AKVARYUMDA FİLTRASYON SORUNLARI

18.08.2022
324
AKVARYUMDA FİLTRASYON SORUNLARI

Akvaryumda Filtrasyon Sorunları söz konusu olduğunda, sadece hastalıkların ortaya çıkması değil, çeşitli balık zehirlenme durumları da akvaryum severlerin başına gelebilecek istenmeyen olaylardır.

Akvaryumda Kaliteli Filtrasyon Neden Önemli?

Akvaryum donanımlarının en önemli bileşenlerinden biri olan filtreler, sadece kaba pisliklerin toplanmasını sağlamaz. Aslında bu görev, akvaryum filtrelerine uygun görülemeyecek kadar basit bir işlevdir.

akvaryumlarda filtrasyon

Akvaryum filtrelerinin başlıca görevleri şunlardır;

  1. Oluşturdukları akıntı ile su yüzeyinin hareketlenmesini ve buna bağlı olarak, suyun oksijence zenginleşmesini sağlarlar.
  2. Sağlıklı bir akvaryumun en önemli kriteri olan “AZOT DÖNGÜSÜ” nü sağlayarak, sudaki zararlı azotlu bileşiklerin daha az zararlı maddelere dönüşmelerini sağlayan yararlı bakteri kültürü için yerleşim ve üreme alanı oluştururlar.
  3. Isıtıcıların etkisini akvaryuma homojen bir şekilde dağıtarak, su sıcaklık değerinin akvaryumun her noktasında eşit olmasını sağlarlar.
  4. Yavru balıkların severek tükettiği besinler olan rotiferler için yaşam alanı oluştururlar.
  5. En sonunda da yukarıda bahsettiğimiz gibi, kaba pisliklerin toplanmasında bize yardımcı olurlar.
  6. Genelde sürekli akvaryum ortamında bulunup, canlıların savunma sistemleri zayıfladığında hastalık yapan parazit, mantar ve bakteri gibi patojenlerin sporlarının su içinden filtre edilerek toplanmasını sağlarlar.
akvaryumda filtrasyon

Yukarıda sayılan maddeler, sağlıklı bir akvaryum için olmazsa olmaz şartlardandır. Bir veya bir kaçında sorun olduğunda, akvaryumda filtrasyon sorunları söz konusudur ve tüm canlılar hastalıklara ve kayıplara açık durumda demektir.

  • Akvaryum suyu, hava motorları ile sağlanan hava kabarcıkları ile oksijen kazanmaz. suyu oksijence zengin hale getiren hareket, akvaryum su yüzeyindeki kabul edilebilir seviyedeki türbülans yani hareketlerdir. Durgun su yüzeyi söz konusu olan akvaryumlarda, oksijen çözünmesi gerçekleşmeyecek ve mevcut oksijen canlılarca tüketilerek yetersiz oksijenin olduğu boğucu bir su ortaya çıkacaktır.
  • Filtre malzemeleri üzerinde yerleşen nitrifikasyon bakterileri yeterli oranda çoğalma faaliyeti göstermezlerse, suda biriken çok zararlı azot bileşikleri olan amonyak ve nitrit hızlı zehirlenmelere ve toplu ölümlere yol açacaktır. (Konu ile ilgili AKVARYUMDA AZOT DÖNGÜSÜ başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz)
  • AKVARYUM SUYU SICAKLIĞI VE ÖNEMİ başlıklı yazımızda su sıcaklığının sabit ve akvaryumun her noktasında eşit olması gerektiğinden bahsetmiştik. Akvaryum Filtreleri, tank içinde sağladıkları akıntı ile, ısınan suyun akvaryumda düzenli bir şekilde dağılmasını sağlamalıdırlar.
  • Özellikle iç filtrelerin sünger/elyaf kısımları küçük rotiferlerin yaşam alanlarıdır. Bu rotiferler, aynı zamanda eğer tankta mevcutsa, yavru balıkların beslenmeleri için ideal besinler olarak da görev yaparlar.
filtrasyon

Akvaryumlardaki filtrasyonu, insan vücudundaki kan dolaşımına benzetilebilir. Temizlenen ve oksijence zenginleşen suyu, akvaryumda dolaşıma sokarak düzenli bir döngü sağlarlar.

İlginizi Çekebilir:   FİLTRELERİN TEMİZLİĞİ

Bu nedenlerle, akvaryumda filtrasyon sorunları ciddi kayıplara neden olabilecek kadar önemlidir. 

Akvaryumunuz için uygun özelliklerdeki filtrelerin seçimi konusunda AKVARYUM FİLTRELERİ başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020