ANUBIAS BİTKİ TÜRLERİ

21.05.2023
372
ANUBIAS BİTKİ TÜRLERİ

Popüler bir akvaryum bitkisi olarak bilinen Anubias kökeni Afrika’ya dayanan bir bitkidir. Anubias bitki türleri dayanıklı bitkilerdir ve oldukça yavaş büyürler. Gelin, hep beraber bu bitki ailesinin genel özelliklerine göz atalım…

Anubias Bitki Özellikleri

Anubias bitkileri akvaryumda son derece popüler ve dayanıklı olan bitkilerdir. Bakımlarının kolay olması dolayısıyla sıklıkla tercih edilirler. Anubias bitkilerinin genel özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

Yapraklar: Bu bitkinin tüm yaprakları oldukça kalın koyu yeşil renktedir. Bazı türlerde geniş ve oval yaprak tipi bazılarında ise daha küçük ve dar yaprak tipi mevcuttur.

Büyüme hızları: Anubias bitkilerinin büyümesi çok yavaş gerçekleşir. Bu bitkinin yavaş büyümesi çok daha kolay bir bakım yapmanıza ön ayak olur.

Kök rizomu: Anubias bitkilerinin kök kısımları Rizom ismi verilen yatay ve kalın bir yapıdadır. Rizom, bitkinin su depolamasına ve besinleri depolamasına yardımcı olmaktadır. Genellikle bu bitkiler akvaryum substratına bağlanmadan önce rizomlarının üstüne yerleştirilmektedir.

Işık ihtiyacı: Anubias bitkilerinin Işık gereksinimleri orta düzeyde aydınlatma sistemleri ile yeterli kalacaktır. Yüksek aydınlatma istemeyen bu bitki türü için akvaryumun normal aydınlatma sistemi gayet yeterli olacaktır.

Su koşulları: Bu bitki türünün ılıman ve hafif alkali su koşullarını tercih ettiğini bilmenizde yarar vardır. Su sıcaklığı 22-28°C aralığında ve aynı zamanda pH değeri olarak 6-7.5 şeklinde kaldığı zaman sağlıklı gelişim gerçekleşecektir.

Yerleştirme: Anubias bitkisini akvaryuma yerleştirmek istiyorsanız bu bitkiler genel olarak akvaryum substratına bağlanmaktadır. Rizomlar; ahşap köklere, taşlara ve çeşitli dekoratif unsurlara bağlanarak dikkatlice yerleştirilebilir. Köklerin toprağın içine gömülmemesi son derece önemlidir. Aksi takdirde bitki olumsuz etkilenebilir.

Yukarıda değindiğimiz özellikler genel olarak Anubias bitkilerinin bakımı ve nasıl büyüdüğüne ilişkin bilgilerdir. Her türün belirli ihtiyaçları ve özellikleri olduğu için hangi Anubias türünü yetiştirmek istiyorsanız o türe özgü özellikleri detaylı şekilde araştırmanızda yarar vardır.

anubias bitki

Anubias Bitkisi Zehirli Midir?

Anubias bitkileri genel olarak zehirli olarak kabul edilmezler. Fakat birçok bitki insan ve hayvanlar için sindirim sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle insanlar ve hayvanlar için tüketilmesi tercih edilmez. Herhangi bir bitki tüketimi veya temas sonrasında olumsuz reaksiyonlar gözlemlendiği zaman evcil hayvanınızı bir veterinere göstermenizde fayda vardır.

Anubias Bitkisi Nasıl Çoğalır?

Anubias bitkilerinin çoğalma yöntemleri Rizom bölünmesi, yaprak kesimi ve yankök ayırma gibi işlemlerle gerçekleştirilebilir. Rizom bölünmesi esnasında büyük ve sağlıklı bir bitkiyi seçtikten sonra dikkatlice keserek 2 veya daha fazla parçaya ayırabilirsiniz. Her parçada en az birkaç yaprak ve kök bulunmasına önem göstermelisiniz. Hemen ardından her parçayı ayrı bir akvaryum substratına yerleştirmelisiniz. Yeni bitkiler kendi köklerini oluşturduktan sonra yavaş yavaş büyümeye başlayacaktır.

Yaprak kesimi yönteminde ise büyük ve sağlıklı yaprağı bitkiden keserek yeni bitkiler türetebilirsiniz. Yaprağın kesilen tarafı aşağı gelecek şekilde substrata yerleştirmelisiniz. Bu şekilde yeni kökler meydana gelecek ve yeni bitkiler türeyecektir. Yan kök ayırma yöntemini denemek istiyorsanız bazı Anubiasların Rizom kısmından çıkan yan kökler bulunmaktadır. Bu yan kökler sayesinde yeni bitkiler elde etmeniz son derece basittir. Anubias bitkileri yavaş büyüyen bitkiler olduğu için yeni bitkilerin köklenmesi için en uygun su koşullarını ve yeterli aydınlanmayı sağladıktan sonra sabretmeniz gerekir. Unutmayın ki bitki çoğaltma yöntemleri her zaman başarılı olmayabilir. Bu nedenle farklı yöntemler deneyerek en iyi sonucu elde edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA ALG OLUŞUMU İLE MÜCADELE

Anubias Bitkisi Hangi Balıklarla Bir Arada Olabilir ?

Anubias bitkisi genellikle birbirinden farklı balık türleri ile bir arada olmaktadır. Yavaş büyüdükleri ve dayanıklı yapıları nedeniyle birçok akvaryum balığı için son derece ideal bir bitkidir. İşte Anubias bitkisi ile iyi uyum elde edebilecek bazı yaygın akvaryum balığı türleri;

Tetra balıkları: cardinal tetra, neon tetra ve Glowlight tetra gibi küçük tetralar Anubias bitkisini rahatsız etmeyeceklerdir.

Zebra Danio : zebra danio canlı davranışları, barışçıl yapıları ve canlı renkleri ile bilinen popüler bir akvaryum balığıdır. Tankın enerjisini arttıran bu balık türü Anubias bitkileri ile uyum sağlayabilir.

Gurami balıkları: Tüm gurami balık türleri Anubias bitkileri ile aynı ortamda bulunabilir. Guramilerin sakin ve barışçıl yapıları nedeniyle bitkiye zarar verme eğilimleri bulunmamaktadır.

Platy ve molly balıkları: Son derece canlı ve renkli olan bu balık türleri uyum içerisinde yaşayabilirler. Orta büyüklükte oldukları zaman Anubias bitkisine zarar verme riskleri düşüktür.

Salyangozlar: Anubias bitkisi ile uyum sağlayabilecek bir diğer akvaryum üyesi salyangozlardır. Özellikle nerite ve çeşitli türlerde bulunan cüce salyangozlar alg temizleme işlevleri ile bitkinin yapraklarında bulunan yosunları temizlemektedir. Bu nedenle salyangozlar Anubias bitkisi için oldukça faydalıdır.

Unutmamanız gerekiyor ki akvaryum balıklarının bitki türleri ile anlaşıp anlaşmadığı balıkların bireysel davranışlarına bağlı şekilde değişmektedir. Birçok balık türü bitkilere çok fazla ilgi gösterebiliyorken bazı türler bitkileri kazarak veya yiyerek zarar görmelerine neden olabiliyor. Bu nedenle akvaryum için kullandığınız bitkiler ve balıklarınızın bitkiye olan uyumunu gözlem sonucu öğrenebilirsiniz.

anubias bitki

Anubias Astarlama

Anubias astarlama işlemi; Anubias bitkisinin yapraklarında yosunların oluşumunu önlemek veya temizlemek amacıyla 1 adet koruyucu tabaka uygulamak olarak tanımlanabilir. Yosun birçok bitki yaprağında oluşabilen ince tabakadır. Anubias bitkisini astarlamak için şu adımları takip edebilirsiniz;

• İlk olarak Anubias bitkisinin yapraklarını yosundan temizlemek için küçük bir fırçadan yardım alabilirsiniz.

• Daha sonra astarlama malzemelerini temin etmelisiniz. Örneğin; bitki yapraklarının üzerinde ince bir tabaka oluşturabilecek astar malzemeleri farklı bir naylon türü kullanabilirsiniz. Bu malzemeler aracılığıyla bitki yapraklarının yüzeyinde yosun oluşumu azalacaktır.

• Seçtiğiniz malzemeyi bitki yaprağının üzerine özenle yerleştirerek Yaprakların tamamının kaplandığından emin olmalısınız. Astar malzemesi bitkinizin yapraklarının üzerinde kalarak yosun oluşumunu büyük ölçüde önleyecektir. Astar malzemelerini yaprağa bağlamak için ince iplikler veya naylon ipliklerden destek alabilirsiniz.

• Düzenli şekilde bakım yapmak son derece önemli olduğu için yosun oluşumunu en aza indirgemek adına akvaryum suyunun temizliğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bitki yapraklarını düzenli şekilde kontrol ederek gerektiği takdirde astar malzemelerini yenileyebilirsiniz. Astarlama yöntemi Anubias bitkilerinin yapraklarının temiz ve düzenli olmasını sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir:   RAMİREZİLER

Anubias Neden Çürümeye Başlar?

Anubias bitkisinin çürümeye başlamasında birbirinden farklı faktör mevcut olabilir. Şimdi sizlerle birlikte Anubias bitkisinin çürümesine sebep olabilecek faktörlere değineceğiz;

Kök çürüklüğü: Bitkinin kökleri çürümeye başladığı zaman yapraklar da çürür. Kökler substrata sıkıştığı zaman çürüme meydana gelir. Bitki beslenme özelliğini kaybettikten sonra hızlıca yaprakları çürür.

Işık Yetersizliği: Akvaryumunuzda orta düzeyde ışık seven Anubias bitkileri yetersiz ışık alan bir bölgede fotosentez yapamaz ve kısa sürede zayıflar. Bu da bitkinin çürümesini kaçınılmaz kılacaktır.

Su kalitesinden kaynaklı sorunlar: Suyun pH değeri düştüğü zaman ve Anubias bitkisinin ihtiyaç duyduğu su sıcaklığı düştüğü zaman bitki hızlıca çürüyecektir.

Aşırı gübreleme: Anubias bitkisinin aşırı gübreleme veya yanlış gübreleme sonucu çürüdüğü gözlemlenebilir. Bitkinin köklerinin yanmaması ve yapraklarının çürümemesi için ihtiyaç duyduğundan fazla miktarda gübre kullanmamanız gerekmektedir.

Yetersiz hava: Yeterli oksijen ve hava dolaşımı son derece önemli olduğu için hava koşullarının yetersiz olduğu durumlarda köklerin oksijen alması önlenmiş olur ve bu bitkiler hızlı şekilde çürümeye başlar.

Balıklardan kaynaklı hasarlar: Agresif yapılı balıklar tarafından Anubias yaprakları çiğnenebilir veya zarar verilebilir. Bu nedenle bitki zayıflar ve çürümeye neden olur.

Farklı Anubias Bitki Türlerinin İsimleri

Son derece yaygın olarak bilinen Anubias bitki türleri isimlerinden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Anubias congensis
  2. Anubias coffeefolia
  3. Anubias hastifolia
  4. Anubias lanceolata
  5. Anubias heterophylla
  6. Anubias gracilis
  7. Anubias gigantea
  8. Anubias minima
  9. Anubias pangolino
  10. Anubias rhizobara
  11. Anubias white
  12. Anubias petite

Anubias Barteri

anubias barteri

Anubias Barteri genel olarak amatörlerin akvaryumlarında yer alır. Diğer çeşitlerine göre çok daha az bakım gerektiren bu Anubias türünün anavatanı Afrikadir. Popülasyonları geniş ve çeşitli olan bu bitkinin renk ve boyutu farklılık göstermektedir. 10-12 cm büyüklüğünde yetişen Bodur Anubias bitkisinin yanı sıra boyları 30 cm’ye kadar varan dev türlerine de rastlanabilmektedir. Anubias türlerinin tamamı 24-26°C su sıcaklığına sahip olan akvaryumları tercih etmektedirler. Sertlik ve asidik oranı fark etmeksizin Anubias barterini istediğiniz kadar suda bırakabilirsiniz.

Anubias Barteri Nana

anubias nana

Nehir kıyıları boyunca tüm bataklık bölgelerde rastlanabilen Anubias nananın son derece kısa bir sapı ve sert oval yapılı yaprakları mevcuttur. Yaprak sapları genellikle 3-5 cm boyutundan fazla değildir. Güçlü ve çok sayıda filizi olan bu tür, akvaryumun ön planını süslemek için son derece uygundur. Gruplar halinde dikmek daha can alıcı bir görünüm elde edilmesini sağlayacaktır. Kökleri alt tabakalara gömmediğiniz sürece köksapın kendisi yüzeyde bulunacaktır ve bu durum büyümesi son derece yavaştır. Köksap bölünerek çoğaltıldığı için yeni bitkiler yaklaşık 5-6 yaprak yoğunluğuna ulaştıkları zaman bölünebilir.

Altın Anubias

anubias nana gold

Anubias Nana ile benzer özellikler taşıyan bu tür, ayırt edici özellik olarak yaprak rengini kullanır. Onun haricinde bakım ve büyüklük olarak Anubias Nana ile aynı formdadır. Bu bitki türünün kökleri çok derinlere gömülmemelidir. Kökler derine gömüldüğü zaman çürüme kaçınılmaz olacaktır. Karbondioksit yardımıyla gübreleme yapıldığı zaman altın Anubias türünüzde çiçeklenme gözetleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   KARINCA KOLONİLERİ

Anubias Caladiifolia

Anubias Caladiifolia

Yaprak sapına dik yerleştirilmiş olan yaprakları ile oldukça ilginç bir Anubias barteri türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaprakları yaklaşık 15-20 cm büyüklüğüne erişmektedir. Dikey şekilde büyümesi karakteristik özelliğidir. Yaprak sapı oldukça uzundur ve genellikle sap kısmı yaprakların birkaç katıdır. Bu türün tüm yaprakları kalp şeklindedir.

Anubias Coffeefolia

Anubias Coffeefolia

Bu Anubias türünün yaprakları kahve ağacının yaprakları ile benzer tasarımda olduğu için bu ismi almıştır. Afrika ülkelerinin çeşitli kısımlarında bu bitkiye rastlamak mümkündür. Çok yoğun sarmaşıklı bir kök sapı mevcuttur. Yapraklar 12 cm uzunluğunda ve yaklaşık 6 cm genişliğindedir. Akvaryumun orta planı için son derece uygundur. Diğer türlerde olduğu gibi yavaş büyümektedir. Çok iyi şekilde filtrelendiği takdirde parlak ve canlı bir görünüm kazanır.

Dar Yapraklı Anubias

Dar Yapraklı Anubias

İlk başlarda bu bitki ayrı bir bitki türü olarak görülse de araştırmalar sonucunda Anubias türüne özgü olduğu gözlemlenmiştir. Boy olarak oldukça uzun ve hızlı büyüyen dekoratif bir yaprak yapısına sahiptir. Yaprağın üst kısımları daima ışıltılı ve koyu yeşil renktedir. Alt kısım ise mat ve açık yeşil renktedir. Akvaryumun orta veya en arkasına dikmek için uygun formdadır. Köksap bölünmesi ile çoğaltılabilmektedir. Beslenme koşulları ise Anubias barteri ile aynıdır.

Anubias Gigantea (Dev Anubias)

Anubias Gigantea

Dev Anubias ismimden de anlaşılacağı üzere türünün en büyük boyutlu bitkisidir. Büyük akvaryum severlerin vazgeçilmezi olan en büyük Anubias bitkisidir. 80-100 cm boyutunda yaklaşık 40 yaprağı olabilen bir çalı oluşturmaktadır. Ilk yıllarda 2 ila 8 yaprak oluşur ve oluşumunu aşamalı şekilde gerçekleştirir. Uygun koşullarda bakıldığı zaman yaklaşık yarım metre kadar uzun bir pedinkül bırakarak çiçek oluşturabilir.

Anubias Gracilis (Zarif Anubias)

Anubias Gracilis

Amatör akvaryumlarda sıklıkla görülebilen bir türdür. İlk göze çarpan detayı yapraklarının alışılmadık şeklidir. Dalgalı yüzeye sahip olan yapraklar üçgen ve kalp şeklindedir. Diğer Anubias türleri gibi yavaş büyümektedir. Zarif Anubias diğer türlerine oranla gölgeyi en çok seven türdür.

Anubias Heterophylla (Alacalı Anubias)

Anubias Heterophylla

Doğal alanları Kongo Nehir havzası olan bu Anubias türü bataklık bitkisidir. Bu bitkiyi yetiştirmek için dev akvaryumlara ihtiyaç vardır. Yetiştirme koşulları diğer türlere göre çok daha seçicidir. Diğer türlere oranla asidik ve sıcak suları severler.

Anubias Hastifolia

Anubias Hastifolia

Mızrak şekilli yaprakları olan bu bitki birbirinden farklı isim altında satılmaktadır. Yaprakların çapı yaklaşık bir buçuk santimetredir. Yetişkin bir bitkide 2 filiz bulunur. Yaprak sapı son derece uzun olan bir bitkidir. Nemli seralarda bakımı çok daha uygun olacaktır. Bitki türü akvaryumda pek fazla büyüyemez.

Yukarıda sıraladığımız Anubias bitki türlerine ek olarak yaygın şekilde bilinen bazı Anubias Bitki türlerini de bulabilirsiniz. Fakat Anubias cinsine ait olan birbirinden farklı tür ve çeşitlilik yer aldığı için bitki satıcılarına veya akvaryum uzmanlarına danışabilirsiniz. İlgili kişiler daha spesifik ve nadir bulunan Anubias türleri hakkında çok daha fazla bilgi elde etmenize yardımcı olacaktır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
    Copyright © 2020