COLUMNARIS HASTALIĞI

26.07.2022
629
COLUMNARIS HASTALIĞI

Columnaris Hastalığı, adını etken bakteri Flexibacter Columnaris’ten alır.

Genellikle akvaryumculardan satın alınan balıkların konulduğu poşetler ile akvaryumlara bulaşır. Su hacmi düşük, balık yoğunluğu yüksek akvaryumlarda bu hastalık daha sık olarak görülür.

Ağırlıklı olarak canlı doğuranlar ve kedi balıklarında görülen columnaris hastalığı, uygun olmayan su şartları ile tetiklenmektedir.

columnaris hastalığı

Columnaris Hastalığı Belirtileri

Flexibacter Columnaris’in neden olduğu bu hastalığın kendisine özgü belirtileri vardır;

  • Kapanmış yüzgeçler ve kuyruk
  • Dudaklarda beyazlaşma
  • Beyaz kenarlı gövde pulları
  • Baş ve sırt bölgelerinde beyaz lezyonlar
  • Deride açılmalar
  • İştah ve kilo kaybı
  • Dengesiz yüzme
  • Dipte oturma ve saklanma isteği

Columnaris bakteri kökenli dahili bir hastalık olduğundan fark edilmesi deri enfeksiyonlarına göre daha geç olmaktadır. Dudaklarda, pul çevrelerinde, kafa ve sırt bölgelerinde meydana gelen beyazlaşmalar, hastalığın ilerlemesiyle gözlenebilir.

columnaris hastalığı

Columnaris Hastalığı Tedavisi

Columnaris, ilk belirtilerden hemen sonra tedaviye başlanılması gereken bir hastalıktır. 

İlginizi Çekebilir:   BEYAZ BENEK (ICHTHYO) HASTALIĞI

Akvaryum balıklarında görülen hastalıkları anlatmaya çalıştığımız tüm yazılarımızda bahsettiğimiz gibi, columnaris hastalığı tedavisi de, ana tankta değil, bu amaçla hazırlanmış karantina akvaryumlarında yapılmalıdır. (Konu ile ilgili olarak KARANTİNA AKVARYUMLARI başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Columnaris birinci basamak tedavisinde ilaç kullanımı zorunlu değildir. Bu aşamada balık, yüzgeçlerini ve kuyruğunu kısar, dipte oturur, saklanma eğilimindedir. Bazı vakalarda dengesiz yüzme, suda daireler çizerek yüzme gibi belirtiler de görülebilir. Karantina akvaryumunda sıcaklığı 24 oC ‘yi geçmeyecek şekilde tedaviye başlanabilir. Günlük %25-30 su değişimlerinde her 25 litre için bir çay kaşığı iyotsuz kaya tuzu ilavesi faydalı olacaktır.

Dudaklarda ve gövdede beyazlıkların görülmesi, deride açılmaların başlaması, hastalığın ikinci evresine geçtiğini gösteren belirtilerdir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA OZMOTİK ŞOK (YENİ TANK SENDROMU)

Bu aşamada ilaç kullanımı gerekir. 

Sülfonamid ve nitrofuran içerikli antibiyotikler ile birlikte malahit yeşili, potasyum permanganat, bakır sülfat çözeltileri ile yaptırılacak kısa antiseptik banyolar balığın cildindeki lezyonların daha hızlı iyileşmesini sağlamaya yarayacaktır.

Sera Bactopur (likit ve tablet formları) da tedavide tercih edilebilecek diğer bir ilaçlardır. 

sera bactopur-columnaris hastalığı
columnaris hastalığı-sera boctopur direct

Başlangıçta da bahsettiğimiz gibi; plastik poşetler aracılığı ile taşınan ve kötü su şartlarının mevcut olduğu akvaryumlarda kolaylıkla yaygın hastalığa neden olabilen bu bakteriden korunmak için;

  • Yeni satın alınan balıkların ana tanka eklenmeden önce en az bir hafta karantina akvaryumunda izlenmesi
  • Su şartlarının her zaman iyi seviyede tutulması
  • Türe uygun, dengeli ve yeterli beslenme
  • Düzenli su değişimlerinin aksatılmadan yapılması
  • Strese neden olabilecek aşırı titreşim, aşırı aydınlatma, uyumsuz türlerin birarada bulundurulması gibi ortamların engellenmesi etkili olacaktır.
İlginizi Çekebilir:   KARANTİNA AKVARYUMLARI

Akvaryum balıklarında görülebilecek her hastalıkta olduğu gibi, Columnaris Hastalığı ‘dan korunmak, tedavi etmekten daha kolaydır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020