MAKRAKANTALAR

11.01.2023
278
MAKRAKANTALAR

Clown loach yani palyaço loach olarak da bilinen Makrakanta Endonezya’ya özgü büyük bir tatlı su balığıdır. Doğada berrak ve akıntılı dereler ile akarsularda yaşam sürer. Bazen muson yağmurlarıyla oluşan su birikintilerinde de görülse bile, genellikle akıntılı suları tercih eder. Akvaryumun kurulumunda bu hususa dikkat edilmesi gerekir. Akvaryum severler arasında sevilen bir tür olsa da bakımı zordur. Salyangozların tam bir düşmanıdır.

Makrakanta balıkları hassas yapıya sahiptir. Hastalıklara yakalanma olasılıkları çok yüksektir. Makrakantaların doğal yaşam alanı Güney Doğu Asya taraflarıdır. Balıkların maksimum uzunlukları ise 14 cm kadar olur. Genellikle hem kendi türüne hem başka balık türlerine karşı bazen agresif olabilmektedirler. Çiklet türleri ve diğer sert balık akvaryumlarımda uyum sağlayabilmektedirler.

Makrakantaların Künyesi

Bilimsel ismi: Chromobotia macracanthus

Doğal yaşam alanı: Borneo ve Sumatra

Bakım zorluğu: Kolay

Boyu: En fazla 25 santimetre boya ulaşır.

Karakteri: Barışçıl

pH: 6.0 – 7.5 arası

Sıcaklık: 23 – 27 santigrat derece arası

Su sertliği: 5 – 15 dGH

Akvaryum hacmi: En az 300 litre

Ortalama ömrü: 15 sene

Yüzdüğü seviye: Akvaryumun alt kısmı

Cinsiyet ayrımı:  Erkek ve dişi makrakantalar arasında çok belirgin fiziksel farklar yoktur. Ancak yetişkin dişiler daha geniş vücutlu olurken, yetişkin erkek makrakantalar daha narin vücutlu olur. Erkek balıkların kuyruk yüzgecindeki “V” şekli daha belirgindir ve daha canlı renklere sahip olabilirler.

makrakantalar

Makrakanta Balıklarında Üreme

Makrakantalar yumurta döküp üreyen balık cinslerindendir. Fakat akvaryum ortamında üremeleri zor olabilmektedir. Eğer siz de makrakanta beslemeyi planlıyorsanız bir akvaryum için büyük boylara ulaştığını bilmeniz gerekmektedir. Boyları 25 santimetreye ulaşabilir, ortalama ömürleri ise 15 yıldır. Bu balıkların gözlerinin altında dikenler bulunur. Elinize batacak olacağından uzun süre unutamayacağınız bir acı da verebilir.

İlginizi Çekebilir:   KRIBENSISLER

Akvaryumda bitki örtüsü ve saklanabileceği kayalıklar da oluşturulması oldukça hoşuna gidecektir. Gün içinde aktif makrakanta güçlü olan ışıktan rahatsız olur ve saklanacak bir yer arayabilir. Uyumak için de bazı zamanlarda bitkilerin arasını tercih eder. Yavruları hazır olan yemle beslemek mümkün olsa bile yetişkinler daha seçicidir. Pul veya da tablet şeklinde olan sebze içerikli hazır yemler ile kullanılmalı ve ek besinler ile takviyeler yapılmalıdır. Ek besin olarak ise canlı ya da donmuş olan kurtçuklar tercih edilebilir.

Makrakanta Balığı Yumurtaları

Makrakantalar doğada rahatça üreyebilen balıklar olsalar bile akvaryum ortamında nadir üretilebilmektedir. Makrakanta balıklarının dişi mi yoksa erkek mi olduklarını anlayabilmek çin kuyruk kısmındaki yüzgece iyice bakmak gereklidir. Eğer yüzgeci içe doğru kıvrımlı ise ya da bu kıvrım pençeyi andırıyorsa erkek demektir. Kıvrım yoksa da balık dişidir. Makrakanta balıkları hem etçil olarak hem de bitkisel içerikli olan yemlerle beslenmesi gerekir. Fakat diyet zamanlarında yalnızca bitkisel içerikli yemlerle beslenir. Bunun dışında ise ağırlıklı olarak etçil beslenmeleri daha doğrudur. Bu balıklara günde iki kez yem vermeniz önerilir. Verdiğiniz yemlerin besin içermesi sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

makrakantalar

Makrakanta Akvaryumu

Makrakanta ev akvaryumlarında çok büyük boylara ulaşabilir ve sürüler halinde de yaşamayı severler. Akvaryumda en azından altı tanesinin bulundurulması gereklidir, aksi halde stres olurlar ve saklanırlar. Şu durumda ne kadar büyükçe bir akvaryuma ihtiyacınız olduğunu az çok tahmin ediyor olmalısınız. Tabii iyi haberlerimiz de var. Ergenliğe eriştiği zamanlarda yavaş büyümeyi gösterdiği için başlangıçta çok büyük da bir akvaryuma ihtiyacınız yoktur.

İlginizi Çekebilir:   SAE (SIAMENSIS ALGEA EATER) BALIKLARI

Ortalama olarak 12-13 santimetreye çabucak ulaştıktan sonra büyüme hızları yavaşlar. Yetişkin boyuna ise yıllar sonra ulaşır. Bir iyi haberimiz var. Diğer pek çok balık türü olan akranlarıyla, yani kendi boyunda olan balıklarla sürü oluştururlarken; makrakanta, yavru balıklardan tutun en yaşlılarına dek diğer bütün makrakantalar ile sürüler oluşturabilir. Yetişkinlerin yavrulara zarar verebilme ihtimalinden korkmadan akvaryumunuzu rahatlıkla kurabilirsiniz. Peki ne büyüklükte akvaryuma ihtiyaç vardır?

Çoğu genç çöpçü makrakantanın olduğu bir sürü için en az olarak 200 litrelik akvaryum gereklidir. Balıklar büyüdükçe de 300 litrelik, ideali 450 litrelik akvaryuma ihtiyaçları olacaktır. Akvaryumlar temin edildiğine göre filtrelerin seçimine geçebiliriz. Makrakanta akıntılı olan nehirlerden gelirler ve akvaryumun da böyle olmasını isterler. Bunun için askı filtreye ihtiyaçları vardır. Dış filtre işinizi görecektir, fakat bu durumda bir şekilde akıntı da sağlanmalıdır.

Makrakantanın doğal yaşam alanının taklit edebilmek adına akvaryumda büyük taş parçaları ve aynı zamanda bitkiler de bulundurulmalıdır. En azından bir tane mağara bulundurulması çok önemlidir. Mağaraların düşük tavanlı olanlarını daha çok severler. Tropik balık oldukları için su sıcaklığı mutlaka 25 ile 30 derece arasında olmalıdır. Suyun pH değeri de mutlaka 5.0 ile 8.0 arasında tutulmalıdır. Toplam su sertliği adına ideal değerler ise 5-12 dGH arasıdır.

makrakantalar

Makrakantalar Ne Yer?

Makrakanta etçil olan bir balıktır ve fırsatçıdır. Beslenme özellikleri;

  • Doğada bitkilerle, böceklerle ve omurgasızlarla beslenir. Akvaryumda zengin içerikli olan pul yemler ve karides peletleri ile birlikte beslenmelidir.
  • Yeterince beslendiğine emin olabilme adına dibe batan yemleri tercih edilmelidir.
  • Donmuş siyah renkli solucan, kan kurdu ve bazen artemia rahatça verilebilir.
  • Haftada bir olarak sebzelerden yardım alınmalıdır.
  • Bezelye ve kabak dilimlerinden oldukça hoşlanır makrakantalar.
  • Pul biçiminde hepçil balık yemleriyle spirulina peletleri tercih edilebilir.
  • Diğer pek çok loach balıkları gibi akvaryum salyangozları temizliğinde başarılıdır.
  • Yine makrakantalar salyangoz istilası ile baş etmede kullanılmamalıdır. Aynı zamanda büyük salyangozlar ilgilerini pek çekmezler.
  • Örneğin minare salyangozunu yerlerken sıkıntı yaşar. Akvaryumda başarılı bir biçimde üremelerini sağlama çok kolay değildir. Bu yönde de geri dönüşler oldukça azdır.
  • Yine de üremeleri adına çabalayacaksanız şansınızı arttırmak adına bazı şeyleri bilmenizde oldukça fayda vardır.
İlginizi Çekebilir:   MELEK BALIKLARI (SKALERLER)

Makrakantalar yaklaşık olarak 15 santimetreye eriştikleri zaman üremeye hazır bir hale gelirler. Balıklar ne denli büyük olursa üreme ihtimalleri o denli fazla olur.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020