BALIKLARDA GÖZ MANTARI
Başlıktan da anlaşılacağı gibi bir mantar hastalığı olan balıklarda göz mantarı veya diğer adıyla göz fungusu, göz kaybına ve hatta balık ölümüne kadar gidebilen sonuçlar doğuran bir mantar (fungus) hastalığıdır.
Balıklarda göz mantarı, daha çok suyu çok kirleten chiclid ve japon balıklarının bulunduğu akvaryumların bakımlarının düzenli yapılmaması sonucu daha sık olarak görülmektedir.
Tehlikeli bir hastalıktır. Önlem alınmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda akvaryumdaki diğer balıkların da bu hastalıktan etkilenmesi ve hatta ölmesi söz konusu olabilir. Bütün bu tehlikelerine rağmen, erken dönemde teşhis edildiğinde, tedavisi kolaydır.
Birlikte balıklarda göz mantarı (göz fungusu) hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerine bir göz atalım…
Göz Mantarı (Fungusu) Nedenleri
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, suyu hızla kirleten türlerin bulunduğu akvaryumlarda günlük ve haftalık bakımların ihmal edilmesi bu hastalığa zemin hazırlayan bir etkendir.
Kirli su, akvaryumdan uzaklaştırılmayan atıklardan dolayı nitrat seviyesinin arttığı suları ifade ediyor. Nitrat oranındaki artış, balığın cildinde kaşınma isteği meydana getirir. Balık akvaryumdaki dekorasyon malzemelerine sürtünerek bu amacına ulaşmaya çalışır. Ama bunu yaparken, göz ve deride bazı yaralanmalar meydana gelebilir. Bu ufak yaralar bile, suda mevcut parazit, bakteri ve mantar gibi hastalık etkenlerinin yerleşip çoğalmaları için en uygun ortamlardır.
Göz mantarı / göz fungusu, balığın dış etkenlere karşı zayıf bir bölgesi olan göz kısmına yerleşir ve çoğalır. Belli bir aşamadan sonra da hastalık ortaya çıkar.
Göz Fungusu Belirtileri
Göz mantarı veya fungusu, kendine özgü belirtileri olan bir hastalıktır.
- Göz (bir veya iki göz olabilir) bulanıklaşmıştır
- Gözün üst yüzeyinde şeffaf ve ince bir tabaka gözlemlenir.
- Bu görüntü, insanlardaki katarakt görünümüne benzer.
- Hastalığın ilerleyen aşamalarında göz iyice bulanıklaşır, yerinden fırlamış gibi bir görüntü verir.
Göz Fungusu Tedavisi
Yukarıda saydığımız belirtiler görüldüğünde, vakit kaybetmeden balık karantina akvaryumuna alınmalıdır.
Tedavide ilk seçenek Metilen Mavisi‘dir. Bir kulak çubuğunu ucundaki pamuğa emdirilen metilen mavisi, günde bir kere balığın enfekte olmuş gözüne sürülmelidir. Bu uygulama sonrası balığın gözünün mavi renk aldığı görülecektir. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Bir süre sonra bu renk değişimi normale dönecektir. Eğer pamuk ile göze direkt uygulama yapılamıyorsa, karantina akvaryumuna metilen mavisi damlatmak ikinci bir seçenek olabilir. Ancak göze direkt uygulanan metilen mavisi daha çabuk ve net bir etki gösterir. Hastalığın erken evrelerinde metilen mavisi tedavisinin olumlu sonuç vermesi 3-4 gün içinde mümkündür.
Hastalığın ileri aşamalarında ve eğer metilen mavisi ile istenilen sonuç alınamıyorsa tedaviye gümüş nitrat çözeltisi ve potasyum-di-cromat (%1) kombinasyonu ile devam etmek gerekir. Piyasada hazır çözelti halinde bulunabilen gümüş nitrat yine aynı şekilde bir kulak çubuğu ile balığın gözüne direkt olarak uygulanmalıdır. Gümüş nitrat uygulandıktan sonra balığın gözü potasyum-di-cromat ile silinir. Bu uygulama sonrasında balığın gözü bu defa kırmızı renk alacaktır ve yine endişe edilmesine gerek yoktur. Bu renk değişimi de geri dönüşümlüdür ve tedavi sonrası balığın gözü normal rengine dönecektir.
LÜTFEN DİKKAT..!
GÜMÜŞ NİTRAT ZEHİRLİ BİR MADDEDİR VE UYGULAMA SIRASINDA MUTLAKA ELDİVEN KULLANILMALIDIR…
Balıklarda göz mantarı haricinde diğer hastalıklarla ilgili bir çok makalede bahsedildiği gibi, düzenli bakım yapılmayan akvaryumlarda hastalık görülme riski çok daha fazladır.
Akvaryumdaki her canlının yaşama hakkına saygı göstermek ve eğer bir akvaryum sahibi isek, akvaryumdaki canlıların ihtiyaçlarına uygun davranmak zorundayız. Akvaryumu evdeki veya işyerindeki bir dekorasyon olarak görmek yanlıştır. Akvaryum çeşitli canlılar barındıran bir habitattır ve düzenli bakımlarını yapmak görevimizdir.