DÜNYANIN EN ZEHİRLİ YILANLARI

16.12.2022
630
DÜNYANIN EN ZEHİRLİ YILANLARI

Yılan zehirlerinin ne kadar etkili ve kuvvetli olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Dünyada bulunan bazı yılanlar o kadar kuvvetli bir zehre sahiptir ki saldırdıkları zaman avını birkaç saniye içerisinde öldürebilir. Dünya üzerinde yaklaşık 600 zehirli yılan türü bulunmaktadır. Bu yazımızda sizler için dünyanın en zehirli yılanlarından bir liste derledik. Şimdi hep birlikte dünyada en zehirli yılan türlerine göz gezdirelim.

İşte En Zehirli Yılanlar…

1. Kara Mamba

en zehirli yılanlar-kara mamba

Kara Mamba adı verilen yılan türü dünyanın en zehirli yılanları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Afrika kökenli olan bu yılan türü ortalama 2,5 metre olup 4,5 metreye kadar ulaşabilen boyları mevcuttur. Kara Mamba, ismini zeytin karasına çalan renginden değil ağzının içinde bulunan siyahlıktan almaktadır. Zehirli özelliğine ek olarak dünyanın en hızlı yılanı olarak bilinmektedir.

Kara Mamba yılanı saatte ortalama 20 kilometre hıza ulaşabilmektedir. Hemen hemen tüm yılan türleri tehlike sezdikleri zaman kaçma eyleminde bulunurlar. Fakat Kara Mamba, tehlike anında tehlikeyi oluşturan unsura karşı kilitlenerek saldırı gerçekleştirmek için pusuda bekler.

Avını bir kez ısırdıktan sonra geri çekilerek etki etmesini bekleyen Kara Mamba nörotoksik zehri ile dünyadaki en etkili zehirlerden birini salmış olur. Zehir sonucu kasları felç ederek sinir sistemini ve nihayetinde solunum sistemini durduracak kadar etkilidir. Zehir insanlara yarım saat içerisinde etki ederek öldürebiliyor. Yaşlılarda ve kronik hastalık geçiren bireylerde bu süre çok daha kısa olabilmektedir. Afrika’da yaygın olarak bulunan bu tür, diğer yılan türlerine oranla çok daha agresif yapılıdır.

İlginizi Çekebilir:   DENİZATLARI

2. Dispholidus Typus

en zehirli yılanlar-dispholidus typus

Bu yılan türü son derece zehirli bir kırbaç yılanıdır. Vücudunun ön kısmını ağaçtan hareketsiz şekilde uzatarak avlanabilir. Avlanma yaparken kamuflaj için ağaçlardan sarkan dalları taklit ettiği için bu yılan türünün ismi Felemenkçede ağaç yılanı olarak bilinmektedir. Avına zehrini saldığı zaman Yaklaşık 15 dakika içerisinde öldürmektedir. Ortalama boyu 3 metre civarında olan Dispholidus Typus ani saldırıları ile bilinir. Dünyanın en zehirli yılanları arasındadır.

3. Barba Amarilla

en zehirli yılanlar-barba amarilla

Güney Amerika’nın Kuzey bölgesinde tropik ağaçların yer aldığı bölgede bulunan çukur engerek türüne verilen addır. Bu yılan türü Ryukyu Adaları’nda çok sık rastlanan agresif ve zehirli bir yılandır. Tanımlanmış olan herhangi bir alt türü bulunmayan bu zehirli yılan genellikle insanların evlerine girerek zehir salmaktadır. Bu yılan türü bilinen en zehirli yılanlar arasında yer alarak Amerikan sürüngenlerinden çok daha fazla insan ölümünden sorumlu türdür.

4. Doğu Kaplan Yılanı

en zehirli yılanlar-doğu kaplan yılanı

Doğu kaplan yılanı Elapidae familyasında bulunan iki tür zehirli yılanın ortak ismidir. Genellikle Avustralya’nın Güney kesimlerinde, Tanzanya’da ve kıyı Adalarda yaşam sürdürür. Bu yılan türü oldukça değişken renk skalasına sahiptir. Çoğunlukla derisinde kaplanınkilere benzer izler ve çizgiler bulunmaktadır. Doğu Kaplan yılanı avını ısıracağı zaman baş ve boyun kısmını tıpkı Afrika ve Asya kobrasına benzer şekilde düzleştirmektedir. Kaplan yılanının boyu yaklaşık 2 metreyi bulmaktadır.

5. Pama- Şeritli Krait Yılanı

en zehirli yılanlar-şeritli krait yılanı

Güneydoğu Asya Kıtası’nda ve Hint Yarımadası’nda yer alan bir elapid yılan türü olan şeritli Krait yılanı oldukça zehirli bir yılan türüdür. Bu yılan türünün zehri kolaylıkla felce neden olabilmektedir.

6. Çöl Engereği

en zehirli yılanlar-çöl engereği

Çöl engereği tüm yılanların en ölümcül türü olarak anılmaktadır. Bilim insanları bu yılan türünün diğer tüm yılan türlerine oranla daha fazla insan ölümünden sorumlu olduklarını belirlemişleri. Toplam 5 tane alt türü mevcuttur.

İlginizi Çekebilir:   CARETTA CARETTA

7. Kıyı Taipanı

en zehirli yılanlar-kıyı taipanı

Kıyı taipanı kuzey ve Doğu Avustralya’da yer almaktadır. Son derece zehirli bir yılan türüdür. Avını sokması halinde hızlı tedavi edilmediği sürece vakaların %90’ından fazla ölümcül sonuçlanmaktadır.

8. Kral Kobra

en zehirli yılanlar-kral kobra

Kral kobra dünyada bulunan en uzun zehirli yılanlar arasında yer almaktadır. Isırdığı zaman dakikalar içerisinde felce neden olan nörotoksinler sağlıyor. Bu yılanın zehri bir insanı dakikalar içerisinde öldürebilir.

Dünyanın en büyük zehirli yılanı olarak da bilinir.

9. İç bölge Taipanı

en zehirli yılanlar-iç bölge taipanı

Avustralya’nın iç bölgesinde yaygın olarak bulunan bu zehirli yılan türü dünyada yer alan en ölümcül zehirli yılanlar sınıfına girmese de karada bulunan yılanlar arasında en güçlü zehri salgılayan yılanlardandır. Avını ısırdığı zaman 20 dakika içerisinde felç bırakabilir. Zehri taipoksin, nefes almayı önleyen ve kan damarlarında hemorajiye sebep olan karmaşık bir durum oluşturur.

10. Aipysurus Duboisii

en zehirli yılanlar-Aipysurus Duboisii

En zehirli yılanlar kategorisinde ilk sıralarda yer alır. Deniz yılanlarının salgıladığı zehirler diğer tür kara yılanlarına göre çok daha basit bir bileşime sahip olabilmektedir. Zehirlerinde post sinoptik nörotoksiller bulunduran deniz yılanı kara yılanlarına göre daha az tehlike içerir.

11. Mavi Bongar

en zehirli yılanlar-mavi bongar

Hindistan’da varlığını sürdüren bu yılan türünün boyları yaklaşık 1 metreye kadar ulaşabilmektedir. Avını ısırdığı zaman salgıladığı zehirlerle yaklaşık 15 insanı öldürebilme gücüne sahiptir.

İlginizi Çekebilir:   HAMSTERLAR

12.Ölüm Adderi

en zehirli yılanlar-ölüm adderi

Ölüm adderi anavatanı Avustralya olarak bilinen bir yılan türüdür. Tek ısırıkla 8 insanı öldürebilecek kadar zehir salgılayabilir.

13. Kahverengi Yılan

en zehirli yılanlar-kahverengi yılan

Kahverengi yılan dünyanın en sihirli 20 yılını arasında yer alır. Avustralya’da bulunan bu yılan türü insanlardan kaçar yalnızca saldırıya uğradığı zaman oldukça saldırgan bir yapıya bürünmektedir. Bir ısırıkla 3 insanı öldürebilecek kadar zehir gücüne sahiptir.

14. Russell Engereği

en zehirli yılanlar-russell engereği

Çift başlı yılan olan bu yılan türü dünyanın en zehirli yılanları listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Çok sakin bir görünüme sahip olsa da bu yılan tek bir ısırıkla yaklaşık 6 insanı öldürebilecek kadar zehir bırakabilir. Amerika ormanlarında yaşam sürdürmektedir.

15. Engerek Yılanı

en zehirli yılanlar-engerek

Türkiye’de de bulunabilen bu engerek yılanı genellikle Kuzey Afrika bölgesinde yer almaktadır. İnsanı ısırdığı zaman iç kanamaya sebep olacağı için dakikalar içerisinde öldürebilmektedir.

16. Çengel Burunlu Deniz Yılanı

en zehirli yılanlar-deniz yılanı

En zehirli deniz yılanları arasında ilk sıralarda yer alan Çengel burunlu deniz yılanı soktuğu zaman zehrinin etki etmesi uzun sürmektedir. Ama bu yılan ısırdığı zaman birkaç saat içerisinde solunum yetmezliği sonucu ölüm gerçekleşir.

17. Gabon Engereği

en zehirli yılanlar-gabon engereği

Gabon engereği, Sahraaltı Afrikası’nın yağmur ormanlarında ve savanalarında yaşayan zehirli bir engerek türü. Gabon, Bitis’lerin en büyük üyesidir ve bütün engerekler arasında en ağır olanıdır, ayrıca zehirli yılan türleri arasında en büyük dişleri olan ve en fazla zehir zerk edebilen yılandır.

Dünyanın en zehirli yılanları arasındaki yerini fazlasıyla hak eden bir yılan türüdür.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020