RAMİREZİLER

14.01.2023
243
RAMİREZİLER

Latince adı “Mikrogeophagus Ramirezi” olan ramireziler ile ilgili yazımıza başlamadan önce, künyelerine bir göz atalım…

Ramirezilerin Künyesi

  • Latince Adı: Mikrogeophagus Ramirezi
  • Coğrafik Kökeni: Orinoco nehir havzası, Kolombiya ve Venezuella’da ki çayırlık ovalar.
  • Yaşam Alanı: Geniş çayırlık ovalar, son derece biyolojik çeşitliliğe sahip savanlar, Venezuela ve Kolombiya’da neredeyse 600.000 kilometre kare büyüklüğünde bir alanı kaplayan mevsimsel sular altında kalmış ovalar ve ormanlar. Sığ kumluk veya çamurlu diplerde biraz bitki bulunan alanlar. Bölgede bulunan diğer balıklar; Corydoras delphax, Platydoras costatus, Baryancistrus beggini, Hypancistrus inspector, Panqolus maccus, Panaque nigrolineatus, Hemigrammus rhodostomus, H. stictus, Hyphessobrycon sweglesi, Paracheirodon axelrodi, Pristella maxillaris, Copella nattereri, Biotodoma wavrini, Geophagus abalios, Heros severus, Mesonauta insignis, Satanoperca daemon ve Uaru fernandezyepezi.
  • Beslenme Biçimi: Ağırlıklı olarak etçil. Doğası gereği dipteki canlılarla beslenir, kumu ağız ve solungaç yoluyla eleyerek yenilebilir öğeleri yerler. Akvaryumda kan kurdu, artemia, su piresi, grindal kurt vb. gibi canlı, dondurulmuş veya kurutulmuş yemler verilmelidir, küçük boyuttaki batan kuru yemlerde verilebilir.
  • Davranış Biçimi: Barışçıl
  • Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
  • Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
  • Cinsiyet Ayrımı: Erişkin erkekler dişilerden daha çok büyür, yüzgeçleri daha geniştir ve biraz daha yoğun renklidir. Ayrıca dişilerin çoğunda karın pembedir.
  • Üreme: Geniş bir yaprağa, kütük parçasına, düz bir kayaya veya doğrudan akvaryum camına yumurta dökerler. Yumurtaları dişi ve erkek birlikte korur. Su çok temiz ve düşük sertlikte olmadığı sürece yumurtaların çıkması zordur, yumurtalar kolayca mantar geliştirebilirler. Yüksek sayıda yavru yetiştirilmek isteniyorsa çift tek başına olmalıdır veya yumurtalar ayrılmalıdır. Yaklaşık olarak 200 yumurta bırakırlar. Kuluçka 2-3 gün sürer, daha sonra 5 gün boyunca yumurta keseli olarak kalırlar. Serbest yüzüşe geçtikleri ilk 2-3 gün mikrokurt, infusoria ve diğer mikroskobik yemler verilmelidir sonrasında artemia gibi büyük yemler verilebilir. Yavrularını Malawi ve Tanganyika cichlidleri gibi ağızlarında korudukları görülmüştür.
  • Sıcaklık: 26°C – 30°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
  • Su Sertliği: Çok Yumuşak – Orta
  • pH: 4.0 – 7.0
  • Zorluk Seviyesi: 4
ramireziler

Ramirezi akvaryumunun Özellikleri

Bu balığı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için en önemli nokta sağlıklı bir balık almaktır. Genelde alınan balıklar sağlıksız olduğundan sorun yaşanmaktadır. Üremeleri kolaydır ama yumurtaların çıkması için suyun yumuşak, iletkenliğinin düşük olması gerekir. Alındığında ilk bir kaç gün artemia, su piresi gibi canlı yemlerle kondisyon kazandırılmalıdır.

İlginizi Çekebilir:   DISCUSLAR

Geniş bitkili akvaryumlarda, diğer barışçıl Amazon türleri ve canlı doğuranlarla birlikte bakılabilir. Bitkilerin yanız sıra saklanma yerlerine de ihtiyacı vardır. Çeşitli varyasyonları vardır. Doğada olamayan varyasyonları da bulunabilir. Akvaryuma başlangıç balığı değildir. Akvaryum suyunu balığın istediği gibi tutmak tecrübe gerektirir. ‘Ramirezi’ cüce cichlid veya kelebek cichlid olarak bilinmektedir ve akvaryum hobisinde yaygın olarak bulunan cüce cichlidlerdendir.

ramireziler

Bol miktarda ticari olarak üretilmektedir ve gold, long-fin, electric neon blue ve balon gibi yapay varyeteleri mevcuttur. Yapay olarak yetiştirilen varyeteler hastalıklara karşı duyarlı ve doğal olarak zayıf olma eğilimindedir, yaşam süreleri daha kısadır ve üreme güçleri yetersizdir, ayrıca birçok durumda sadece erkekler dağıtılmaktadır. Doğal görünümlü bir tank için ince kumlu bir yüzey ile kökler ve dallardan gölgeli noktalar ve bol miktarda mağara oluşturulmalıdır, ek olarak potansiyel yumurtlama alanı sağlaması için bir ya da iki adet düz kaya eklenebilir.

İlginizi Çekebilir:   KRIBENSISLER

Kuru yapraklar eklenerek daha doğal bir görünüm elde edilebilir ve yapraklar çürümeye başladığında yararlı bakteri kolonilerinin gelişmesi için uygun ortam sağlayacaktır. Filtrasyon ya da akıntı çok güçlü olmamalıdır, %10-15 civarında düzenli su değişimleri yapılması önerilir. Ramirezilerin tank arkadaşı olarak barışçıl, açık suda yaşayan characidler veya benzeri sürü balıkları önerilir, küçük sürü balıklarının varlığı utangaçlıklarını atmalarını sağlayacaktır. Sert su isteyen, bölgeci veya agresif balıklarla birlikte beslenmemelidir.

ramireziler

Ramireziler İçin Beslenme Önerileri

Ramireziler için beslenme bir diğer önemli unsurdur. Ramirezi’de yalancı yem yeme olarak tabir edilebilecek bir durum gözlenmektedir. Balığa kuru yem attığınızda ağzına alıp alıp tükürüp çok azını yer. Hiç yem yemeyen ramireziler uzun süre yaşayamaz. Ancak bu şekilde az az yem yiyen, yem yermiş gibi görünen ramireziler yavaş yavaş zayıflayıp 1-3 ay içinde ne yazık ki yavaş bir ölüme giderler.

İlginizi Çekebilir:   LABİRENTLİLER

Bu yüzden ramireziler, verildiğinde karnını tıka basa doyuracağı kadar sevdiği bir yem ile beslenmelidir. Tercih ettikleri yemler arasında küp tubifex, diğerlerine çok açık ara fark atarak adeta ramirezilere can verir. Cama yapıştırdığınız bu küpleri ilk seferinde keşfetmeleri vakit alsa da, birkaç gün sonra elinizi suya soktuğunda daha siz yapıştırmadan elinizdeki yeme saldırışlarını göreceksiniz.

Üstelik camdaki yemi elinizdeki kemiği almak isteyen bir köpek gibi ısırıp sağa sola sallamalarını izlemek de ayrı bir tat veriyor. Piyasada pek çok markanın küp tubifexi mevcuttur. Açık olanlarını önce denemek için 1-2 adet alın, beğenirseniz çok sayıda alabilirsiniz. Çünkü çoğu suda toz gibi dağılacak ve cama yapışma sorunu ortaya çıkacaktır.

Küp tubifex protein olarak yeterli olsa da vitamin ve renklendiriciler açısından zayıf kalmaktadır. Akvaryumda uzun fuzz yosunlar varsa bu yosunlardan gerekli vitaminleri alacaktır, yoksa da balığınızı ara ara bitkisel pul yemlerle beslemeniz gerekir. Pek severek yemeseler de yiyecekleri az miktar sağlıklarını korumak adına yeterli olmaktadır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020