AKVARYUM FİLTRELERİ

13.02.2022
466
AKVARYUM FİLTRELERİ

Tankın içindeki suyun dolaşımını sağlayan donanımlar olan akvaryum filtreleri; tıpkı insan vücudundaki kalp gibi görev yaparlar.

Suyun dolaşımını sağlarken, hem belli bir oranda temizlenmesini, hem de oksijence zenginleşmesini sağlarlar.

AKVARYUM FİLTRE ÇEŞİTLERİ

SÜNGER FİLTRELER

50 litre’ye kadar su hacmine sahip akvaryumlar için uygun olan bu filtreler genellikle bir hava motorundan gelen havanın filtre içindeki suyu itmesi prensibi ile çalışır. Bu sayede su sirkülasyonu sağlanır ve filtrasyon gerçekleşir. Bu tür filtreleri kullanmak için bir de hava motoruna ihtiyaç duyacaksınız.

.sunger-filtre

Sünger akvaryum filtreleri küçük hacimli akvaryumlarda yeterli filtrasyonu sağlayabilirler. 50 litre ve üzeri hacimler için daha yüksek kapasiteli filtreler tercih edilmelidir.

İÇ FİLTRELER

50-150 litre akvaryumlar için kullanılabilecek, akvaryum içine konumlandırılan ve elektrik motoru ile su sirkülasyonu sağlayan filtrelerdir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM GÜNLÜK BAKIMI

Çok çeşitli kapasiteli iç filtreler arasından seçim yaparken, su sirkülasyon kapasitesinin, akvaryum hacminin 2-3 katı kadar olmasına özen gösterin. Örneğin; 100 litre hacimli bir akvaryum için 200-300 litre/saat (genellikle ürün ambalajlarının üzerinde kapasiteyi l/h şeklinde göreceksiniz) olmasına gayret edin. 

Suyun yüksek kapasitede akvaryum içinde bazı türleri rahatsız edebilecek hızda su akışı sağlamaları mümkündür. Bu gibi durumlarda, filtreden çıkan su, akvaryum üzerinden spray/yağmurlama şeklinde verilebileceği gibi, su çıkış delikleri arka cama yönlendirilerek su akışının yavaşlatılması da mümkündür.

ic-filtre

İç filtrelerin su akışını sağlayan motorlarının su seviyesinin altında olması çok önemlidir.

ŞELALE FİLTRELER

Yine su içindeki bir kafa motorunun çektiği suyun, akvaryuma asılı duran filtrasyon malzemelerinden geçtikten sonra akvaryuma geri dönüşünü sağlayan filtrelerdir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM SU KİMYASI

50-100 litre akvaryumlar için tercih edilebilirler. Suyu akvaryuma şelale şeklinde ama az akıntıya sebep olacak şekilde geri vermeleri nedeniyle akıntıyı çok sevmeyen türlerin bulunduğu akvaryumlarda kolaylıkla tercih edilebilirler.

selale-filtre

DIŞ FİLTRELER

150 litre ve üzerindeki hacimler için bir dış filtre kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Yine su sirkülasyon kapasitesinin akvaryum su hacminin 3 katından az olmamasına özen gösterin. Örneğin; 300 litrelik bir akvaryum için 1000 litre/saat (l/h) kapasiteli bir dış filtre uygun olacaktır. 

Dış filtreler; içinde yararlı bakterilerin çoğalması ve yaşamaları için çok uygun ortamlar (substrat) içeren katmanlar bulunur. Hem filtrasyon sağlarken, hem de nitrifikasyon sağlayan “yararlı bakteriler” için mükemmel bir yaşam alanı oluştururlar.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM İMALATI
dış filtreler

Akvaryum donanımları arasında çok önemli bir yer tutan Akvaryum Filtreleri; Suyun oksijence zenginleştirilmesinden, azot döngüsünün sürdürülmesine kadar, gözle görülmeyen bir çok olayın ana aktörleridir.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020