HAMSTERLAR

03.03.2024
23
HAMSTERLAR

Hamsterlar, küçük kemirgen hayvanlardır ve 7 farklı cinse ve 24 farklı türe sahiptir. İlk kez 1930’da Suriye yakınlarındaki bir kasabada bulunmuşlardır. Bulunan hamsterlar çiftleştirilerek evcil hamsterların atası olan ilk yavrular elde edilmiştir.

Hamster, Avrupa ve Asya’nın batısındaki tarım alanlarında ve bozkırlarda yaşar. Toprağın altında karmaşık yuvalar kazarak yerleşir. Yuvalarında otlarla kaplı odalar ve kışlık yiyecek depoları bulunur. Meyve, sebze ve tahılla beslendikleri için zaman zaman tarım alanlarına zarar verebilirler. Baykuş, atmaca, kakım ve gelincik gibi hayvanlar tarafından ise kolayca avlanabilirler.

Hamsterların Genel Özellikleri

Hamster, tüylü kulaklara, kısa kuyruklara ve dolgun bir bedene sahiptir. Fiziksel özellikleri genel olarak birbirlerine epey benzer.  Ancak farklı türlere sahip birçok farklı özellikleri vardır. Boyutları 10-20 santimetre arasında değişebilir ve ağırlıkları genellikle 150-200 gramdır. Renkleri kahverengi, gri, beyaz, sarı ve kırmızı gibi çeşitli renklerde olabilir. Yanakları büyüktür ve yiyeceklerini taşımak için yanak keselerini kullanırlar. Ayakları geniş ve tüysüzdür, ön ayaklarında dört, arka ayaklarında ise beş parmak bulunur. Ön dişleri yaşamları boyunca büyümeye devam eder.

Hamster ırkları dev, orta ve cüce hamster olarak üç gruba ayrılıyor. En popüler evcil hamster türü, Suriye hamsterı adı verilen orta boy hamsterdır. Suriye hamsterının boyutunun küçük olmaması kontrol edilebilme açısından avantaj sağlıyor. Suriye hamsterının ömrü yaklaşık 2 – 3 senedir. Suriye hamsterı, genellikle altın renkli kürkleri ve beyaz, krem rengi göbekleriyle tanınsa da bazen farklı renklere de sahip olabilir.

hamsterlar

Evde Bakımları

Hamster türleri yalnız yaşamayı tercih ederler. Evde besleyeceğiniz hamsterınızın kafesinin tellerinin sıkı olması çok önemlidir. Sıkı olmayan tellerden kaçabilirler. Kafesleri orta sıcaklıkta ve iyi aydınlatılmış bir yerde olmalıdır. Aşırı sıcaklık ve soğuktan rahatsız olurlar. Kafesin zemini en az 2 metrekare olmalı ve kalın bir hamster yatağı veya kumu ile kaplanmalıdır. Yatak haftada en az bir kez değiştirilmeli ve kafes düzenli olarak temizlenmelidir.

Tuvalet ihtiyaçları için de kafesin tabanında bir bölüme en az 10 cm yüksekliğinde hamster talaşı koymanız gerekiyor. Her gün, ıslanan ve nemli olan talaşı da kafesten almanız önerilir. Normal şartlarda Hamster yalnız kalmayı tercih eder. Yetişkin erkek hamsterlar bir arada tutulduğunda şiddet gösterebilirler. İnsanlarla daha iyi anlaşırlar ve genellikle arkadaş canlısı ve uysal davranırlar. Ancak nadiren de olsa ısırabilirler. Hamster gece aktiftir, gündüzleri uyur ve gece uyanıktır.

İlginizi Çekebilir:   DENİZATLARI

Hamster Kafesleri

Evcil dostunuzun kafesi her ne kadar büyük olursa olsun, yine de dışarıda zaman geçirmesi gereklidir. Bu nedenle her gün kafesin dışına çıkarmanız gerekiyor. Ancak kafesin dışındayken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Oldukça hızlı hareket ettiklerinden dolayı kaçmaması için kapalı bir odada serbest bırakabilirsiniz. Ayrıca, yüksekten düştüğünde çok ağır yaralar alabilirler, bu nedenle yüksek yerlerden uzak tutmanız gerekir. Hamster, kemirgen türü bir hayvan olduğundan dolayı, kablolardan da uzak tutmanız gerekir. Kabloyu kemirme eğilimi gösterdikleri için kendileri de zarar görebilirler.

Nasıl Beslenmeli?

Hamster türleri, beslenme açısından oldukça kolay ve uygun hayvanlardır. Pet-shoplarda bulunan hamster yemleri, onların beslenme ihtiyaçlarını kolayca karşılar. Ancak, hamsterınızın sağlığı için taze yiyecekler de vermekte fayda vardır. Salatalık, ıspanak ve brokoli gibi taze sebzelerin yanı sıra elma, armut ve muz gibi meyveleri de çok severler. Fakat bazı yiyecekler hamsterların sindirim sistemini bozabilir. Lahana, çiğ patates ve aşırı miktarda tatlı meyve gibi yiyeceklerden kaçınmanız önemlidir.

hamsterların beslenmeleri

Hamsterınızın yemeğini her gün değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca suyunu da günlük olarak değiştirmelisiniz. Hamsterların sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri için egzersize de ihtiyaçları vardır. Bu yüzden kafeslerine egzersiz çarkı gibi oyuncaklar almanız gerekmektedir. Özel bir durum olmadığı takdirde evcil dostunuzu yıkamanız gerek yoktur. Çünkü hamsterlar doğaları gereğince, kendi kendilerini temizleme yeteneklerine sahiptirler.

İlginizi Çekebilir:   LEPİSTESLER

Üreme Davranışları

Hamsterlar, türlerine bağlı olarak farklı yaşlarda üreme yeteneği kazanırlar. Suriye ve Rus hamsterları, hızlı bir şekilde olgunlaşır ve 4-5 haftalık olduklarında çiftleşmeye başlarlar. Çin ve Roborovski hamsterları ise 2-4 aylık olduklarında üreme dönemine girerler. Dişi hamsterların üreme süresi yaklaşık olarak 1,5 yıl sürerken, erkek hamsterların üreme süresi daha uzundur. Suriye hamsterları, nisan ve ekim ayları arasında çiftleşirler ve gebelik süreleri yaklaşık olarak 16-18 gün sürer.

hamsterlar ve yavruları

Dişi ve erkek hamster çiftleştikten sonra ayrılmalıdır. Dişi hamster, çiftleşme sonrasında agresif davranışlar sergileyerek erkek hamstera saldırabilir ve zarar verebilir. Dişi hamsterlar, doğum sırasında rahatsızlık hissettiklerinde yavrularını yeme eğilimi gösterebilirler. Yavru hamsterlar, tüysüz ve kör olarak doğarlar. Yaklaşık bir hafta sonra yuvalarının dışını keşfetmeye başlarlar. Hamster yavruları, üç haftalık olduktan sonra yetişkin kabul edilirler. Bu süreden sonra kafeslerinin ayrılması daha doğru olacaktır, çünkü kardeş hamsterlar yetişkin olduklarında birbirlerine saldırma eğilimi gösterebilirler.

İlginizi Çekebilir:   SU KAPLUMBAĞALARI
www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020