TANGANYIKA CICHLIDLERİ

24.06.2022
721
TANGANYIKA CICHLIDLERİ

Tanganyika Gölü ve bu göle özgü Cichlid türleri olan Tanganyika Cichlidleri, etçil, otçul ve hepçil olarak sınıflandırılabilir. Bakımı ve üretimi orta zorlukta olan bu türler, büyük hacimli akvaryumlarda sürüler halinde bakılmalıdırlar.

Tanganyika Cichlidleri; evlerimizde, ofislerimizde akvaryumlarımızı sıklıkla süsleyen balık türlerindendir. 

Oldukça renkli olan Tanganya Cichlidleri genel olarak Afrika’nın Malavi, Tanganyika ve Victoria adındaki göllerinde yaşamlarını sürdürürler.

Bir çok çeşidi bulunan Tanganyika Cichlidlerinin üç ana grupta toplanması mümkündür. Bunlar:

  • Etçiller: Etçil Tanganyika Cichlidleri, avcılar olarak da bilinmektedirler. Bu tür oldukça fazla bir şekilde hayvansal proteine ihtiyaç duyar. Bu türe örnek vermek gerekirse, hap ya da daha fazla büyüyebilme kapasitesi olan açık su balıkları söylenebilir.
  • Otçullar: Otçul türler alglerle beslenirler.
  • Etçil ve Otçul Olanlar: Etçil ve otçul (hepçil) beslenen cichlidlerin, alglerin yanı sıra omurgasızları ve böcekleri de menülerine dahil ettikleri bilinmektedir.
tanganyika chicleleri-calvus balığı

Tanganyika Cichlidleri’nin Genel Özellikleri

Tanganya Cichlidlerinin onları diğer balık türlerinden ayıran birtakım özellikleri vardır. Bu özellikleri şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Farklı su ortamlarına ihtiyaç duyarlar.
  • Saldırgan tavırları vardır. Cichlidler, aynı türden ve aynı morfolojiye sahip olan balıklara karşı oldukça saldırganlardır.
  • Bölgeci balıklardır.
  • Bu balık türleri içinde cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Zaman zaman dişilerde erkekler kadar renkli olurlar ve diğer balıkları kovalayarak onlara baskınlık kurabilirler.
tanganyika cichlidleri

Tanganyika Cichlidleri Beslenmeleri

Tanganyika Cichlidleri; etçil, otçul ve hem etçil hem de otçul olarak sınıflandırılabilmektedirler. Tanganyika Cichlidleri beslenmeleri genel olarak:

  • Böcek larvaları,
  • Canlı veya dondurulmuş yemler,
  • Piyasadaki imal gıdalar ile sağlanır.
İlginizi Çekebilir:   TETRALAR

Bu türün beslenme özellikleri, akvaryumunuzda hangi Tanganyika türlerinin olacağına göre şekillenebilir. Mesela Tropheus türleri, sebze ve yosun ile beslenmeleri gereken türlerdendir. Bu türü beslemek isterseniz sadece spirulina içerikli yemler kullanmanız gerekmektedir. Canlı yem ve protein temelli beslenen Tropheus balıklarında, bloat hastalığının oluşması neredeyse kaçınılmazdır. Tanganyika Cichlidleri, menüleri zengin ve çeşitli olmadığı durumlarda daha yavaş bir gelişim gösterirler. Bundan dolayı tek bir yem yerine çeşitli yemler kullanmakta fayda vardır. Bu, Tanganyika Cichlidlerini daha dirençli yapar ve hastalıklara yakalanma ihtimallerini düşürür.

tanganyika cichlidleri
Frontosa

Akvaryum Kurulumu

Tanganyika Gölü’nde yaşayan Tanganyika Cichlidlerinin ortalama boyutları 5 – 30 cm arasındadır. Bu türü beslemek isteyen kişilerin akvaryumda şu özelliklere dikkat etmeleri gerekmektedir:

  • 200 litreden küçük akvaryum tercih etmeleri önerilmemektedir.
  • Akvaryumda Tanganyika Cichlidlerinin saklanabilecekleri kayalardan, dekorlardan alanların olması oldukça önemlidir.
  • Tanganyika Cichlidlerinin doğal yaşam alanlarını iki biçimde ifade edebiliriz:
  1. Kaya Sakinleri: Bu türler için akvaryumlarda mutlaka kayalar, mağaralar ve tüneller bulundurmanız gerekmektedir. Bunları inşa ettiğinizde hem yumurtaları için güvenli bir yer vermiş olursunuz hem de baskın olan türlerden saklanmaları için bir alan. Tavsiye edilen dekor; akvaryumun kayalar yardımıyla 3 gruplu mağaraların oluşturulmasıdır.
  2. Kum Sakinleri: Bu türler için de akvaryumunuzu, kaya sakinlerinin akvaryumu gibi dizayn edebilirsiniz. Fakat kum sakinleri, yumurtalarını bırakabilecekleri alan için dar mağaralara ihtiyaç duymaktadırlar. Eğer yetiştiricilik düşünüyorsanız akvaryumda salyangoz kabuğu bulundurmalısınız. Kum sakinlerinin yumurta süreci bu kabukta gerçekleşecektir.
İlginizi Çekebilir:   JAPON BALIKLARI

Her iki grup için de geniş akvaryumlara ihtiyaç vardır. Akvaryumun tabanında pH ve alkali dengesi için kırık mercan kumu kullanmak faydalı olacaktır.

tanganyika cichlidleri

Tanganyika Cichlidleri Yaşam Alanı

Tanganyika Gölü, Orta Afrika’da bulunan ve buradaki en büyük göllerden biridir. Afrika kıtasının en büyük yeryüzü kırığı gölü özelliğine sahiptir. Kıtanın en derin gölü olması da bu gölü diğer göllerden ayırmıştır. Tanganyika Gölü’nde 150’nin üzerinde balık türü yaşamaktadır. Henüz keşfedilmemiş birçok balık türünün olduğu da ileri sürülmektedir. Bu gölün;

  • Su yüzeyi 782 metrelik rakımdadır.
  • Alanı 32.893 km’dir.
  • Kıyı şeridi uzunluğu, 1828 km’dir.
  • Gölün orta kısım derinliği, 570 metredir ve en derin bölgesi 1470 metre ile kuzey bölümüdür.
  • Yüzey sıcaklığı 23 – 31 C’dir.
  • Su sertliği 7 – 11 dH, Ph ise 7.8 – 8.8 arasındadır.
İlginizi Çekebilir:   JACK DEMPSEY

Bu şartlar göz önüne alındığında, kendine has doğal ortamında yaşayan çok sayıda ciklet türünün olması kaçınılmazdır. Doğal ortamdaki şartların küçük bir kopyasının oluşturulması balıklarınızın daha sağlıklı ve huzurlu olmasını sağlayacaktır. Tanganyika biyotop akvaryumu oluşturmak için yapmanız gereken yeterli büyüklükte bir akvaryum ile akvaryum malzemeleri edinmek, azot döngüsünün gerçekleşmesini beklemek, balıklarınızı akvaryuma eklemek ve akvaryum bakımını doğru şekilde yapmaktır.

Tanganyika Cichlidleri, orta veya ileri düzeyde uzmanlık gerektiren balık türleridir. Ülkemizde çoğu bölgedeki su kaynaklarının değerleri, Tanganyika Cichlidleri uygun denilebilecek seviyelerdedir. Bu durum, doğal olarak, bu balıkların ülkemizde de yaygın olarak beslenmelerine yol açmaktadır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020