SU DEĞERLERİ ve BALIKLARA ETKİLERİ

18.08.2022
427
SU DEĞERLERİ ve BALIKLARA ETKİLERİ

AKVARYUM SU KİMYASI  başlıklı yazımızda da bahsedildiği üzere, akvaryumdaki su değerlerinin balıklar üzerindeki etkileri çok farklı şekillerde ve genellikle olumsuz olarak ortaya çıkar.

Bir çok makalede bahsettiğimiz gibi, bir akvaryum içinde çok farklı habitatlardan gelen balıkları ve canlıları bir arada bulundurmaya çalışmak yanlış bir uygulamadır. Sadece birbirleriyle geçimlilik durumları değil, farklı türlerin, farklı su değerlerine ihtiyaç duymaları da dikkate alınması gereken kriterlerdir.

Farklı bir makalemizde Akvaryum Suyu Sıcaklığı ve Önemi konusunda bilgi vermeye çalışmıştık. Su sıcaklığının yanı sıra, suyun sertlik değerleri, pH (asidite) değeri, salinite (tuzluluk) gibi çok önemli belirleyici parametreler, balıkların sağlıklı bir yaşam sürmeleri bakımından önemli verilerdir.

Genel bir sınıflamayla, akvaryum balıklarının geldiği göller ve nehirler göz önünde bulundurulduğunda çok büyük çoğunluğunun Güney Amerika nehirleri Malawi ve Tanganyika göllerinden geldiğini görebiliriz. Hem davranış hem beslenme, hem de su değerleri alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda, çok farklı özelliklerde olduğu kolayca görülebilir.

akvaryum su değerleri

Su Değerlerine Göre Türlerin Belirlenmesi

Yapılması gereken; tankta hangi türlerin besleneceğini belirlemektir. Bu aşamadan sonra, karar verilen türlerin hangi su değerlerinde yaşamayı tercih ettikleri araştırılmalıdır.

Bir diğer önemli kriter de, akvaryumda kullanılacak suyun devamlılığıdır. Çünkü farklı kaynaklardan temin edilecek suların değerleri de birbirlerinden farklı olacak ve bu balıkların ve diğer canlıların istemedikleri bir ortam meydana getirecektir. Sürekli su temin edebileceğiniz kaynağın su değerlerini, bu amaçla üretilmiş kitler yardımıyla ölçerek, su değişimlerinin de aynı kaynaktan yapılması konusunda bir devamlılık sağlamanız gerekiyor. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM KURULUMU

Akvaryumda kullanılan su değerlerinin balıklar üzerindeki etkileri belirlenebilir. Ancak, su değerlerindeki sürekli değişimler balıklarınızı çok hızlı bir şekilde strese sokacaktır.

Konu ile ilgili BALIKLARDA STRES KAYNAKLARI başlıklı yazımızı da okuyarak, balıkların stresten korunması hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Su Değerlerinin Etkileri

su değerleri

Akvaryum suyu değerleri, balıkların hayatta kalmaları, sağlıklı ve uzun bir ömür sürmeleri için önemli. Ama bu etkiler balıkların üremeleri, hatta yavruların cinsiyetleri üzerinde bile etkili olabiliyor. 

Örneğin Kribensis türü için suyun asitlik yani pH değeri yavruların cinsiyetini belirleyici rol oynamaktadır. pH değerinin 72nin altında olduğu sularda kribensis yavrularının tamamı dişi olurken, pH değerinin 7’nin üzerinde olduğu su şartlarında yavruların tamamı erkek olarak dünyaya geleceklerdir. Suyun Nötr yani pH=7 olması durumunda ise yavruların cinsiyetlerinde farklılıklar görülecektir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA EKSİLEN SU

Farklı bir örnek teşkil etmesi açısından Güney Amerika Chiclidlerinden olan Discus, 7’nin altındaki pH değerine sahip suları tercih eder. pH 6,5-7 arası bir değer discus için ideal olsa da, üreme dönemlerinde yumurtaların sağlıklı bir şekilde açılması ve yavruların elde edilmesi için pH 5-5,5 arası değer gerekmektedir.

Pek çok tatlı su balık türü tuzlu sudan olumsuz etkilense de, nehirlerin denizlere karıştığı bölgelerde yaşayan BlackMolly, “acı su” olarak da adlandırılan hafif tuzlu sularda kendisini daha rahat hissedecektir.

akvaryum su değerleri

Akvaryum tutkusunun önündeki en büyük engel, zamansız ve (göreceli olarak) sebepsiz toplu balık ölümleridir. Pek çok akvaryum sever, bu tür bir facia sonrası akvaryum hobisinden soğumakta ve vazgeçmektedir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM SU KİMYASI

İşin temel kuralı bilinçli davranmak, araştırmak ve uygun şartları sağlamaktır. Aksi taktirde ani kayıplar ne yazık ki kaçınılmazdır.

Bir akvaryum tankında, su değerlerinin balıklar üzerindeki etkileri, balık/canlı kayıplarının önlenmesi, balıkların doğal yaşamlarında olduğu gibi normal beslenme, yaşama ve üreme faaliyetlerini sürdürmeleri açısından dikkate alınmalıdır.

Saygılarımızla,

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
    Copyright © 2020