KURBAĞALAR

03.08.2022
767
KURBAĞALAR

Yaz mevsiminde en iyi uğraş, doğa ile baş başa olmaktır. Sıcak günlerde su kenarlarında, serin dağlık bölgelere gidebiliriz. Gitmişken birer araştırmacı olup canlıları gözlemlemek de eğlenceli olabilir. Sulak alanlarda görebileceğiniz kurbağalara ne dersiniz?

Bunun çok keyifli olacağını düşündük ve sizin merak ettikleriniz hakkında bir makale hazırladık.

KURBAĞALARI NERELERDE GÖREBİLİRİZ?

Kurbağalar genellikle su birikintileri, dere ve gölet kenarlarında görülebilir. Bazı dağ kurbağalarını görebilmek için yüksek yerlerdeki su birikintilerine ve göletlere gitmemiz gerekebilir. Yosun tutmuş nemli taşlarda aramanız, karşılaşma ihtimalinizi güçlendirir.

EN UYGUN ZAMAN DİLİMİ

Yağmurların başladığı ekim ayından itibaren sonbahar, kış ve ilkbaharda araştırma yapabiliriz. Yaz aylarında ise kurumamış gölet kenarları ve sulak alanlarda kurbağaları gözlemleyebiliriz.

kurbağalar

KURBAĞALARLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurbağalarla ilgili araştırma yaparken öncelikle mevsime hava koşullarına dikkat etmeliyiz. Yağışlı havalarda kurbağa bulma olasılığı daha yüksektir. Laboratuvar çalışmaları yaparken de kurbağanın türüne uygun nemli, taşlıklı, yosunlu veya içinde su havuzu olan yapay yaşam alanları (teraryumlar)

Hazırlayıp kurbağaları doğal yaşam alanlarına uygun şekilde korumaya dikkat etmeliyiz.

KURBAĞALARI NASIL GÖZLEMLERİZ?

Kurbağanın yumurta bırakma zamanı ve şekillerini gelişim aşamalarını, renk-desen özelliklerini gözlemlemek için belirli aralıklarla doğal yaşam alanlarına gideriz.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA ALG OLUŞUMU İLE MÜCADELE

Bununla birlikte teraryumlar da koruduğumuz kurbağa türünün hamilelik veya yumurta bırakma süreçlerini, beslenme davranışlarını ya da birbirleriyle olan diğer sosyal davranışlarını da yakından inceleyebiliriz.

KURBAĞALARI NASIL TANIRIZ? TÜRLERİNİ BİRBİRİNDEN NASIL AYIRT EDEBİLİRİZ?

Kurbağa türleri ayrımı renk-desen özelliklerine ve çıkardıkları sesler dinlenerek yapılır. Örneğin değişken desenli gece kurbağaları bekçi düdüğünü andıran bir ses çıkarırlar. Bu sayede hem tür ayrımı yapılabilir hem de kurbağanın bulunduğu alan belirlenebilir. Renk-desen özelliklerinin yetmediği noktada, tür ayrımında kullanılan arka bacak uzunluğu, baş-gövde uzunluğu gibi bazı ölçümlerden de yararlanabiliriz.

ARAŞTIRMA YAPARKEN NASIL MALZEMELERE İHTİYACIMIZ OLUR?

Örnek olarak kurbağalar sulak alanlarda yaşadıkları için tüm bacağımızı kaplayacak ve su geçirmeyen eşyalar kullanmak gereklidir. Yakalamak içinse kova, kepçe ve böcek yakalama aleti (atrap) kullanırız. Eğer taş altlarına bakacaksak eldiven giyeriz.

KURBAĞA TÜRLERİ

YOSUN KURBAĞASI

kurbağalar-yosun kurbağası

Hem suda hem de karada yaşayan yosun kurbağası, yeşil renkli derisindeki siyah noktaları ve dikenli görünümü sayesinde çok iyi saklanır. Tehlike yaklaştığı zaman ayaklarını gövdesinin altına alır. Yosun gibi görünerek kendini avcılardan korur.

İlginizi Çekebilir:   KARİDES AKVARYUMLARI

GECE KURBAĞASI

kurbağalar-gece kurbağası

Gececi bir kurbağa türüdür. Erkeklerinde ses kesesi bulunur ve bekçi düdüğüne benzeyen bir ses çıkarır. Ülkemizde genellikle en batı bölgemiz olan Trakya’da görülür. Sırtı zeytin yeşili renktedir. Üzerinde kenarları siyah içleri yeşilin farklı tonlarında olan lekeler bulunur.

LEVANTEN AĞAÇ KURBAĞASI

levanten ağaç kurbağaları

Levanten ağaç kurbağası renk değiştirerek ortama uyum sağlayabilen bir türdür. Bu şekilde onları farklı renklerde görebiliriz. Güneşte yeşil, gölgede sarımsı ve karanlıkta gri olabilirler. Kıbrıs’ta görülen bu Levanten ağaç kurbağası, kirli ortam nedeniyle ışığı algılayamadığından mavi tonlarında görünüyor.

ZEHİRLİ OK KURBAĞASI

zehirli ok kurbağaları

Orta ve Güney Amerika’da yaşarlar. Tıpkı bir ressamın tablosu gibi çarpıcı ve güzel renkleri vardır. Renkli oluşları aslında uyarı ve savunma amaçlıdır. Çok küçük olmasına rağmen oldukça güçlü zehirleri vardır. Bu nedenle diğer canlılar onları yemekten ya da yaklaşmaktan uzak durur.

KIRMIZILI KURBAĞA

kırmızılı kurbağa

Su kenarlarında ve çayırlarda yaşar. Ülkemizde Marmara ve Trakya’da görülebilir. Ön ayaklarında parmak araları boştur ancak arka ayak parmakları arasında zar bulunur. Sırt bölgeleri gri, açık kahverengi ve siyah tonlarında olur. Göbeklerinde ise portakal rengi ya da kırmızıya yakın renklerde benekleri vardır. Tehlike anında şaşırtama hareketi olarak ters dönüp ölü taklidi yaparlar.

İlginizi Çekebilir:   BİTKİLİ AKVARYUM TANKLARI

ORIENTAL AĞAÇ KURBAĞASI

Oriental ağaç kurbağası sadece üreme zamanında suya girer. Ülkemizde Trakya, Marmara, Ege, İç Anadolu ve karadeniz bölgelerinde görülebilirler. Genelde orman açıkları, bağ-bahçeler ve çalılıklar arasında yaşarlar. Erkeklerin boğaz bölgesinde dış ses bezesi bulunur. Şişirdiğinde daha büyük bile olabilir. Buda çok yüksek sesleri olduğunu gösterir. Yani sesini uzaklara duyurabilen bir türdür.

AMAZON AĞAÇ KURBAĞASI

Yuvarlak ve iri bir gövdesi olan Amazon ağaç kurbağasının ağaçlara tırmanabilmesini sağlayan kocaman ayakları vardır. Vakitlerinin çoğunu su dolu ağaç kabuklarında geçirirler.

KURBAĞALAR HAKKINDA KISA BİLGİLER

  • Kurbağalar su ihtiyaçlarını derilerinden sayesinde karşılar, su içmeleri gerekmez
  • Kurbağaların görünür kulakları yoktur. Gözlerinin arkasında bulunan zar ve derileri düşük sesleri bile algılayabilirler.
  • Bazı kurbağa türleri çok soğuk olduğunda kış uykusuna yatar. Kendilerini dondurarak uzun süre yaşayabilirler.
  • Dünya üzerindeki en büyük kurbağa 32 santimetreye kadar büyüyebilir. En küçük kurbağa ise 7 milimetredir.
  • Kurbağalar sanıldığı gibi siğil oluşmasına neden olmaz.
www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020