DISCUSLAR

08.03.2022
2.351
DISCUSLAR

Anavatanı Amazon Nehri ve kolları olan discuslar, kim ne derse desin, tatlı su akvaryumlarının zirvesidir. Doğal ortamları nedeniyle çok farklı su şartları gerektiren discus balıkları, uygun şartlarda görsel bir show sunarlar.

Discusların Tarihçesi

Discus balıkları, (Latince adıyla Symphysodon Discus) 1840 yılında Heckel tarafından tanımlanmıştır. Baz cins olan ve “vahşi discus” olarak da adlandırılan Symphysodon Discus, ” Heckel Discus” olarak da anılırlar.

Yassı ve yuvarlak gövdeleri, uyumlu davranışları ile bakımı hem kolay hem de çok zor olan discuslar, günümüze kadar üretilen yüzlerce renk kombinasyonları ile akvaryum severlerin vaz geçilmez türleri arasında belki de ilk sıradadır.

heckel discuslar

Discuslar ve Özellikler

Discus balıklarının ana vatanı ve doğal yaşam alanları Amazon Nehri’dir. Chiclidler familyasına mensup bir balıktır. Farklı türlerle karşılaştırıldığında, pek çok özel gereksinimleri olduğu görülecektir. Yani hassas bir balıktır diyebiliriz. Genelde sürü halinde yaşarlar, renkleri ve şekilleri göz alıcıdır. Çok çeşitli Discus türleri bulunmaktadır fakat ayırt etmesi bir hayli kolaydır. Ayrıca fiyatı en pahalı olan balık türlerinden biridir. Ama fiyatına ve hassas bakımına kesinlikle değeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Meraklıları için Discus balığının çeşitli özellikleri:

  • Vücut yapıları yassıdır.
  • Erkekleri daha canlı renklere sahiptirler ve dişilere göre nispeten daha iri olurlar.
  • Renkleri suyun kalitesine ve beslenmeye bağlı olarak daha da iyileşebilir.
  • Boyları maksimum 20-25 cm. kadar olabilir.
  • Tek başlarına yaşamaktansa diğer Discus balıkları ile yaşamayı tercih ederler.
  • Oldukça sakin bir balık türüdür.
  • Hafif asidik suları severler. Gereksinim duydukları pH seviyesi 6-7 arasıdır. Üretim tanklarında ise pH seviyesi yumurtaların mantarlaşmasını önlemek için 5,5 civarında olmalıdır.
  • 26-32 derece santigrat arasında yaşamalıdırlar. Isı değişimine karşı hassaslardır.
  • Düzenli beslenmeleri ve strese girmemeleri gerekir.
  • Cinsiyetlerini tespit etmek oldukça zordur.
  • Dişi discuslar, eğimli bir yüzeye tek seferde 400 ila 500 kadar yumurta dizebilirler.
  • Yumurtaların kuluçka süresi yaklaşık 60 saattir.
  • Discus çifti yavrulara beraber bakarlar. İlk 5-6 günden sonra artemia larvaları ile beslenen ve günlük %25 civarı su değişimi yapılan üretim tanklarında yavruların sağlıklı gelişim göstermeleri de sağlanmış olur.
discuslar ve yavruları

Discusların Bakımı

Discus balığı dediğimiz gibi bakımı zor olan bir balık cinsidir. Onlara iyi bir bakım sağlamak için dikkat etmeniz gereken çok sayıda detay bulunmaktadır. Ama gözünüzü korkutmuş olmayalım, bunlar bir kere öğrendikten sonra kolaylıkla uygulayabileceğiniz detaylardır. İşte o detaylar:

  • Discusların ortalama boyutları 15 santimetreyi bulabildiğinden, her birey başına minimum 50 litrelik bir su hacmi gerekmektedir. Yani; 300 litrelik bir akvaryumda beslenmesi gereken maksimum discus sayısı 6 olmalıdır. Aksi takdirde gelişimleri yavaşlayacak ve akvaryumcu tabiri ile discuslar “yanık” kalacaklardır.
  • Sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri için su sıcaklığının 25 derece altına düşmemesi gerekir.
  • Kendilerini iyi hissettikleri su sıcaklığı 30-32 oC arasıdır. Bu sıcaklıkta oksijen az çözüneceğinden, iyi bir filtrasyona ve havalandırmaya ihtiyaç vardır.
  • Su sıcaklığı ne kadar sabit olursa o kadar iyidir. Bunun için akvaryum ısıtma ve soğutma çözümleri kullanmanız gerekebilir.
  • Discuslar diğer etçil chiclid türleri gibi akvaryumu çok fazla kirleten aslında oldukça pis balıklardır. Bu yüzden güçlü ve kalite bir filtre kullanmalısınız. Suyun temiz olmasına ve su değerlerindeki değişimlere karşı çok hassaslardır. Bu yüzden haftada en az 2 kere %25-30 civarında düzenli su değişimi yapmak nitrat seviyesini kontrol altında tutmak için idealdir.
  • Eğer discuslarınızın sayısı çoğalırsa ve akvaryumda yavru Discuslar varsa bu durumda akvaryum suyunun değiştirilme sıklığını da balık nüfusuna paralel olarak arttırmalısınız.
  • Suyu daha iyi bir hale getirmek için akvaryum bitkileri kullanabilirsiniz. Bitkili akvaryumlar ve gizlenebilecekleri alanlar discusların çok hoşuna gidecektir.
  • Suyun yeterli seviyede havalandığından da emin olmalısınız. Discusların kökeni Amazon yağmur ormanları olduğu için bol oksijeni severler.
  • Discuslar sürüleriyle birlikte yaşamaktan hoşlanırlar. Bu yüzden en azından 6 adet Discus balığını aynı akvaryumda barındırmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Discuslar genelde sakin ve uyumlu balıklardır. Beraber beslenecek türlerin seçiminde agresif olmayan türlerin belirlenmesi discusların sağlığı için önemlidir.
  • Çok fazla hareket etmeyen balıklar bunun için oldukça idealdir.
  • Ayrıca çok küçük balıkları yutabilirler.
discuslar

Discusların Beslenmesi 

Etçil olan Discus balıklarına özel Discus yemi kullanmanız gereklidir. Hassas hayvanlar oldukları için günde 5-6 kere ve taze yemlerle beslenmelidir. Canlı veya dondurulmuş yemler bunun için en iyisidir. Eğer düzenli ve iyi bir şekilde beslenirlerse, renkleri oldukça canlı hale gelecektir. Farklı balıklarla aynı akvaryumda yaşıyorlarsa, yemlerini yiyebildiklerinden emin olmalısınız. Sakin hayvanlar oldukları için yemlerine yetişene kadar diğer balıklar yemleri çalabilir.

İlginizi Çekebilir:   KAKADU BALIKLARI

Discuslar için granül şeklindeki proteince zengin yemler idealdir. Yemlemeyi günlük 5-6 defa ve az miktarda yapmak gerekir. Menülerinde bitkisel kökenli yemler bulundurmayı ihmal etmeyin. Haşlanmış ve damarlarından arındırılmış ıspanak yaprağı, haşlanmış bezelye, spirulina yosunu içerikli yemler bu balıklarda çok sık görülen Hexamita enfeksiyonlarına karşı koruyucu olacaktır.

Evde de üretilebilen beyaz kurtlar, su piresi gibi canlı yemler de haftada bir kaç defa sunulabilir.

Diğer Balıklarla Uyumu

Discus erkekleri, kendi hemcinslerine karşı orta derecede agresiflerdir. Discus akvaryumunuzda bir süre sonra hiyerarşik bir düzenin oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, canlı doğuranlar, diğer Güney America Cüce Chiclidleri (kakadu, ramirezi vb.), Neon Tetralar gibi türlerle uyum içinde yaşarlar.

İlginizi Çekebilir:   CÜCE VATOZLAR

Bakım ve üretim şartlarının zor gibi görünmesi discus tutkusunun önüne geçmemelidir. Çünkü sizi görünce ön cama yaklaşan, sizinle göz teması kurabilen discuslar, “akvaryumun kralı” sıfatını fazlasıyla hak ediyorlar.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020