GURAMİLER

29.01.2023
358
GURAMİLER

Bu yazımızda, Guramilerin türleri, bakımı, beslenmesi ve üremesi ile ilgili merak edilen bilgileri detaylandıracağız. Gurami balıkları, akvaryumlarda da beslenebilen çok popüler hayvanlar arasında yer almaktadır. Göz kamaştırıcı renkleri ve büyük boyutları ile ilgi çeken bu balığın türlerini ve genel bilgilerini inceleyeceğiz. “Burnunu sudan çıkaran balık” olarak da bilinen bu balığın ismi diğer tür balıklarda olmayan ana özelliği vurgulamaktadır.

Guramilerin özel bir solunum organları bulunmaktadır buna labirent solungaç adı verilir. Bu organlar sayesinde Guramiler su depolayarak kurak zamanlarda hayatta kalabilir ve kuruyan su kütleleri arasında rahatlıkla hareket edebilir. Aslında bu solungaçlar Gurami balıklarının daha düzenli nefes alması için gerekli imkanı sağlamaktadır. Bu yüzden burunlarını sık sık suyun yüzeyine çıkararak hava almaktadırlar. Su yüzeyine erişimleri engellendiği zaman bu balıkların ölümü gerçekleşir.

guramiler

Guramilerin Genel Özellikleri

• Guramiler, akvaryum balıkları oldukları için küçük boyu, kolay üremesi ve dayanıklılığı ile bilinmektedir.

• Boyları en fazla 8 santimetre olabilen bu balık türünün dişileri erkek olanlara göre bir tık daha küçüktür.

• Guramiler barışçıl bir tür oldukları için karma akvaryumlara uyum sağlayabilir.

• Popüler olmasını turuncu ve mavi çizgilerin oluşturduğu göz alıcı görünümden alır.

• Guramilerin akvaryumu düzenlenirken içeriğinde çok fazla bitki bulundurmaya özen gösterilmelidir. Bitkiler; guramiler için hem saklanma alanı olurken hem de üreme zamanlarında yuva olarak kullanılır. Guramilerin beslendiği akvaryumlar sakin bir noktada bulunmalıdır.

• Bakım zorluk derecesi son derece kolay olan bu canlıların akvaryum merakı yeni başlayan kişiler tarafından tercih edildiği gözlemlenmektedir.

• Guramilerin tutulduğu akvaryum sıcaklığı 22 ila 30 derece arasında olmalıdır. İdeal sıcaklık daima 25 derece olmalıdır. Guramilerin labirent organı hasar görmemeli ve su sıcaklığı oda sıcaklığında olmalıdır.

• Bir çift gurami  minimum 40 litre su bulunduran bir akvaryumda beslenmelidir.

• Akvaryumun orta ve üst kısmında yüzen bir türdür.

İlginizi Çekebilir:   JACK DEMPSEY

• Guramiler barışçıl bir balık türüdür. Büyük ve agresif balıklardan saklanır. Türlere karşı ürkekliğini atlatıp tekrar güven oluşturabilmesi için uzun bir zamana ihtiyaç duyar.

benekli guramiler

Guramilerin Bakımı ve Beslenmesi

Hassas bir tür olan balıkların labirent organları hava alabilmeleri için akvaryumun üstü açık olmalıdır. Akvaryum dolu olduğu zaman çok fazla su değişimi yapmak gerekebilir. Haftada en az %25 oranında su değişimi yapmak guramilerin bakımı için en önemli detay olacaktır. Tıpkı diğer balıklarda oluştuğu gibi toksik maddelerin akvaryum suyunda birikmesi guramilerde doku hasarına neden olacaktır. Hastalıklarla karşı karşıya kaldığı zaman çok kısa sürede atlatabilen bu tür için akvaryumda doğal ortamı taklit etmeniz son derece önemlidir.

Beslenmesi için ise dikkat etmeniz gereken en önemli detay küçük omurgasızlar, yosunlar ve bitkilerle beslemek olacaktır. Hepçil beslenen bu canlılar akvaryumda sağlayabileceğiniz her türlü toz, pul, pelet yemi, taze ve canlı yemler tüketebilir. Kan kurdu, sebze, su piresi ve artemia ile de zaman zaman besin çeşitliliği sağlayabilirsiniz. Günde bir- iki kere yem vermeniz yeterlidir.

Guramilerin Türleri

Genel olarak gurami balığının cinsi dört türdür bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

• Ayışığı Gurami

• Üç noktalı Gurami

• Yılan Gurami

• İnci Gurami

Ancak popüler olan diğer ilişkili türler de “gurami” olarak adlandırılmaktadır. Bu türler;

• Öpüşen Gurami

• Cüce Gurami

• Bal Gurami

• Homurdanan Gurami

• Bal Gurami

• Çikolata Gurami

• Mavi Gurami

• Altın Gurami

• Mermer Gurami

inci guramiler

Ay Işığı Gurami

Ayışığı Gurami’nin akvaryumda ulaşabileceği ortalama gövde uzunluğu 10 ila 15 cm’dir. Ay Işığı Gurami heyecanlandığı zaman göğsü sarı-kırmızımsı bir renge dönüşür. Dişiler erkeklerden çok daha küçüktür. Renkleri oldukça parlak ve sırt yüzgeçleri yuvarlak yapıdadır. Guraminin pulları son derece küçüktür. Ayışığı gurami beslemek istiyorsanız, akvaryum hacmi en az 50 litre olmalıdır. Bu balığın ömrü yaklaşık 7 yıldır.

İlginizi Çekebilir:   FLOWERHORN'LAR

Üç Noktalı Gurami

Üç noktalı gurami; beyazımsı ve mavi bir renk tonuna sahiptir. Dağınık benekleri ve çok zor fark edilebilen küçük çizgileri bulunmaktadır. Akvaryumda en fazla 10-12 cm boyutuna ulaşabilen üç noktalı Gurami balığının akvaryum hacmi en az 80 litre olmalıdır. Güçlü akıntı sevmeyen bu balık türü, akvaryumun diğer sakinlerine karşı çok daha agresif olabilmektedir.

Mavi Gurami

Koyu renkli çizgileri bulunmayan mavi grahami’nin pulları açık ve parlak mavidir. Yan profilde 2 koyu Benek ile ayırt edilebilen bu balığın yüzgeçleri mavimsidir. Boyları akvaryumda en fazla 10 cm’dir. Barışçıl bir tür olduğu için akvaryumdaki birçok balık ile uyum sağlayabilir.

Altın Gurami

altın guramiler

Doğada bulunmayan bu gurami türü, 1970 yılında üreticiler aracılığı ile elde edilmiştir. Akvaryumda genellikle boyları 12 cm’yi geçmeyen bu balık, altın rengi gövdesi ile oldukça çekici bir görünümdedir. Gurami türlerinden gelen bu yeni ırk inanılmaz bir dayanıklılık ve gövde yapısına sahiptir.

Mermer Gurami

Akvaryumda boyları 15 cm’ye kadar ulaşabilen bu balık ırkını Amerikalı Cosby yetiştirmiştir. Pullarının rengi mermere benzediği için adını bu özelliğinden almıştır. Ortalama ömrü 4 ila 6 yıldır. Diğer Gurami türlerine oranla salgınlığı ile bilinen bu ırk için yaşam alanını paylaşacağı diğer balıkları seçerken dikkat edilmelidir.

Homurdanan Gurami

Homurdanan gurami son derece barışçıl bir balıktır. Anavatanı Hindistan olan bu balık türü, heyecanlandığı zaman suyun yüzeyine çıktığında kurbağa vıraklamasına benzer homurdanma sesleri çıkardığı için adını bu özelliğinden almaktadır. Gövde rengi mavi ve yeşil parıltılı olan bu gövdesinde aynı zamanda renkli 2 veya 3 şerit bulundurmaktadır. Homurdanan gurami beslemek istiyorsanız; akvaryum hacminizin en az 50 litre olması gerekmektedir.

Bal Gurami

Sırt yüzgeci sarı veya beyaz kenarlı olan bu Gurami, gövde rengini akvaryumda değiştirebilmektedir. Akvaryum değişikliği yapıldığı zaman renklerinde solma meydana gelen bu türün renginin eskisi gibi parlak ve bal renginde olması için zaman gerekir. Yumurtlama esnasında bu balıkların yüzgeçleri koyu mavi rengini alırken gövdeleri de parlak kırmızıya dönüşür.

İlginizi Çekebilir:   DISCUSLAR

Cüce Gurami

Cüce guramilerin boyları 4 santimetreyi geçmez. Mavimsi ve zeytin yeşili gövde renkleri ile göz kamaştırıcı bir gurami türüdür. Sırt bölgesi karnından daha koyu olabilmektedir. Ağzından kuyruğuna kadar uzanan mavimsi noktaların oluşturduğu bir şerit bulunmaktadır. Gövdesi doğru aydınlatıldığı zaman gökkuşağının tüm renklerini yansıtabilir. Cüce guraminin dişileri, erkeklerden daha solgun ve boyut olarak daha küçüktür. Eğer cüce guramiyi akvaryumda beslemek istiyorsanız, akvaryum hacmi en az 50 litre olmalıdır.

Öpüşen Gurami

öpüşen guramiler

İsimlerini alışılmamış davranışlarından alan öpüşen guramiler birbirleri ile karşılaştıkları zaman kısa bir süre karşı karşıya kaldıktan sonra dudakları ile birbirlerine temas ettiklerini gözlemlemek mümkündür. Gözlemleyen kişi balıkların öpüştüklerini düşünebilir fakat büyük bir olasılıkla sürü hiyerarşisi üzerinde statü kurmak için böyle bir ritüel yapıyor olabilirler. Akvaryumda beslendikleri zaman boyları maksimum 15 cm’ye erişir. Dudakları son derece büyük ve etlidir. Akvaryumda öpüşen gurami beslemek istiyorsanız, en az 200 litrelik bir akvaryum gerekmektedir. Öpüşen guramilerin ortalama ömrü 6 ila 8 yıldır.

Çikolata Gurami

Çikolata Guramilerin boyları 10 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Akvaryumda beslendiğinde çift başına en az 40 litre hacmi bulunan akvaryumlar tercih edilmelidir. Akvaryumlarının sıcaklığı en az 30 derece olmalıdır. Çikolata Guramiler, son derece barışçıl bir balık olmaları nedeniyle birçok tür ile uyum sağlayabilmektedir. Doğru ve çeşitli beslendiği takdirde uzun süre yaşayabilirler. Çikolata Guramilerin ipliksi göğüs süzgeçleri kırmızı renktedir. Dişi olanları soluk renkli ve göğüs yüzgeçleri renksizdir. Ağızları küçük ve yukarı yönde olan Çikolata Guramiler yeterli şekilde beslenmez ve su kalitesini beğenmezlerse renk olarak solgunlaşırlar.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020