MELEK BALIKLARI (SKALERLER)

27.01.2023
386
MELEK BALIKLARI (SKALERLER)

Akvaryumun Melekleri olarak da adlandırılan Melek balıklarının sıra dışı görünümleri ve ağırbaşlı yüzüşleri akvaryumcuların kalbini fethediyor. Melek balıkları cikletgiller familyasına dahil olduğu için ailenin tüm diğer temsilcileri gibi, doğal yaşam alanları da Güney Amerika’dır. Kolay bakımı ile akvaryumcular tarafından sıklıkla tercih edilen bu balıklar ortalama 10 yıl ömrü ile akvaryumunuzu güzelleştiriyor.

Doğal yaşam alanlarında yaklaşık 15 ila 20 yıl arasında yaşam sürdürebilen bu balıklar akvaryumda çeşitli dekorların ve bitkilerin bulunmasını seviyor. Birbirinden farklı su şartlarına uyum sağlayabilen Melek balıkları, ihtişamları ile dikkat çekiyor. Agresif olmayan diğer balık türleri ile birlikte yaşayabilen bu türün genel özelliklerine göz gezdirelim.

melek balıkları

Melek Balıklarının Genel Özellikleri

• Melek balıkları eş seçiminde oldukça titiz davranırlar.

• Yetişkin skalerlerin boyları 15 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Yüzgeçleri ile birlikte boyları 25 ila 30 cm’ye kadar ulaşabilmektedir.

• Yıllar boyunca birbirinden farklı renk varyasyonları ile gelişmiştir. Genel olarak parlak ve floresan renge sahiptirler.

• Pulları son derece küçük olan Skalerler, şekil olarak üçgeni veya hilali andırıyor.

• Yoğun bitkili ortamları seven Melek balıkları, bitkilerin arasında kamufle olmaktan zevk alır.

• Cichlid familyasından olan Melek balıkları derin ve geniş sularda yüzmeyi tercih eder.

• Vücutlarındaki çizgiler sayesinde oldukça iyi saklanırlar.

• Melek balığı besliyor ve cinsiyetini merak ediyorsanız en az 5 ay beklemeniz gerekir. Çünkü Melek balıkları 5 aydan önce cinsiyet ayrımı yapabileceğiniz bir tür değildir.

İlginizi Çekebilir:   LEPİSTESLER

Sırtları ve anal yüzgeçleri son derece uzun olan bu balıklar farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türler;

• Altum Melek

• Beyaz Melek

• Altın Melek

• Kırmızı Melek

• Mavi Melek

• Siyah Melek

• Melek Koi

melek balıklarının türleri

Melek Balığı Bakımı ve Beslenmesi

Çoğu Skaler türü için çift başına en az 100 litrelik hacme sahip olan bir akvaryuma ihtiyaç duyulur. Akvaryumunuzun yüksekliğine dikkat etmelisiniz. Bu yüksekliğin en az 50 cm olması gerekmektedir. Melek balıklarının ulaşabileceği maksimum boyut doğrudan su hacminiz ile bağlantılıdır. Son derece aktif olan bu balıkların 6 bireyden oluşan sürüler halinde beslenmesi çok iyi bir seçim olacaktır. Sürü ile hareket etmeyi seven skalerlerin oldukça sıkı bir hiyerarşisi bulunmaktadır.

Zemin toprağı olarak canlı bitkilerin de kolaylıkla yetiştirilebilmesi için uygun, ince çakıl taşları ve kaba kumlar tercih edebilirsiniz. Fakat akvaryumda yoğun bir bitki örtüsünün oluşmasını önlemelisiniz. Zeminde isteğe bağlı olarak doğal kütükler ve mağaralar oluşturabilirsiniz. Toprağı kazmadan ve diğer canlı bitkileri hemen hemen hiç zarar vermeden yaşamaları Skalerlerin en olumlu yönlerinden biridir. Her zaman temiz ve oksijen bakımından çok zengin suları seven Melek balıklarınız için suyun hijyenine önem göstermelisiniz.

Akvaryumunuzun çok iyi şekilde filtrelenmesi ve devamlı havalandırılması balıklarınız için son derece önemli bir detaydır. Dış filtreler ve verimli hava motorları tercih edebilirsiniz. Skalerler parlak aydınlatmaları çok iyi tolere ettikleri için aydınlatma, yetiştirdiğiniz bitkilerin ihtiyacına göre seçilebilir. Skalerler tropikal bir tür oldukları için su sıcaklığı en az 24 derece olmalıdır. Su sertliği konusunda seçici olmayan Melek balıklarınız her değere çok kolay şekilde adapte olabilirler.

İlginizi Çekebilir:   AROWANALAR

Beslenme konusuna gelindiği zaman Skalerlerin renk pigmentlerinin solmaması için ve gövdelerinin soluklaşmaması için çok iyi beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Beslenme yönüyle zahmetsiz olan Melek balıkları, daima hazır yemleri tercih eder. Doğal yaşamlarında bu balıkların tercih ettiği yem lepisteslerdir. Bu konudan da anlaşılacağı üzere Skalerler hem hazır yemlerle hem de canlı yemlerle beslenmesini tamamlayabilir. Sizin akvaryuma atacağınız canlı yemlerde çeşitli parazitlerin bulunma ihtimali olduğu için Melek balıklarınıza bu yemlerden pek sık vermemenizi öneririz. Risk almak yerine canlı yemi tercih etmeyerek günde en az iki defa pul yem kullanabilirsiniz.

melek balıkları

Melek Balıkları Cinsiyet Ayrımı

Skalerlerin cinsiyet ayrımının yapabilmeniz için en az 5 ay beklemeniz gerekmektedir. Bazen bu süre bir yılı bile bulabilir. Erişkin Skalerler; karın kısımlarında tüpe benzer bir yapı oluşturur. Bu tüpler dişiler için yumurta erkekler için ise sperm deposu görevi görmektedir. Melek balıklarınızın oluşturduğu bu tüpleri dikkatli şekilde gözlemlediğiniz zaman balıklarınızın cinsiyetini ayrıştırabilirsiniz. Tüpler sivri ise erkek, düz yapıda ise balığınız dişidir. Bir başka cinsiyet belirleme şekli ise; balıklarınızın vücut yapısı ile bağlantılıdır. Erkek Skaler balıklarının vücut yapısı dairesel şekilde ve başlarının üst tarafı hafif çıkıntılıdır. Aynı zamanda erkek olanların göğsünde yüzgeçler çatallı bir yapıya sahiptir. Dişiler ise bu özellikleri bulundurmaz.

İlginizi Çekebilir:   KRIBENSISLER

Melek Balıklarında Üreme

Skalerler tek eşli balıklar olarak bilinmektedir. 8 ila 12 aylıkken cinsel bir olgunluğa ulaştıklarını anlayabilirsiniz. Yumurtlama süreci boyunca erkek ve dişi Melek balıklarını mutlaka bir arada tutmalısınız. Yumurtlama evresi doğrudan akvaryumunuzun içinde gerçekleşebilir. Melek balıkları yumurtalarını genellikle kayalara veya geniş yapraklı bitkilere bırakabilmektedir. Diğer türlerin yer aldığı bir akvaryumdan melek balıklarının yavrularını almanız oldukça zordur. Bu nedenle; çift için daha önceden hazırlamış olduğunuz 80 litrelik hacme sahip olan bir akvaryum düzenleyebilirsiniz.

Akvaryumda gerekli bitkileri ekerek ihtiyaç duyulan havalandırmayı sağlamalısınız. Suyu sıcaklık ve sertlik olarak birkaç derece yükseltmeniz yeterli olacaktır. Skalerler, yumurtlamadan önce seçtikleri bitkiyi etraflıca temizlemeye başlarlar. Daha sonra dişi, yumurta bırakma sürecine başlayarak erkek balık yumurtaları döllemeye başlar. Yumurtlama en az 3 saat sürebilir.

Bir dişi melek balığı 300 ila 700 arasında yumurta bırakabilmektedir. Melek balıklarının kuluçkası yalnızca iki gün sürmektedir. 2 günün ardından larvalar yumurtadan çıkmaya başlar. Yavru Skalerler yaklaşık 2 ay sonra yetişkin Skaler formunu yakalar. Kaliteli kuru yiyecekler tercih ederek beslenme aşamasında gerekli olan vitaminleri takviye etmelisiniz. Yavruları günde en az 4 kez beslemeniz gerekir.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020