BALIKLARDA YÜZGEÇ ERİMESİ
Yüzgeç Erimesi, balığın, kuyruk, alt ve/veya sırt finlerinde ya da yüzgeçlerinde görülen bir hastalıktır.
Yüzgeç Erimesi Nedir?
Balıkların yüzgeçlerinde erimeyle görülen, takip eden farklı hastalıklara neden olabilen, aslında bulaşıcı bir hastalıktır.
Yüzgeç Erimesi Neden Olur?
Bu hastalığın oluşumunda suda mevcut bazı bakteriler rol oynar. Bunlar Çoğunlukla, Aeromonas, Pseudomonas veya Vibrio türü bakterilerdir.
Pek çok hastalıkta olduğu gibi, erken dönemde farkedilir ve tedavi yoluna gidilirse balığın iyileşme şansı artacaktır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde, gittikçe eriyen (aslında çürüyen) yüzgeç, kısaldıkça ve hastalık ilerledikçe sertleşecek ve tedaviye yanıt oranı düşecektir. Bakteriyel bir hastalık olduğundan, bulaşma riski -hel bir de su şartları tetikleyici rol oynuyorsa- çok yüksektir. Bu yüzden günlük gözlemlerde mutlaka, kuyruk, alt ve üst finler, yüzgeçler dikkatlice kontrol edilmelidir.
Akvaryumlarda görülen hastalıklarla ilgili tüm yazılarımızda da görebileceğiniz gibi, balıklar çok kolay strese giren canlılardır. Buna sebep olarak, hep bahsettiğimiz kötü su şartları, bakımsız ve nitrata yenilmiş akvaryum ortamı hemen akıllara gelmelidir. Uygun olmayan su sıcaklığı, yanlış/aşırı beslenme, akvaryuma yapılan sık müdaheleler ayrı ayrı stres nedenleridir ve her zaman stresi bir hastalık takip eder.
Yüzgeç Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın başlangıç döneminde, yüzgeçlerin uç bölgelerinde açıkcası farkedilmesi zor olan soluklaşma ve beyazlaşma görülmeye başlar. Yüzgeç uç çizgileri artık eskisi gibi belirgin ve keskin değil, beyazımsı, hafif bir şekil bozukluğu arz edecek durumdadır.
Hastalığın sonraki dönemlerinde, artık yüzgeçlerdeki eksilme kopmalar olmuşcasına daha belirgin hale gelmeye başlar.
Takip eden tehlike, bütünlüğü bozulan yüzgeçin, artık ikincil olarak gelişebilecek mantar veya diğer bakteri infeksiyonlarına açık hale gelmesidir. Yüzgeçlerde veya ilerleyen dönemlerde gövdede açık yara şeklinde lezyonlar görülebilir. İkincil (sekonder) mantar infeksiyonlarının çoğunluğunda ipliksi bir yapı gösteren “Columnaris” ilk sıradadır.
Yüzgeç Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?
Yüzgeç erimesi hastalığının tedavisinde etkili olan birkaç antibiyotik vardır ancak hastalığın geri dönmemesi için tedavi, su değişimi ve akvaryum koşullarını dikkatlice gözden geçirilmesi gerekir. Yem artıklarının akvaryumda kalmasının önüne geçmeli ve gelecekte aşırı beslenmekten kaçınılmalıdır.
- Bu tedaviyi de yine ana tankımızda değil, karantina tankımızda yapmalıyız.
- Balık yemi kullanıyorsak, yem kabını açtığımız tarihi not etmeliyiz. Çünkü yem kabı açıldıktan sonra içerisindeki vitaminleri oldukça hızlı bir şekilde kaybedecektir. Balıklarımızı taze, kaliteli yiyeceklerle daha uygun miktarlarda besleyerek yem artıklarının suyu kirletmesini önleyebiliriz.
- Suyun pH’ını ve sıcaklığını kontrol sık sık kontrol etmeliyiz ve balık türlerimiz için uygun olduğundan emin olmalıyız. Suda klor, amonyak veya nitrit olmadığından ve nitratın 40 ppm’nin (mg / L) altında olduğunu (mümkün olduğunca) yapacağımız testlerle doğrulamalıyız.
- Hastalığa sebep olan çevresel nedenler düzeltildikten sonra antibiyotikler genellikle hastalığın kendisini iyileştirir. Kullanılacak olan antibiyotiğin yukarıda latince isimlerini saydığımız bakterileri spektrumunda içeren bir etken madde olması gerekir.
- Tedaviyi çok erken bırakmak, enfeksiyonun tekrar ortaya çıkmasına neden olabileceğinden, tedaviye önerilen süre boyunca devam etmek çok önemlidir.
- Ortalama 20 litre suya bir çay kaşığı akvaryum tuzu kullanılması balıklarımız açısından faydalı olacaktır. Ancak tuza duyarlı balıklar besliyorsak tuz kullanmaktan kaçınmamız gerekir.
Yüzgeç Erimesi Hastalığı Nasıl Önlenir?
Yüzgeç erimesini önlemek için alınan önlemlerin çoğu, hastalığı olan balıkları tedavi etmek için kullanılan ön adımlarla aynıdır.
Yüzgeç erimesin hastalığına karşı alabileceğimiz en iyi önlem düzenli akvaryum bakımıdır. Suyu düzenli olarak değiştirin, tabandaki dekoratif taşları temizlemeyi unutmayın ve düzenli su testleri yaparak su kimyasını izleyin. Akvaryumunuzu düzenli şekilde takip ettiğinizde, zaman içinde meydana gelen su kimyası değişikliklerini hızlı bir şekilde fark edebilir ve sorunları ciddileşmeden önce düzeltebilirsiniz.
Balıklarımızı beslerken, yem miktarını uygun seviyede tutmaya çalışmalıyız. Aşırı besleme tüm balık sahipleri tarafından yapılan en yaygın hatadır ve bakterilerin oluşumundaki en büyük faktör olan kötü su kalitesine katkıda bulunur. Taze yem ile balıklarımızı beslemek için bir ila iki ay içinde kullanılabilecek kadar küçük kaplarda yiyecek satın almaya çalışmalısınız.
Akvaryumunuzu fazla kalabalık olmayacak şekilde ve birbirlerinin yüzgeçlerine zarar verebilecek balıklar arasında çıkabilecek kavga belirtilerine dikkat etmeliyiz. Uzun yüzgeçleri olan balıklarımız varsa akvaryuma ekleyeceğimiz filtre veya dekorasyon ürünlerinin onlar için bir tehlike oluşturmadığından emin olmalıyız. Düşük su sıcaklıkları balıklarımızda yüzgeç erimesi hastalığını ortaya çıkarabileceğinden, balıklarımızın ihtiyacı olan doğru su sıcaklığını bir termometre ile takip etmeliyiz.
Yüzgeç Erimesi de, tüm diğer hastalıklar gibi korunmanın tedavi etmekten daha kolay olduğu bir hastalıktır.
Ayrıca AKVARYUM BAKIMI İÇİN ALTIN KURALLAR başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.