SOLUNGAÇ PARAZİTLERİ

29.07.2022
1.175
SOLUNGAÇ PARAZİTLERİ

Kancaları ile balığın savunması zayıf olan solungaç bölgesine yerleşen solungaç parazitleri, burada mukoza, kan ve deri ile beslenirler.

Çoğunlukla Dactylogyrus familyasından veyaergasilustürü solungaç kurtlarının yol açtığı tedaviye dirençli ve ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir dış parazit hastalığıdır.

solungaç parazitleri

Solungaç Parazitleri Türleri

Dactylogyrus Türü Parazitler 

Hemen hemen her tatlı su ortamında bulunabilirler. Hayatta kalmak ve çoğalmak için bir başka canlıya gereksinim duymazlar. Boyları yaklaşık 2 mm. uzunluğundadır. Yumurtaları 1-5 gün arasında larvaya dönüşür. Çok acil tedavi gerektirmeseler de, balık için oldukça rahatsız edicidirler.

Savunma sistemleri henüz tam olarak gelişmediğinden, yavru tanklarında zararları daha büyük olabilir. Ani başlayan yavru ölümleri, sık solunum yapma, hareketlerde durgunluk gözlendiğinde müdahale gerekir.

Ergasilus Türü Parazitler

Dünyanın hemen hemen her yerindeki tatlı su balıklarında görülebilen bir parazittir. Solungaç filamentlerinde hasar oluşturur. Balık gelişimini yavaşlatır.

Bu paraziti taşıyan balıklarda, deri ve solungaçlarda meydana gelen hasar nedeniyle mantar türü ikincil enfeksiyonlar oldukça sık görülür. Balığın genel sağlık durumu çok iyi değilse, parazitin oluşturduğu hasara daha fazla dayanamaz, solunum problemleri başlar ve genellikle ölümle sonuçlanır. Su sıcaklığı arttıkça ölüm oranında da bir artış söz konusu olacaktır.

solungaç parazitleri

Solungaç Paraziti Belirtileri

Enfekte olan balık;

  • Hareketleri yavaşlar
  • Gizlenme ihtiyacı duyar
  • Solungaç bölgelerini dekorasyonlara sürter
  • Renkleri koyulaşır
  • Gözleri kararır
  • Solunum sırasında solungaçlar düzensizdir
  • Bir solungaç tamamen açık veya tamamen kapalıdır
  • Su yüzeyinden oksijen almaya çalışır
  • Solungaçlar büyüteçle incelenebilirse, bazı bölümlerde doku hasarları görülebilir.
İlginizi Çekebilir:   COLUMNARIS HASTALIĞI

Balıklarınızda bu belirtilerin bir veya bir kaç tanesini görüyorsanız solungaç parazitleri konusunda dikkatli olmanız gerekir.

solungaç parazitleri

Solungaç Parazitlerinin Tedavisi

Yine öncelikle tedavinin bir karantina akvaryumunda yapılması gerektiğini hatırlatalım.

Tolere edebilen balıklarda tuz tedavisi ilk seçenektir. 20 litre akvaryum suyunda bir sofra kaşığı iyotsuz tuz eritilerek hazırlanan solüsyonla %50 su değişimi yapın.

Tuzun alternatifi olarak tedavide çinko içermeyen formalin-malahit yeşili çözeltisi de kullanılabilir. Çok iyi havalandırılan bir tankta 30 dakikalık formalin banyosundan sonra yapılacak %70’lik su değişimi ile tedaviye devam edin. Oran olarak 5 litre suya 10-15 damla çinko içermeyen formalin ve 1 damla malahit yeşili ilave edilmelidir.

Tedaviyi 3. gününden itibaren formalin ve malahit yeşili oranlarını yarıya düşürerek devam edin. (5 litre suya 5-7 damla formalin ve 1 damla malahit yeşili)

İlginizi Çekebilir:   DISCUSLAR

Tedavi sırasında, ana tankın filtre içeriğini temizlemeniz, balıklar dayanıklıysa 20 litreye yarım sofra kaşığı iyotsuz tuz ilave etmeniz yararlı olacaktır.

Yavruların bulunduğu tankta solungaç paraziti şüpheniz varsa, 5 litre suya 3 damla formalin ve 1 damla malahit yeşili damlatarak, yavru balıklarınızı 10 dakika boyunca bu suda bulunmasını sağlayın.

  • Bakımı ihmal edilen
  • Dışarıdan gelen balıkların ve bitkilerin 14 gün boyunca karantinada tutulmadığı
  • Balık nüfusu su hacmine göre yoğun olan akvaryumlarda solungaç parazitleri hızla ve ölümcül bir şekilde çoğalıp bulaşabilirler.

Düzenli bakım ve günlük detaylı gözlemlerle solungaç parazitlerinin olasılığını düşürmek ve varsa belirtiler ortaya çıkan balıkların erken dönemde tespit edilmesi kolaylaşacaktır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020