AKVARYUM ISITICILARI

13.02.2022
475
AKVARYUM ISITICILARI

Akvaryum hacmimizi belirlediğimizi varsayarak; bir akvaryum için öncelikli donanımlardan akvaryum ısıtıcıları‘na göz atacağız.

ISITICILAR

Sağlıklı balığın temel gereksinimlerinden birisi de sabit ve uygun su sıcaklığıdır. Gün içinde, su sıcaklığında meydana gelebilecek küçük farklılıklar bile, balığın strese girmesine, vücut savunma sisteminin zayıflamasına ve sonuç olarak hastalıklara ve kayıplara kadar gidebilecek sonuçlar doğuracaktır.

Öncelikle, hem balık, hem (bitkili bir akvaryum tasarlıyorsanız) bitkiler, hem de akvaryumda bulunacak diğer canlılar (salyangoz v.b.) uygun su sıcaklık derecesini bilmemiz gerekiyor. Pek çok tür için 26 °C’lik su sıcaklığı uygun olsa da, bazı türler için bu sıcaklık az ya da çok gelebilir. Örneğin discus’lar 30-32°C’yi, japon balıkları ise 18-20 °C gibi (oksijen soğuk suda daha iyi çözündüğü için) daha serin suları tercih ederler. 

İlginizi Çekebilir:   KARANTİNA AKVARYUMLARI

Amacımız ihtiyaç duyulan su sıcaklığını sabit tutmak olduğu için mutlaka bir ısıtıcıya gereksinim duyacağız. 

Günümüzde hemen hemen tüm ısıtıcılar, termostat özelliğine sahip olduğundan çok düşük sıcaklık farklarında devreye girip-çıkacak ve suyun ayarladığımız sabit sıcaklıkta kalmasını sağlayacaklardır.

akvaryum ısıtıcısı

KAÇ WATT’LIK BİR ISITICI ALMALIYIM?

Alacağınız ısıtıcının gücü akvaryum hacmine bağlı olarak belirlenebilir. Yaklaşık olarak su hacminiz civarında ısıtma kapasitesi olan bir ısıtıcı işinizi görecektir. Örneğin; 100 litre’lik akvaryumunuz varsa 100 watt gücünde bir ısıtıcıya ihtiyacınız var demektir. Isıtıcı gücü su hacminin üzerine çıkabilir ama altına inmemesine gayret edin. Yine aynı örnekten yola çıkarak; 100 litre’lik akvaryum için 150-200 watt’lık bir ısıtıcı da kullanılabileceği gibi, 100 watt altında bir ısıtıcı (akvaryumun bulunduğu ortamı da göz önünde bulundurarak) yetersiz kalabilir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA EKSİLEN SU

Isıtıcıyı belirlerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da; mümkünse ısıtıcının güvenilir bir markanın ürünü olması. Düşük kaliteli ısıtıcıların arıza ve hata oranları yüksek olacağından, seçimi dikkatlice yapmak gerekiyor.

Isıtıcıların bazıları tamamen su içinde çalışmaya uygun (sub-mersible) donanıma sahiptir. Bunları dipte veya yanlarda tamamı suyun içinde kalacak şekilde konumlandırabilirsiniz.  Bazı ısıtıcıların ise üst taraftaki ayar bölümünün suyun üzerinde kalması gerekebilir. Bu ısıtıcıların üzerinde, maksimum su seviyesini gösteren işaretler bulunur. Bu seviyeye dikkat ederek montaj yapınız.

akvaryum ısıtıcıları

TERMOMETRE ÖNEMLİ Mİ?

Aslında evet; akvaryumunuzun çok da görünmeyen bir bölümünde basit bir termometre bulundurmakta fayda var. Suyun sıcaklığını belli aralıklarla kontrol ederek, ısıtıcının faaliyetlerini de denetlemiş olacağız. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA HAVALANDIRMA SORUNLARI

Termometrelerin de su içi ve dışı olmak üzere çeşitleri mevcut. Cam tüp şeklinde su içinde kullanılan modellerin yanı sıra, akvaryumun dış yüzeyine yapıştırılan sticker şeklinde termometreler edinebilirsiniz.

İleride bahsedeceğimiz su değişimlerinde, ilave edilen suyun sıcaklığını kontrol edebilmek için, cam tüp bir termometrenizin olması işinizi kolaylaştıracaktır.

NOT: AKVARYUM ISITICILARI, FİLTRE SU ÇIKIŞI YAKINLARI GİBİ, SU SİRKÜLASYONUNUN İYİ OLDUĞU BİR YERE KONUMLANDIRILMALIDIR. BU SAYEDE ISININ AKVARYUM İÇİNDE EŞİT OLARAK DAĞILMASINI KOLAYLAŞTIRIRSINIZ.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. emirkirax dedi ki:

    https://www.literalwise.com/aquarium-setting/

    akvaryum kurulumunu buradan destek alarak da yapabilirsiniz bilgiler için teşekkürler

Copyright © 2020