AKVARYUMA BALIK EKLEME

13.02.2022
726
AKVARYUMA BALIK EKLEME

Tanka su dolumu yapıldıktan sonra, akvaryumu tüm donanımları ile birlikte aktif hale getirmiştik. Azot Döngüsünün sağlanması ile birlikte Akvaryuma Balık Ekleme süreci başlamalıdır.

Akvaryuma Ne Zaman Balık Eklemeliyiz?

3-4 günlük bir sürenin sonunda, su içindeki donanımlarda, aksesuarlarda ve camda gördüğümüz minik hava kabarcıklarının da artık yok olduğunu gözlemleyebiliriz. Bu bize suyumuzun yavaş yavaş dengeye girdiğini gösteriyor.

Döngünün tam anlamıyla başlaması, canlıların ilave edilmesiyle daha da hızlanacak ve düzenli bir hal alacak.

Balıkların eklenmesinden önce, eğer bitkili bir akvaryum tasarlıyorsak, 3-4 günlük suyun oturma döneminden sonra önce bitkileri ekleyip, akvaryum dekorasyonuna son halini verdikten sonra balıkları eklemek daha mantıklı. İçinde balıklar bulunan bir akvaryuma sık sık ellerimizi-kollarımızı sokmak pek de sağlıklı olmayacak.

akvaryuma balık ekleme

Asla, akvaryumcuların sıklıkla satmaya çalıştığı ve genellikle “haftada bir kere damlat” diye tembih ettikleri metilen mavisi vb kimyasalları kullanmayın. Bunlar ilaçtır ve suyun bakteri florasını kesinlikle bozacaklardır. Gerektiğinde mutlaka ilaç kullanacağız ama, hiç bir ilaçlı tedaviyi ana tankımızda yapmayacağız. 

Akvaryumda azot döngümüzü sağladık. Bitkileri ve dekorasyonu son haline getirdik. Su sıcaklığı sabit, filtremiz düzgün bir şekilde çalışıyor. Artık Akvaryuma Balık Ekleme zamanımız geldi.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM SU KİMYASI

AKVARYUMA BALIK EKLEME ZAMANI

Balıklar büyük ihtimalle şeffaf naylon torbalarda gelecek. Balıkların içinde bulunduğu su ortamı ile hazır hale getirdiğimiz akvaryum suyumuz arasında mutlaka (sıcaklık, pH, iletkenlik, sertlik vb) farklılıklar söz konusu. Bu yüzden yaklaşık 10-15 dakikalık bir su adaptasyon sürecini tamamlamak zorundayız. 

Öncelikle eğer bir naylon poşetle balık getirmişsek, poşeti hiç açmadan akvaryumun içinde bir süre bekletelim. Sıcaklık farkını en aza indirmeye çalışıyoruz. Genel bir amaç olarak, içinde neleri barındırdığını bilmediğimiz poşet içindeki suyu balık ekleme sürecinde akvaryuma karıştırmamaya gayret edeceğiz.

Sıcaklık dengesini sağladığımızı düşünüyorsak, akvaryumdan çıkarmadan, ama içindeki suyu da akvaryuma karıştırmadan poşeti ağzı dışarıda kalacak şekilde açalım. Bundan sonra örneğin bir çay bardağı ile akvaryumdan alacağınız bir bardak suyu poşet içine ilave edin. Arkasından poşetin içinden bir bardak su alıp lavabo, wc benzeri bir gidere dökün. Bu işlemi yaklaşık 10 dakika küçük miktarlarda su sevkiyatı yaparak devam ettirin.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA SU DEĞİŞİMLERİ ve ÖNEMİ

Artık poşet içinde ağırlıklı olarak bizim kendi akvaryum suyumuz var. Su devir daimini ne kadar yavaş yaparsak, adaptasyon da o kadar tatmin edici olacaktır.

Hızlı yapılan balık ilavelerinde iki farklı suyun değişen değerleri nedeniyle balıklarımız “ozmotik şok” adı verilen bir durum yaşayacaklar ve ciddi sorunlar meydana gelebilecektir. 

Eğer aydınlatmanız varsa kapatın. Nispeten karanlık veya loş ortamlarda adaptasyon daha hızlı olacaktır. 

Poşetin ağzını akvaryum içinde çevirerek balıkları sakince akvaryum içine aktaralım. Muhtemelen hemen bir köşeye çekilip ne olup bittiğini anlamaya çalışacaklardır. Bir 20 dakika kadar kendi hallerine bırakın. Bu süre sonunda aydınlatmayı hemen açarsanız, bu ışık değişikliği de balıkları derhal strese sokacaktır. Örneğin, önce oda ışığı, sonra akvaryum ışığı şeklinde aydınlatmayı aktifleyin.

akvaryuma balık ekleme

Bu şekilde de 30 dakika bekleyip basitçe gözlem yapabiliriz. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA EKSİLEN SU

Balıklar kendilerine gelip keşif için gezilere başladılarsa, çok ama çok az miktarda yemleme yapabiliriz. 

Hangilerinin yeme ilgi gösterip hangilerinin göstermediğini iyi izlemeliyiz. Sağlıklı bir balık her zaman yeme büyük bir iştahla saldıracaktır. 

Yemleme işini doğru ve abartmadan yapmalıyız. Basit bir açıklamayla “yem yere düşmemeli” Vereceğiniz yem miktarı balıklarınızın 10 saniye içinde tüketebilecekleri miktarda olmalı. Bir akvaryumda balıkların açlıktan ölme ihtimali sıfıra yakındır. Ama, fazla yemleme hem kısa hem uzun vadede ölümlere yol açabilecek bir hatadır. Yenmeyen, dibe çöken yemlerin, akvaryumumuz olduğu sürece başımızın belası olacak NİTRAT olarak bize geri döneceğini unutmayın.

NOT: BALIKLARINIZI AZ MİKTARLARDA, SIK OLARAK FARKLI VE TÜRE UYGUN YEMLERLE YEMLEYİN.

Akvaryuma Balık Ekleme aşamasını geçtikten sonra, artık hedef sağlıklı bir döngüde devam edecek akvaryum ortamını stabil bir şekilde sürdürebilmek olacaktır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020