FİLTRELERİN TEMİZLİĞİ

12.03.2023
269
FİLTRELERİN TEMİZLİĞİ

Akvaryumların akciğerleri olarak adlandırabileceğimiz filtrelerin temizliği, mevcut tüm canlıların sağlığı açısından önemlidir.

AKVARYUM FİLTRELERİ başlıklı yazımızda akvaryumlarda kullanılan filtre çeşitleri ve işlevleri hakkında bilgi vermeye çalışmıştık. Bu filtrelerin düzenli bakımları ve temizlikleri ise bu yazımızın konusunu teşkil ediyor.

Filtrelerin Temizliği Neden Önemlidir?

İster içi filtreler, isterse dış filtreler olsun, tüm akvaryum filtrelerinin çalışma prensibi insan vücudundaki kanın akciğerlerde temizlenmesine benzetilebilir. Emiş gücü sağlayan bir pervane, emilen suyu temizleyen çeşitli yapılar ve kaba pislikler ve diğer maddelerden temizlenen suyun tekrar akvaryum tankına dönmesi şeklinde ilerleyen bu döngünün sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi akvaryum tankındaki tüm canlılar için hayati bir önem taşır.

Filtrelerin basit gibi görünen ama aslında bizler farkında olmadan büyük bir katkı sağlayan suyun hareketliliğini sağlayan özellikleri, ısıtıcılar aracılığı ile ısınan suyun dengeli bir şekilde akvaryum tankına dağılmasını ve su sıcaklığının tankın tüm noktalarında eşit olmasını sağlar.

Bu su akışı aynı zamanda kaba tortuların ve atıkların dibe çöküp kalmalarını engeller ve belli bir oranda da olsa, filtre tarafından toplanarak bertarafını kolaylaştırır.

Bu nedenlerle tüm akvaryumdaki filtrelerin temizliği ve bakımı normal hayatın devamı açısından büyük bir önem taşır.

filtrelerin temizliği

Akvaryum Filtrelerinin Görevleri

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere; filtreler akvaryum suyunun sıcaklığının tankın her noktasında eşit şekilde yayılmasını sağlayan su dolaşımını sağlarlar.

İlginizi Çekebilir:   ACI SU AKVARYUMLARI

Tortuların ve diğer kaba pisliklerin filtre süngerleri tarafından tutulmasına yardımcı olurlar.

Bunların haricinde, su yüzeyinin hareketlenmesini sağlayarak akvaryum suyunun oksijence zenginleşmesi görevini de üstlenirler. Hava motorları ve bunlara bağlı hava taşları, aslında suya oksijen vermezler. Onlar da aynı filtrelerin yaptığı gibi, su yüzeyini hareketlendirerek atmosferdeki oksijenin akvaryum suyuna karışmasını sağlarlar.

Filtreler ayrıca, azot döngüsünü sağlayan yararlı bakterilerin yerleşeceği ve çoğalacağı ortamlar sağlayarak, biyolojik filtrasyonun sağlıklı bir şekilde devam etmesinin de önünü açan akvaryum bileşenleridir.

Dış Filtrelerde Temizlik

Dış filtreler, akvaryum tankının suyunu bir motor sistemiyle çekip, çeşitli filtrasyon işlemlerinden sonra tekrar akvaryum ortamına bırakan donanımlardır. Bu filtrelerin başlıca görevi, sudaki artıkları uzaklaştırmaktan çok, biyolojik filtrasyonu sağlamaktır. Bu amaçla da, çekilen suyun içindeki kaba pislikleri, filtre içinde yerleşik bulunan ve yararlı bakterilerin çoğalma alanları olan substrat, seramik boncuklar, vb. biyolojik filtrasyon ortamlarına ulaşmadan dış bölgedeki sünger ve elyaf gibi tutucu ortamlarda takılı kalmalarını sağlarlar.

Dış filtrelerin temizliğinde, bakteri ortamlarının dengesini bozmadan, sadece kaba pisliklerden arındırma işlemi yapabilmek için, biyolojik filtrasyon malzemelerini çevreleyen bu bahsettiğimiz sünger ve elyaf ortamların temizliği yeterli olacaktır.

dış filtrelerin temizliği

Şelale tipi filtrelerin de temizliğinde aynı prensipleri takip etmekte fayda vardır. Şelale tipi filtrelerin aslında küçük boyutlarda da olsa, dış filtreler olduklarını unutmamakta fayda var.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM KUMLARI

Çünkü dış filtre kavramı, kaba pisliklerin temizlenmesini (mekanik temizlik olarak da adlandırılabilir) tank dışında yapan mekanizmaları ifade etmekte kullanılır.

İç Filtrelerin Temizliği

Elektrik motoru veya hava motorundan çıkan hava kabarcıklarının itici gücüyle su sirkülasyonu sağlayan ve bu işlemi akvaryum tankı içinde sağlayan filtreler içi filtreler olarak adlandırılırlar. Elektrikli içi filtreler ve pipo filtre olarak da bilinen ve hava motoru desteği ile filtrasyon yapan basit sünger filtrelerin temizlikleri de haftalık olarak yapılmalıdır.

Her ne kadar basit sünger içerikleri ile dış filtrelerin karmaşık yapılarından uzak görünseler de, iç filtrelerin sünger bölümleri yine aynı şekilde biyolojik filtrasyon sağlayan yararlı bakterilerin severek yaşadıkları uygun ortamlardır.

Sump Filtrelerin Temizliği

Diğer tüm filtre türlerinde olduğu gibi, sump filtrelerin temizliğinde de mekanik arıtım sağlayan parçaların kaba kirlerden temizlenmesi esası geçerli olacaktır. Biyolojik filtrasyon ortamlarına zarar vermeden sadece mekanik temizlikle yükümlü sünger ve elyaf kısımları temizlenmesi yeterli olacaktır.

sump filtrelerin temizliği

Filtre Temizliğinde Temel Kurallar

Kullandığınız filtrenin türü ne olursa olsun, temizlik aşamasında mutlaka takip etmeniz gereken kurallara kısaca göz atalım:

  • Filtre sünger, elyaf ve diğer malzemeleri temizlerken musluk suyu kullanmaktan kaçının. Musluk (şebeke) suyu içeriğindeki kolar, çok değer verdiğimiz yararlı bakterileri öldürecek ve biyolojik filtrasyon sistemimiz zarar görecektir. Bu malzemelerin temizliğinde akvaryumdan çekilen suyun kullanımı en doğru tercih olacaktır. Hastalık su değişimleri, filtre temizliği için çok uygun zaman dilimleridir.
  • Filtrelerin temizliğinden kasıt, sadece kaba pisliklerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bu nedenle, biyolojik filtrasyon malzemelerini çok mecbur kalmadıkça yerlerinden oynatmadan sadece bunları çevreleyen mekanik temizlik ortamlarını uygun şekilde arındırmaya çalışın.
  • Haftalık periyotlar filtre temizliği için son derece uygundur. Bu sürecin 10 günden fazla uzamamasına gayret etmelisiniz.
  • Filtre temizliğini kolaylaştırmak için artık yemler, balık dışkıları vb. mekanik kirlerin üretimini arttıracak eylemlerden kaçının. Aşırı yemleme, filtre temizliğinin ihmali gibi hatalar, nitrat oranının hızla yükselmesine neden olacaktır.
  • Nitrat kontrolü için en iyi yöntemin düzenli su değişimleri olduğunu asla aklınızdan çıkartmayın. Biyolojik ve mekanik filtrasyonun ne kadar düzenli olursa olsun, balık ve diğer canlıların nüfusuna bağlı olarak yetersiz kalacaktır.
  • Hızlı kirlenmeyi önlemenin bir diğer yolu da canlı nüfusunu optimum seviyelerde tutmaktır. Asla görsel zevk için aşırı kalabalık akvaryumları tercih etmeyin. Bu sayede filtre temizliği periyodunuz da uzayacaktır.
İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA BİYOLOJİK FİLTRASYON
www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020