KADİFE (OODINIUM) HASTALIĞI

16.07.2022
597
KADİFE (OODINIUM) HASTALIĞI

Oodinium (Kadife) Hastalığı sebebi olan Oodinium Limnectum, bir Dinoflagellate’dır.

Okyanuslardaki plankton grubundan parazit gibi davranan bir alg türüdür. Bu yüzden zoologlar tarafından protozoa, botanikçiler tarafından da alg olarak tanımlanır.

Oodinium (Kadife) Hastalığı Neden Olur?

Etkeni olan Oodinium Limnectum’un balığın yumuşak dokusuna yerleşmesi ve ışığı kullanarak yerleştiği dokuyu besine çevirerek yaşamını ve üremesini sürdürmesiyle ortaya çıkar. 

Yerleşim olarak en yumuşak ve savunmasız bölge olan solungaç içlerini tercih eder. Burada çoğalarak ipliksi bir yapı göstermeye başlar. Bu görüntüsünden dolayı Kadife Hastalığı olarak da adlandırılır.

4-5 günlük beslenme ve üreme süresinden sonra, ipliksi uzantılarını geliştirir, bir kist haline gelir ve akvaryumun içine düşer.

kadife-oodinium hastalığı

“Dinospor Evresi” olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, kistin içinde 300 civarı dinospor bulunur ve dinosporlar 30 güne yakın kendi başına yaşamını sürdürebilir. Ama sonuçta; varlığını devam ettirebilmek için bir başka canlıya ihtiyaç duyar. 

Kabaca bahsettiğimiz;

Dinoflagellate ⇒ Kist ⇒ Dinospor döngüsü, 7 ila 14 gün arasında sürer.

Oodinium (Kadife) Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Normalde gözle görülemeyecek kadar küçük parazitler balığın vücudunu kaplayıp o bildik sarı pudra görüntüsünü meydana getirdiklerinde hastalık oldukça ileri bir safhadadır. Gene de oodinium’u en iyi tanıma imkanı balığı neredeyse tümden kaplayan sarı pudra şekeri, veya altın sarısı toz, şeklindeki görüntüdür.

İlginizi Çekebilir:   HAVA BALONCUĞU HASTALIĞI

Bu tozlar aslında parazitin kist oluşturup balığa yapıştığını gösterir. Yani her bir toz zerreciği içinde yüzlerce dinspor barındıran bir kisttir. Beyaz benek ile karıştırılabildiği söylense de bu pek doğru değildir. Beyaz benek beyaz kristal tuzu andırır, ve kistler genelde yüzgeçlerdedir. Oodinium ise sarıdır, kistler çok daha miniktir ve yüzgeçlerden önce vücutta büyük alanları kaplar.

Parazitin yerleşmek için tercih ettiği yumuşak dokunun solungaçlar olduğundan bahsetmiştik. 

Yerleşim sonrasındaki 6-8 saat içinde solunum sıklığında artış gözlemlenir. Ortalama solunum sayısı dakikada 60-90 olmasına rağmen, hastalığın ilk aşamalarında bu sayı dakikada 200-300 solunum sayısına ulaşır. Parazit boyutunun çok küçük olması nedeniyle, bu aşamada solnum hızındaki artış dışında bir gözlem yapmak hemen hemen imkansızdır.

kadife hastalığı

Oodinium (Kadife) Hastalığı ‘nın ilerleyen aşamalarında artık gözlemlenebilen ve vücudun değişik bölgelerinde yerleşmiş küçük sarı ipliksi benekler ortaya çıkacaktır. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA HAVALANDIRMA SORUNLARI

Sarı, küçük ve altın tozu veya sarı pudra şekeri görüntüsü olarak tanımlayabileceğimiz bu aşama, artık yukarıda bahsettiğimiz döngünün kist aşamasına geldiğini, kistlerin balığın vücuduna yerleştiği anlamına geliyor. 

Bir sonraki aşamada ise; bu oluşan ve dinosporlar içeren kistler, balığın vücudunu terkedecek ve yerleşip üreyebilecekleri yeni canlılar aramaya başlayacaklardır. 

Oodinium (Kadife) Hastalığı Tedavisi

Belirtiler başlığı altında bahsettiğimiz gibi, hastalığın ilk aşamasında solunum hızlanması dışında bir belirti gözlemlemek çok zor olsa da, gövdeye yerleşen sarı kistleri gördüğünüzde derhal tedaviye başlayın.

Oodinium’um yeşil klorofil içeren bir çeşit alg olduğunu ve ışık kullanarak fotosentez yaptığını ve bu şekilde beslendiğini söylemiştik.

Beslenme-Üreme döngüsünü bozmanın ilk adımı, parazitin ışığa ulaşmasını engellemektir. 

Yine karantina akvaryumunu, mümkün olan en az ışık alan bölgeye yerleştirmek önemlidir. Karantina akvaryumunun gerekirse çevresini ışık geçirmeyen koyu renkli bir malzeme ile kaplamak, açılacak küçük bir gözlem penceresinden gelişmeleri takip etmek en iyisidir.

kadife-oodinium-hastalığı

Bu hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçları piyasada bulmak mümkündür. Ancak eğer tatlı su akvaryumunuz varsa, ilaç seçerken “tatlı su akvaryumları” için olmasına özen gösterin. Çünkü tuzlu su akvaryumlarında kullanılan Oodinium ilaçları parazitin farklı bir türüne karşı hazırlanmıştır ve, tatlı su canlıları için yüksek oranda zehirli bakır içermektedir.

İlginizi Çekebilir:   BALIKLARDA GÖZ MANTARI

Alacağınız ilacın Formalin-Malahit Yeşili içeren bir preperat olmasına özen gösterin. 

İlacı 10 litre su için 1,5 miligram olacak şekilde karantina akvaryumuna uygulayın.

Tedavi süresince, günlük %20-25 civarında su değişimi yapmanız gerekecek. Değişimlerde kullanılan suyun da aynı miktarda ilaç çözeltisi içermesine dikkat edin.

İyileşme yönünde gözlemleriniz olsa bile, tedaviye en az 1 hafta devam edin. Yine tedavi süresince mümkün olduğunca akvaryumun ışıkla bağlantısını kesmelisiniz. 

Olumlu gelişmeler varsa; 7 günlük tedavinin ardından ilaç içermeyen taze ve temiz su ile günlük %20-25’lik su değişimlerine devam edin. 

Oodinium (Kadife) Hastalığı ‘nın neden meydana geldiği tam olarak bilinmese de, nitrit-nitrat oranlarının yüksek olduğu akvaryumlarda daha sık görüldüğü bir gerçektir. 

Özellikle bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olması nedeniyle, yavru akvaryumlarında nitrat oranları dikkatle izlenmeli ve bu hastalık sonucu toplu ölümlerin olmaması için, sağlıklı su şartlarının sürekliliği sağlanmalıdır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020