AKVARYUM TANKININ SEÇİMİ

13.02.2022
631
AKVARYUM TANKININ SEÇİMİ

Akvaryumumuzda hangi canlılara yer vereceğimize karar verdik,

Su şartlarını belirledik,

Dekorasyon kafamızda canlandı…

Artık gerekli donanımları belirlemeye başlayabiliriz…

Bu yazımızda Akvaryum Donanımı Serimizin 1. bölümü olan “Akvaryum Tankının Seçimi” konusunu ele alacağız.

AKVARYUM TANKININ SEÇİMİ NELERE GÖRE YAPILMALI?

Bu sorunun cevabı sonsuz alternatifler içeriyor. 

Evde-iş yerinde akvaryum için ayırdığımız alan

Beslemek istediğimiz balık türü/türleri

Bu işe ayırdığımız bütçe

Bütün bu kriterleri değerlendirdikten sonra biz kendi cevabımızı verelim:

“MÜMKÜN OLAN EN BÜYÜK HACİM”

akvaryum tankı

Akvaryumun hacmi (En x Boy x Yükseklik) , hem beslemek istediğimiz balık sayısını, hem akvaryum suyunun stabilitesini, hem de balıkara sağlayacağımız hayatın mutluluk seviyesini belirleyecektir. Akvaryum balıklarının pek çoğu, yeterli su hacmi olmazsa yeterince gelişemeyecek ve akvaryumcu tabiri ile “yanık” kalacaktır.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM NEREYE KONULMALI?

İlerideki yazılarımızda sıkça bahsedeceğimiz “SU KİMYASI” nın dengesini korumak ve sabit tutmak, akvaryum hacmi küçüldükçe ve balık sayısı arttıkça giderek zorlaşacak.

Bu yüzden “çok sayıda balık” fikrinden, “az ama sağlıklı balık” fikrine geçiş yapmak zorundasınız.

Yetişkin boyu 1-5 cm olan balıkların, birey başına 20, daha büyük boyutlu balıkların (mesela astronot veya discus) birey başına minimum 50 litre suya ihtiyaç duyacaklarını, bu hacim sağlanmazsa, yeterli ve sağlıklı gelişimin elde edilemeyeceğini lütfen unutmayın.

AKVARYUM TANKININ YÜKSEKLİĞİ

Akvaryum tankının yüksekliği arttıkça, tabanına ve yan yüzeylere yapacağı basınç da artacaktır. Bu yüzden 40 cm’den yüksek tanklar için 1-2 mm daha büyük bir cam kalınlığı seçilmelidir. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM FİLTRELERİ

Ayrıca yüksek tanklarda, hem tabanda hem de akvaryum üsütnde mutlaka cam kayıt ve kuşakların atılması elzemdir.

akvaryum tankı

Tankın basınçtan dolayı patlaması kendi çapında büyük bir faciadır ve her anlamda hem bizler hem de akvaryum canlıları için hayati tehlike anlamına gelir. Bu nedenle; aslında çok da büyük bir maliyet farkı oluşturmayan daha kalın cam ve kayıt-kuşak sistemi kritik önen taşıyor.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu, yüksek akvaryumlar (50 cm ve üzeri) eğer bitkili tanklarsa, yetersiz aydınlatmanın bitkiler üzerindeki olumsuz etkisidir. Derinlikten dolayı yeterli ışığı alamayan bitkiler, rekabette yenik düşecek ve yosun ve alglerin çok sevdiği “loş ortamı” kendi ellerimizle kurmuş olacağız. Yine de yüksek bir akvaryum ve su bitkileri tercih ediyorsak, aydınlatmayı tekrar gözden geçirmekte fayda olacaktır.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA HAVALANDIRMA SORUNLARI

Akvaryum Tanklarının Seçimi, tasarlanan akvaryum ortamı ve beslenecek canlılar göz önüne alınarak, onların talep ettikleri şartlara göre yapılmalıdır. Çünkü yanlış bir tank seçimi, geri dönüşü çok zor bir hata olacaktır.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020