BALIK SÜLÜKLERİ

26.08.2022
776
BALIK SÜLÜKLERİ

Akvaryum sahibi veya adayıysanız, karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri de balık sülükleridir.

Eğer evinizde akvaryumda ya da fanusta balık besliyorsanız dikkat etmeniz gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Çünkü sanılanın aksine balık beslemek basit değildir, fazlasıyla özen göstermek gerekmektedir.

Yaşam alanlarının bakımının yapılmaması, yanlış yem seçimi ya da yanlış aksesuar kullanımı balıklarınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Hatta bu durumlar sonucunda oluşabilecek hastalıklar kimi zaman ölümle de sonuçlanabilir. Bu nedenle balıklarınızın bakımı konusunda hassas olmanız ve özen göstermeniz gerekecektir.

Akvaryumlarda ya da fanuslarda görülebilecek problemli durumlardan bir tanesi balık sülükleridir. Zaman içerisinde bakımı gerçekleştirilmeyen akvaryumlarda sülükler meydana gelebilir. Bilindiği üzere, sülükler etçil hayvanlardır. Bu nedenle balıklarınız ile aynı ortamda yaşamaları oldukça tehlikeli bir durum. Dolayısıyla sülüklerden kurtulmanız hatta en başından oluşumlarını önlemeniz gerekir. Balık sülüklerinin oluşumunun nasıl önleneceğini ya da onlardan nasıl kurtulacağını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

balık sülükleri

Balık Sülükleri Türleri

Akvaryumlarda ya da diğer yaşam alanlarında bazı sebeplerden dolayı sülükler oluşabilir. Bu sülüklerin balıklarınızın sağlığı ve yaşamı için birer tehdit unsurudur. Dolayısıyla müdahale etmeniz gerekmektedir.

Oluşabilecek birden fazla sülük türü bulunmaktadır. İşte o türler:

  • Salyangoz sülükler,
  • Asya tatlı su sülükleri,
  • Avrupa düz sülük.
İlginizi Çekebilir:   BLOAT HASTALIĞI

Bu sülüklerin her biri farklı dış görünüme sahip olsa da benzer tehlikeler oluşturmaktadır. Ancak Avrupa düz sülük grubunda yer alan canlılar akvaryum balıkları için rahatsızdır. Bu türdeki sülükler solucan, lavra ve salyangoz gibi sürüngen canlılar ile beslenirler. Fakat elbette ki bu akvaryumunuzda bu canlıları misafir etmek isteyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Bütün sülük türleri akvaryumun bakımını zor hale getirir ve daha sağlıklı bir yaşam alanı oluşturabilmeniz için onlardan kurtulmanız gerekir.

balık sülükleri

Balık Sülüğü Oluşması Nasıl Önlenir?

Balıklarınızın yaşam alanlarında balık sülükleri gibi canlıların oluşması istenmeyen durumlar arasında yer almaktadır. Çünkü bu sülükler hem balıklarınız için bir tehdittir hem de rahatsız edici görüntülerin ortaya çıkmasına yol açar. Çoğu zaman sülükler bakımı gerçekleştirilmemiş akvaryumlar sebebi ile oluşur. Ayrıca yanlış bitki seçimi de en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Nitekim bazı türdeki bitkiler sülük oluşumunu hızlandırmaktadır.

Akvaryumlarınızda sülük oluşumu ihtimalini en aza indirgeyebilmek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır. O önlemleri sizler için listeledik.

  • Akvaryumunuzda temiz su kullanmalı ve sık sık bu suyu değiştirmelisiniz.
  • Çok sayıda ve çeşitli bitki kullanımından kaçınmalısınız.
  • Streil koşullarda yetiştirilmiş in vitro bitkilerini tercih etmelisiniz.
  • Yeni aldığınız bitikleri ya da balıkları önce karantinaya almalısınız. Böylece onların sülük sahibi olup olmadıklarını gözlemleyebilir ve emin olduktan sonra asıl akvaryumunuza taşıyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:   BEYAZ BENEK (ICHTHYO) HASTALIĞI

Bu önlemlere dikkat ettiğinizde balıklarınızın yaşam alanında sülük oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

balık sülükleri

Balık Sülüklerinden Nasıl Kurtulursunuz?

Akvaryumlarda yer alan balık sülüklerinden kurtulmak oldukça kolaydır. Veterinerinizden edineceğiniz ilaçları akvaryum suyuna karıştırarak bunu başarabilirsiniz. Ya da oldukça yavaş hareket eden bu canlıları elinizle bile yakalayıp çıkarabilirsiniz. Zor olan kısım sülüklerin yavrularından kurtulmaktır. Çünkü bu yavrular hemen hemen her ilaca dayanıklıdır ve gözle görülmesi neredeyse imkansız olduğundan elinizle de yakalayamazsınız. Bu durumda yapabileceğiniz en mantıklı şey balıklarınızın yaşam alanını tamamen değiştirmek olabilir. Ayrıca veterinerinize danışarak başka yöntemler de öğrenebilirsiniz.

Zor olan bir başka durum ise balıklarınızın derisine yapışmış olan sülüklerden kurtulmaktır. Bu tarz durumlarda cımbız yardımı ile sülükleri balıklarınızdan kurtaracağınızı düşünebilirsiniz. Ancak bu yöntemi denememelisiniz. Çünkü sülükler oldukça kuvvetli bir şekilde yapışırlar ve çekmeye çalışırken balıklarınıza ciddi zararlar verebilirsiniz. Bunun yerine balıklarınızı tuzlu su içerisinde yumuşak hareketlerle yıkamanız gerekir. Böylece fazla kuvvet uygulamadan sülüklerden kurtulabilirsiniz. Ek olarak sülüklerin tamamından kurtulmuş olsanız bile akvaryumunuzun her yerini detaylı bir şekilde temizlediğinizden emin olmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:   SÜLÜKLER
www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020