilmediğinde ise hastalık hali ölümle sonuçlanabilir.

Balıkların derisini enfekte edebilecek iki farklı dış parazit türü bulunmaktadır. Bu türler şunlardır:

  • Dactylogyrus
deri parazitleri
  • Gyrodactylus
deri parazitleri

Bu mikroskobik parazitler çeşitli balık türlerini enfekte edebilecek etkilere sahip minik yassı kurtçuklardan oluşmaktadır.

Deri Parazitinden Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evinizde balık besliyorsanız, onların bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken pek çok nokta olduğunu da biliyorsunuzdur. Çünkü balıklar sanılanın aksine bakımı en kolay olan evcil hayvanlar değillerdir. Çok kolay hasta olabildiklerinden dolayı bakımlarına ve temizliklerine ekstra hassasiyet göstermek gerekir. Hasta olmalarının en kolay ve yaygın yollarından biri ise kuşkusuz ki parazitlerdir. Tehlikeli hastalıklara yol açabilecek deri parazitleri de bunlardan bir tanesidir. Peki deri parazitlerine yakalanmamak için neler yapabilirsiniz?

  • Balıkların içerisinde yaşadığı suyu yaşam koşullarına en uygun şekilde ayarlamalısınız. Su düzenli olarak temizlenmeli ve doğru ısıya sahip olmalıdır.
  • Balıklarda stres oluşturabilecek ışıklandırma, dekor, kum gibi ögeler kullanmamalısınız.
  • Yeni aldığınız bir balığı sağlıklı akvaryuma almadan önce bir süre başka bir yerde besleyerek gözlemlemelisiniz. Çünkü parazite sahip olan yeni bir balık diğer balıklarınızı da enfekte edebilir.
İlginizi Çekebilir:   BALIK BİTİ (BALIK KENESİ)

Bütün bu önlemleri aldıktan sonra endişelenmeniz gerekmeyecektir. Ancak yine de bir şekilde balıklarınız bu paraziti kaptıysa kısa sürede müdahale etmeniz gerekir.

Balıklarda Deri Parazitinin Belirtileri

Balıklarda deri parazitleri pek çok hastalığa yol açabilir. Bu hastalıklar erken tedavi edilmediklerinde balıklarınızın ölümüne sebep olmaktadır. Bu nedenle belirtileri gözlemlemeniz ve paraziti tespit ettiğinizde tedavisine başlamanız gerekir. Balıklarda deri parazitleri hastalıklarının belirtileri şunlardır:

  • Yama ilgi azalabilir
  • Balıklar, akvaryum camı, kum, dekorasyon malzemeleri gibi sert yüzeylere sürtünme eğilimi gösterebilirler.
  • Balıkların cildinde ve solungaçlarında çeşitli yaralar oluşmaya başlar.
  • Balıkların cilt rengi solabilir.
  • Deri bölgelerinde küçük kanamalar gözükebilir.
  • Balıkların ciltlerinin dokusunun değişmekte olduğunu görebilirsiniz.
  • Bazı parazitleri deri üzerinde gözlemlemek mümkündür.
İlginizi Çekebilir:   BLOAT HASTALIĞI

Eğer bu belirtilere rastlıyorsanız Dactylogyrus ya da Gyrodactylus parazitleriyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda ihtiyacınız olan şey hızlı bir teşhis ve tedavi olacaktır.

Balıklarda Deri Parazitleri Tedavisi

Eğer balıklarınızda yukarıda bahsettiğimiz belirtilere rastladıysanız, tedavi olmaya ihtiyaç duyduklarının farkındasınızdır. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey balıkları bir veterinere göstermek olacaktır. Böylece veteriner hekimler en doğru teşhisi gerçekleştirebilir ve uygun bir tedavi planı belirleyebilir. Tedavi aşamasında da yüksek ihtimalle veteriner hekimler, formalin ve prazikuantel içeren ilaçlı su kullanmanızı önerecektir.

Yani bu ilaçları balıkların akvaryumunda ya da fanusunda bulunan su ile karıştırmalısınız. Ardından balıklar ilaçlı suya yerleştirildiklerinde parazitler kısa sürede içerisinde yok olacaktır. Eğer ilaçlı su tedavisi işe yaramadıysa, balıklarınızın başka bir hastalık olabilir. Bu durumda yeniden veteriner hekimle görüşmeniz gerekecektir.

İlginizi Çekebilir:   KARANTİNA AKVARYUMLARI

Evinizde beslediğiniz balıklarda deri parazitleri olduğunu düşünüyorsanız, tedavi sürecine başlamadan önce birtakım farklı uygulamalar da yapabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi deri paraziti taşıdığını düşündüğünüz balıkları bir karantina akvaryumuna almak olacaktır. Çünkü eğer balıklarınızın tamamı parazit kapmadıysa, parazitli balıklarla aynı habitatta yaşamaları onların da hastalanmalarına sebep olur.

Bu durumda önce hasta balıkları farklı bir kaba almanız gerekir. Ardından, ana tankta mevcut suda serbest yüzen parazit ve sporlarını ana tanktan uzaklaştırmak gerekecektir. Bu işlemi ise, günlük %30 düzenli su değişimleri ile yapmakta fayda var. Çünkü parazitler eski akvaryumun içerisinde bulunmaya devam ediyor olabilirler.

Bu gibi tedbirleri alarak, balıklarınızın parazit durumundan minimal seviyede zarar görmesini sağlayabilirsiniz.

Balıklarda deri parazitleri, akvaryumlarda oldukça sık görülen hastalıklardır. Parazitlerin hem balığın derisinde barınması, hem de çoğunlukla gözle görülür boyutlarda olmaları, erken görülmesi ve tedavinin de erken başlaması bakımından avantaj sağlayacaktır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020