AKVARYUM AYLIK BAKIMI

13.02.2022
688
AKVARYUM AYLIK BAKIMI

Düzenli bakım periyotlarından birisi de Akvaryum Aylık Bakımı‘dır.

AKVARYUM AYLIK BAKIM NELERİ KAPSAR?

Akvaryum Aylık Bakımı‘nın muhtemelen en önemli ögesi; filtre bakımıdır.

Bir ay içinde 4. haftalık bakım ve buna denk gelen aylık bakımlar birlikte yapılıyor. Yani haftalık rutinlerimize, bir de filtre bakımı-temizliği (eğer gerekiyorsa) eklenecek.

Filtrenin bakıma-temizliğe ihtiyacı olup olmadığına suyun filtreden çıkış debisine göre karar verebiliriz. Filtre süngeri veya diğer katmanları (elyaf vb) zamanla kaba pisliklerden dolayı tıkanacak ve su çıkış debisinde bir düşüş gözlenecektir. Bu bize akvaryum aylık bakımı’nın geldiğinin habercisidir.

Eğer su çıkış debisinde bir düşüş görülmüyorsa ” Akvaryuma Minimum Müdahale” prensibinden yola çıkarak, filtreyi hiç kurcalamamak en iyisi. 

Ancak gözle görülür bir tıkanma ve buna bağlı debi düşüşü, filtrenin rutin çalışma sesinde bir değişiklik gibi normalin dışında işlevler söz konusu ise, filtremizi elden geçirme vakti gelmiş demektir.

İlginizi Çekebilir:   MALAWI CHICLIDLERİ

Yukarıda da söylediğimiz üzere; haftalık ve aylık bakımların çakışması bize avantaj sağlayacak. Zaten düzenli olarak haftada en az bir kere yaptığımız su değişimleri sırasında akvaryumdan aldığımız suyu filtre temizliğinde kullanacağız.

Sünger, iç veya dış, ne tür filtre kullandığımızdan bağımsız olarak, filtre bileşenlerini asla musluk suyu altında yıkamamaya özen gösterin. Amacımız sadece sünger gözeneklerini tıkayan kaba pislikleri uzaklaştırmak. Azot döngüsü ile ilgili yazımızda bahsettiğimiz ve oluşması için günlerce beklediğimiz bakteri kültürümüzü musluk suyu ile yıkayıp lavabo giderine göndermek gibi bir niyetimiz yok. Bu bakteriler için en uygun yerleşim yerlerinin başlıcası filtre katmanlarıdır ve bizim o bakterilere her zaman ihtiyacımız olacak.

Bu nedenle, tüm filtre bileşenlerini akvaryumdan aldığınız su ile temizleyin. Çok da zorlamadan, varsa, ulaşabildiğiniz yerlerdeki yosunları mümkün olduğunca giderin. Kaba pisliklerle ve bazen de yosunlarla muhatap olan filtre pervanesini ve milini, yine sadece bu amaçla kullandığınız diş fırçası vb. bir aletle nazikçe temizleyin. Asla filtreyi dışarıda çalıştırmayın.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM FİLTRELERİ

Temizliğin bittiğini düşünüyorsanız, filtre kurulumunu tekrar yapıp, ait olduğu yerde ve uygun bir şekilde çalıştırın. 

AYLIK BAKIM ve YOSUN OLUŞUMU

Çoğu akvaristi en çok rahatsız eden “istenmeyen misafirler” yosunlardır. Hep bahsettiğimiz gibi, yosundan kurtulmanın yolu aslında en baştan beri yosun oluşumunu önlemekten geçiyor. Yosun oluşumunu önlemek için dikkat etmeniz gereken bazı maddeleri AKVARYUM BAKIMINDA ALTIN KURALLAR adlı yazımızda okuyabilirsiniz. Ayrıca yosun ve Alg’leri memnuniyetle tüketen türleri (Örneğin Siamensis Algea Eater- SAE- ve Nerite Salyangozu) diğer türlerinizle uyumluysa akvaryumunuzda bulundurabilirsiniz.(Alttaki resimler)

siamese-algae-eater-SAE-aylık bakım
nerite-salyangoz-aylık bakım
www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020