KRIBENSISLER

02.03.2023
381
KRIBENSISLER

Kribensisler (Pelvicachromis Pulcher), ilk olarak 1950’li yıllarda tanınan balık türlerinden biridir. Sonraki süreçte ise oldukça sevilen ve en çok tanınan balıklardan biri olmuştur. Görünümü oldukça güzel olan Bu balıklar pek çok özelliği ile de dikkat çekiyor. Karma akvaryumlarda beslenebilen oldukça barışçıl bir balık türüdür. Balıklarla bir arada bulunabilen aynı zamanda pek çok balık türü ile birlikte yaşayabilecek bir balıktır.

Eşiyle birlikte olduğunda zaman içerisinde çiftleşir ve yavruları oluşturarak kendine bir aile kurar. Akvaryumlarda yaşayabilen bir balık türü olmasına rağmen genellikle geniş alanlarda yüzmeyi daha çok sever. Özellikle bitkili akvaryumları daha çok sever. Yaşam alanları ise genellikle Nijerya’nın güneyi ve Kamerun un kıyı kesimleridir.

Kribensisler Genel Özellikleri

Kribensisler, barışçıl olan fakat üreme dönemlerinde genellikle bölgeci olan bir türdür. Ömrü ortalama 5 senedir. Biraz çekingen bir karaktere sahiptir. Akvaryumlarda daha çok orta ve alt kısımlarda dolaşmayı sever. Boyları en fazla 10 santimetreye kadar uzama sağlar. Bakımı ise genellikle kolaydır. Çünkü sularında ekstra yoğun bir değişim olmadığı sürece benzer sıcaklık korunduğu sürece uzun ömürlü şekilde balık yaşamaya devam eder.

kribensisler

Kribensislerde Beslenme Şekli

Kribensislerde, beslenme şekli genellikle kolaydır. Bu balıklar doğal kendi ortamında olduğunda genellikle kurtçuklar, kabuklular ve böceklerle beslenir. Akvaryumda ise taze ya da pul yemi ile rahatlıkla beslenebilir. Akvaryum daha evde beslendiği zaman gündem bir kez vermek yerine 2 ya da 3 kez azar azar yem vermek daha doğru olur. Şekilde hem yaşadığı suyun kalitesi bozulmadan hem de balığın gıdasını alarak beslenmesi sağlanır.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM BİTKİLERİ ve KARBONDİOKSİT

Kribensislerde Akvaryum Nasıl Olmalı

Kribensislerde akvaryum, derin ve fazla su bulunduran bir akvaryum olursa eğer daha doğru olur. Özellikle filtresi olan bir akvaryum kullanmak ve bu şekilde balığın ara ara hafif dalgayla birlikte hareket etmesini sağlamak gerekebilir. Çünkü bu tarz balıklar ara sıra da olsa suda akıntıyı tercih ederler.

Geniş ve büyük ebatta bir akvaryumla aynı zamanda filtreli bir akvaryumla bu balık türlerinin ömrünün uzun olması ve akvaryumda rahatlıkla bakılabilmesi sağlanır. Ayrıca bu tarz balıklara çiftliğiyle bakmayı tercih eden kişiler açısından daha da büyük kapsamlı 75 litreye kadar çıkabilen bir akvaryuma tercih etmek gerekebilir.

kribensisler

Kribensislerde Cinsiyet Ayrımı Nasıl Sağlanır

Kribensisler balıklarında cinsiyet ayrımı yapabilmek için belli başlı noktalara dikkat edilebilir. Bu balık türlerinde genellikle dişi balıkları erkeklere göre daha ufak yapıdadır. Erkek balıkları daha iri şekilde büyür. Aynı zamanda erkek balıklarda kuyruk kısmı daha uzun olması ve kuyruk kısmında bir nokta bulunması ile bu şekilde ayrımı yapılabilir. Dişi olanlarında genellikle kuyruk kısmında nokta bulunmuyor.

İlginizi Çekebilir:   JACK DEMPSEY

Kribensislerde Hastalıklar

Kribensis balıklarında genellikle su kalitesine bağlı olarak bazı zamanlarda hastalık durumları ortaya çıkabilir. Su kalitesinde oksijen eksikliği olduğu zaman balıkta hastalanma durumu görülebilir. Aynı zamanda suyun kalitesinde noksanlık olma durumu da yine balığa zarar vererek hastalığa yol açabilir. Bu sebepten dolayı balıkları akvaryumda besleyen kişi sıklıkla suyunu tazelediğinde ve temizlediğinde daha iyi bir sonuç elde ederek balıkların daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilir. Ayrıca balık yemleri kullanırken mutlaka kaliteli balık yemi kullanmak gerekir.

İyi olmayan balık yemleri de yine balıklarda hastalığa yol açabilir. Kribensislerde en sık görülen hastalık genellikle benek hastalığı olarak bilinir.

Hastalığı ortaya çıktığında suyun sıcaklığına 30 santigrat dereceye yükselterek 3 gün boyunca bu şekilde yapıp suyu değiştirmek hastalığa iyi gelebilir. Fakat rahatsızlık ilerlerse eğer bu durum tek başına yeterli olmaz. Bu durumda veterinere götürerek tedavi ettirmek ya da gerekli ilaçların uygulanması daha doğru olur. Aynı zamanda bu tarz balıklarda mantar enfeksiyonları ya da deri kurtçukları gibi rahatsızlıklar nadiren de olsa görülebilir.

kribensisler

Kribensislerde Üreme

Kribensislerde gerçekleşirken suyun sıcaklığı genellikle 26-27 santigrat derece olmalıdır. İlginç bir detay olarak, kribensis yavrularının cinsiyetleri suyun pH seviyesine göre belirlenir. Suyun içerisinde fazla alkali (pH 7’den yüksek) olduğu zaman genellikle cinsiyetleri erkek olur. Nötr (pH=7) sularda ise cinsiyetler karışıktır.

İlginizi Çekebilir:   LEPİSTESLER

Dişi balık genellikle yumurtalarını bırakarak üremeyi tercih eder. Akvaryum içerisinde üreme gerçekleşiyorsa eğer yoğun filtre kullanılması önerilmez. Kribensisler üremeye hazır olduğunda dişi olan karnı genellikle kırmızı rengini alır. Daha sonra çift arasında üreme gerçekleşerek neredeyse 200-300 balık bırakılarak üreme gerçekleşir.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020