AKVARYUM NEREYE KONULMALI?

22.11.2022
585
AKVARYUM NEREYE KONULMALI?

Evde veya işyerinde akvaryum sahibi olmaya karar verilip, tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra akla takılan ilk soru doğal olarak “Akvaryumu nereye koymalıyım?” olacaktır.

Bu sorunun cevabı aslında oldukça kapsamlıdır ve hem akvaryum içindeki canlıların sağlığını, hem de sizin bu harika hobiye bakış açınızı etkileyebilir.

Akvaryumun evde veya iş yerinizde konuşlandıracağınız yerin belirlenmesi, yine akvaryum tankınızın boyutuna bağlı olarak çok da kolay değiştirebileceğiniz bir karar değildir. Tank kapasitesi haricinde, akvaryumun bitkili veya bitkisiz olması, içinde beslenecek canlıların türleri, dekorasyon ve aydınlatma birer birer göz önünde bulundurulması gereken kriterlerdir.

akvaryum nereye

“Nereye” Konulmalı?

Evde veya iş yerinizde akvaryumun konulacağı yeri belirlerken belli başlı durumları ve olasılıkları göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar neler mi? Gelin beraber gözden geçirelim:

1- Direkt Güneş Işığı Almamalı

Güneş ışığının akvaryuma direkt olarak ulaşması, ileride çok başınızı ağrıtacak alg/yosun oluşumu sorununu da beraberinde getirecektir. Akvaryumun ne zaman ve ne kadar aydınlatılacağına siz karar vermelisiniz. Bunu yaparken de yine akvaryumda yaşayan canlıların (özellikle de varsa bitkilerin) ışık gereksinimlerini bilmelisiniz. Bitkili akvaryumlarda beslenmesi zor olan (örneğin Malawi Gölü balıkları gibi) türler besleyecekseniz, bitki barındırmayacaksınız anlamına gelir ve çok parlak olmayan dekoratif bir aydınlatma, hem canlılarınızı strese sokmaz, hem de akvaryumunuz bulunduğu ortama daha büyük oranda bir görsel katkı sunar.

Bitkili akvaryumlarda ise, otomatik zamanlayıcılar kullanarak, aydınlatma saatlerini ve sürelerini kolayca belirleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM BALIK YEMİ SEÇİMİ

Bu sayede hem alg ve yosun problemini en aza indirebilir, hem de canlılarınıza tercih ettikleri bir ortam sağlamış olursunuz.

2- Sağlıklı Bir Elektrik Donanımı Kullanın

Akvaryumlar bir araya geldiklerinde çok büyük bir tehlike yaratan ve aslında istenmeyen ikili olan su ve elektriği bir arada kullanmanızı gerektirecektir. Bu nedenle, ısıtıcı, hava motoru, filtre vb. elektrikli donanım yükünü kaldırabilecek kapasitede topraklaması düzgün yapılmış bir elektrik tesisatını mutlaka ve mutlaka kaçak akım rölesi ile birlikte kullanmalısınız.

Kullanacağınız priz, fiş, kablo ve çoğaltıcılar kaliteli ve yüksek kapasiteli olmalıdır. Aksi takdirde, elektrik akımına kapılma, aşırı yüke bağlı tesisatta ısınma, erime ve hatta yangın gibi hiç istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Akvaryuma bakım yaparken tüm elektrik bağlantılarını kestiğinizden lütfen emin olun.

akvaryum nereye konulmalı

3- Tüm Ağırlığı Taşıyabilecek Bir Yer Seçin

Yukarıdaki görselde olduğu gibi, akvaryumu konuşlandırmanın pek çok yöntemi vardır. Bu yazımızda çok da fanteziye kaçmadan, akvaryumunuzu nereye koyacağınızı planlarken, bir dolap veya sehpa benzeri bir taşıyıcının üzerinde bulunduracağınızı dikkate alıyoruz.

Özellikle yüksek hacimli akvaryum tankları, yapımlarında kullanılan camın kalınlığı nedeniyle tek başlarına bile yeterince ağırdırlar. Bir de buna doldurulacak suyun, zeminde kullanılacak taş, kum ve diğer dekorasyonların kütleleri eklenince, toplamda çok ciddi ağırlık ortaya çıkıyor.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM AYLIK BAKIMI

Akvaryumu koyacağınız dolap vb. taşıyıcının profillerle desteklenerek bu toplam ağırlığa dayanacak bir kapasiteye getirilmesi, hem de su ile temas sonucu çok da çabuk şişip sizi yarı yolda bırakmayacak bir malzemeden imal edilmiş olması önemlidir. Sunta-lam yerine MDF malzemenin tercih edilmesi hem taşıyıcılığı arttıracak, hem de su ile temasta eskime süresi uzayacaktır.

4- Titreşimin Fazla Olduğu Alanlardan Kaçının

“Akvaryumu nereye koymalıyım?” sorusunun cevaplarını sıralarken, duruma bir de “nereye koymamalıyım” tarafından bakalım.

Evet, sıvılar ve katılar titreşimleri çok daha iyi ilettikleri için, araç, makine, insan trafiğinin çok yoğun olduğu alanlar akvaryumlar için hiç de uygun yerler değildir. Balıklarınız zeminde veya duvarlarda oluşacak her titreşimi fazlasıyla hissedecek, bazen ani hareketlerle kendilerini içgüdüsel olarak akvaryum camlarına, hatta daha da kötüsü akvaryum dekorasyonlarına çarpacaklardır. Bu gibi durumlar, kısa vadede ciddi yaralanmalara ve balık kayıplarına yol açabileceği gibi, orta vadede canlılarınızın strese girerek ölmelerine kadar giden sonuçlar doğuracaktır.

akvaryum nereye koyulmalı

5- Çocukları Kontrolsüz Bırakmayın

Özellikle küçük yaştaki çocukların, akvaryum gibi, göze hitap eden parlak cisimlere karşı ilgileri büyüktür. Bu ilgilerini ve heyecanlarını da ne yazık ki, çoğunlukla elleriyle vurarak göstermeye çalışırlar. Dürüst olmak gerekirse, kurulu bir akvaryum küçük bir çocuk için ciddi riskler yaratabilecek cam, elektrik, su gibi tehlikeli içeriklerle doludur. Vurma veya bir cisim fırlatma nedeniyle patlayan bir akvaryum, çocuklara çok ciddi zararlar verebilir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM GÜNLÜK BAKIMI

Bu nedenlerle, akvaryumları ve çocukları bir arada yalnız bırakmamaya özen göstermelisiniz. Bir önemli ayrıntı da böyle davranarak, özellikle evlerde çocukların akvaryum içine yabancı maddeler atma olasılığını da bertaraf etmiş olursunuz.

6- Balıkların Güvende Hissetmelerini Sağlayın

Ev veya iş yeri fark etmeksizin, akvaryumunuzun dış dünyayla bağlantısını en aza indirmeye çalışmalısınız. Bu akvaryumu kaplayın anlamına gelmiyor elbette. Ama akvaryumunuzu nereye koyacağınıza karar verirken, balıkların da, dış etkenlerden, hareketlerden ve tepkilerden rahatız olabileceklerini unutmayın.

Arka cam başta olmak üzere, insan trafiği çoksa, yan yüzeylerden bir veya ikisini de şık kaplamalarla donatabilirsiniz. Özellikle akvaryum arkasındaki hortum ve kablo kalabalığının çirkin görüntüsünden de zarif bir şekilde kurtulmuş olursunuz.

Akvaryumu evde veya işyerinde nereye koyacağınızla ilgili en temel kriterleri listelemeye çalıştık. Ama bu kriterler, her ortam için farklılıklar gösterebilir.

Bu nedenle “akvaryumu nereye koymalıyım” sorusunun en doğru cevabını, yine akvaryum sahibi ortamı inceleyerek verecektir.

www.kolayakvaryum.com logo

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020