AKVARYUMLARDA AYDINLATMA

27.06.2022
361
AKVARYUMLARDA AYDINLATMA

Süregelen bir canlı habitatı olmasının yanında evlere muhteşem bir görsel güzellik katan akvaryumlarda aydınlatma, bu görsel güzelliğin artmasından çok, içinde barındırdığı canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için de oldukça önemlidir.

Görsel güzellikten bahsettik ama, bunun bir önceki aşaması “sağlıklı akvaryum” kavramıdır. Bir akvaryumdaki canlılar, doğal ortamlarında ihtiyaç duydukları su şartlarını akvaryumlarda da isterler. Gerekli şartlar sağlandığında balıklar ve diğer canlılar sağlıklı ve hareketli olacak ve böyle bir akvaryumda yeterli ve dengeli aydınlatma, görsel tatmini en üst seviyeye çıkartacaktır.

akvaryumlarda aydınlatma

Akvaryumlarda Aydınlatma Neden Önemli?

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi, akvaryum balıkları, doğal ortamlarında mevcut şartların akvaryumlarda iyi bir şekilde taklit edilmesiyle sağlıklı ve mutlu olacaklardır.

Işık-aydınlatma düzeyi de bu şartlardan birisidir.

Balığın türüne ve genel su şartları isteklerine göre aydınlatma yani ışık talebi de değişebilmektedir. Bu nedenle, akvaryumdaki mevcut türlerin genel alışkanlıkları bilinmeli, akvaryumlarda aydınlatma, balıkların rutinini bozmayacak, onları rahatsız etmeyecek şekilde düzenlenmelidir.

Bir diğer önemli koşul da bitkili akvaryum tanklarıdır. Akvaryumda su altı bitkileri bulunuyorsa, aydınlatma düzeyinin belirlenmesinde bitkilerin ihtiyaçları da göz önüne alınmalıdır.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM BAKIMINDA YAPILAN YAYGIN HATALAR

Dengesiz bir aydınlatma, en başta bizleri yosun / alg oluşumu sorunuyla yüz yüze getirecektir. Oldukça sıkıntılı ve keyifsiz bir durum olan aşırı yosun-alg oluşumu, farkında olmadığımız aydınlatma sorunlarına dayanıyor olabilir.

Akvaryumlarda Aydınlatma Seçenekleri

Teknolojide süren gelişmeler, akvaryumlarda aydınlatma konusunda da eldeki seçenekleri çoğalttı. Aydınlatma düzeyi, elektrik sarfiyatı, akvaryumdaki bitki yoğunluğu gibi kriterler aydınlatma düzeninin belirlenmesinde bize yol gösterecek başlıklardır.

1. Led Aydınlatma

Led ışık kullanımı, renk, güç ve elektrik sarfiyatı gibi konularda iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bitkili ve bitkisiz akvaryumlarda kullanılabilen led ışık kaynakları, isteğe göre zayıf veya kuvvetli ya da farklı renklerde olabiliyor. 

led aydınlatma

Doğal ortamı taklit etmek amacıyla tercih edilebilecek en iyi aydınlatma seçimi, gün ışığı renginde olmalı, gece (aynı doğadaki gibi) karanlık şeklinde belirlenmelidir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM SUYU SICAKLIĞI VE ÖNEMİ

2. Floresan Aydınlatma

Çok uzun süredir kullanılagelen bu aydınlatma sistemi, halen güncelliğini koruyor. 

akvaryumlarda aydınlatma-floresan

İdeal kullanım yöntemi, gece karanlık, gündüz bir miktar güneş ışığı ve timer destekli floresan aydınlatma olarak düzenlenebilir.

3. Projektör Aydınlatması

Tek noktadan ışık kaynağı olarak kullanılan projektörler, yoğun güç sarfiyatı ve suyun sıcaklığını arttırıcı etkisi nedeniyle üzerinde uzun süre düşünülmesi gereken aydınlatma yöntemidir. Akvaryumlarda sağladığı avantaj ise, tek noktadan (merkezden) aydınlatma sağladığı için, balıkların zaman zaman ihtiyaç duydukları karanlık bölgelerin oluşmasını sağlamalarıdır.

akvaryumlarda aydınlatma-projektör

Akvaryumlarda Aydınlatma ve Dikkat Edilecek Konular

  • Akvaryumlar bir çok yolla su ve elektriği bir araya getiren ortamlardır ve en çok korkulması gereken konular, elektrik kaçaklarıdır. Bu nedenle, akvaryuma besleme yapılan elektrik hattında hem uygun topraklama hem de 30 mA (miliamper) Kaçak Akım Rölesi bulunması çok çok önemlidir.
  • Akvaryumlarınızı direkt güneş ışığı görmeyen bir konumda bulundurmanız, yosun-alg problemini en aza indirgeyecektir.
  • Aydınlatmada timer (zamanlayıcı) kullanımı güneş ışığından maksimum faydalanmanızı sağlayacaktır.
  • Bitkili akvaryumlarda, akvaryum derinliğinin 50 cm. üzerinde olmamasına özen gösterirseniz, dip bitkilerinin ışıktan faydalanmasını kolaylaştırmış olursunuz.
  • Sürekli ve yoğun ışık balıklarınızın bir süre sonra strese girmelerine neden olacaktır. Onlar da aynı bizler gibi, dinlenebilecekleri, gizlenebilecekleri karanlık ve loş alanlara ihtiyaç duyarlar.
  • Suyun ve su buharının aydınlatma donanımına ulaşmasına engel olacak şekilde bir izolasyon sağlanmalıdır. Su ve su buharı, ışık kaynağı ve bağlantılarında korozyona, elektrik kaçaklarına ve arızalara neden olacaktır.
  • Akvaryumdaki bitkilerin de ihtiyaçlarını dikkate alarak, onların faydalanamayacağı renkli ışıklardan mümkün olduğunca uzak durmanızda yarar var.
İlginizi Çekebilir:   NE İSTİYORSUNUZ?

Özetlemeye çalıştığımız gibi, akvaryumlarda aydınlatma, balık, bitki ve diğer akvaryum canlılarının sağlıklarını ve gelişimlerini direkt olarak etkileyen bir kriterdir ve dikkatle planlanmalıdır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
    Copyright © 2020