AKVARYUM GÜNLÜK BAKIMI

13.02.2022
802
AKVARYUM GÜNLÜK BAKIMI

Akvaryum kurulumunu ve canlıların tanka aktarımını yaptıktan sonra, kurulu düzenin sağlıklı ve uygun şekilde devam etmesini sağlayabilmek için akvaryuma yapılması gerekenleri günlük-haftalık-aylık bazda listelemeye çalışacağız.

AKVARYUM GÜNLÜK BAKIMI NELERİ İÇERİYOR?

Akvaryum Günlük Bakımı‘ndan kastımız, aslında akvaryumda yemleme ve gözlem yapmaktır.

Yemleme

Günlük bakımın en önemli parçası olan yemleme sürecinde, balıklarımızın türüne göre uygun yemlerle (çünkü bazıları etçil-carnivor, bazıları otçul-herbivor , bazıları da hem etçil hem otçul-omnivor olabilirler.) beslemek olacaktır

Etçil türleri (örneğin betta, astronot vb) sürekli bitki bazlı yemlerle beslemek, yine aynı şekilde; otçul türleri (örneğin japon, tropheus vb) protein bazlı yemlerle beslemek ileride bahsedeceğimiz ölümcül hastalıklara yol açacaktır.

Yem seçiminde dikkat edilecek bir diğer konu da, kaliteli ve farklı yemlerden oluşan geniş bir menü sunmaya çalışmaktır. Yem çeşitliliğini sağlarken, balıkarın etçil veya otçul özellikleri göz önünde bulundurularak ağırlıklı beslemenin türe uygun şekilde yapılması, ama yine arada bir farklı yemlerin de menüye eklenmesi faydalı olacaktır. Örneğin; ertçil balıklar olan discus’ların menüsünde spirulina yosunu bazlı yemleri ve hatta haftada bir-iki defa haşlanmış ıspanak veya bezelye eklenmesi sindirim sistemlerini düzgün bir şekilde çalışmaya sevkedecektir.

Piyasada çok sayıda firmanın, çok sayıda yem çeşidi sunmasının asıl nedeni de budur.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM SUYU SICAKLIĞI VE ÖNEMİ

Yemler çok değişik formlarda üretilmiş olabilir; balıklarınıza pul,kurutulmuş, pelet, granül, stick, tablet şeklinde yemler temin edebilirsiniz.

günlük bakım-pul yem
Pul Yem
günlük bakım-tablet yem
Tablet Yem
günlük bakım
Pelet Yem

Balık türlerini suda yüzme seviyelerine göre 3 ana grupta konumlandırabiliriz.

– Üst seviyede yüzen balıklar (örnek; lepistes)

– Orta seviyede yüzen balıklar (örnek; ramirezi, tetra grupları)

– Alt seviyede yüzen balıklar (örnek; çöpçü, kakadu)

Yem türlerini belirlerken, akvaryum içindeki balıkların suda yüzme alışkanlıklarını da göz önünde bulundurun. Örneğin, üst seviyede yüzmeyi tercih eden lepistesleriniz pul (flake) yemleri daha kolay yiyebilecekken, alt seviyelerdeki balıklarınız için granül veya dip yemi şeklindeki yemleri de bulundurmanız gerekecektir.

Gün içinde yemlemeyi (mümkün olduğunca) sık ve az miktarda yapmaya, her yemlemede farklı bir yemi kullanmaya çalışın. Balıklarınızın kabul etmediği yemlerde ısrarcı olmayın, çünkü yenmeyen yemler bize ileride nitrit-nitrat olarak geri dönecektir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM FİLTRELERİ

Ana kural olarak atılan yemin 10-15 saniyede bitecek miktarda olmasına özen gösterin. Mevcut türlerle uyumlu ise, akvaryumda çöpçü (corydoras) bulundurmak iyidir, dibe çöken yemleri yiyerek bir şekilde bize yardımcı olacaklardır. Sanılanın aksine çöpçüler, diğer balıkların çıkarttığı artık veya dışkıları temizlemezler, sadece yem artıklarını tüketirler. Sonuç olarak; akvaryumda çöpçü bulunması haftalık dip çekimi ve su değişimi programımızı değiştirmeyecektir.

Diğer Günlük Bakım ve Gözlemler

Yemleme saatleri, balıkların sağlık durumlarını gözlemlemek için mükemmel fırsatlardır.

Balıkların yeme olan ilgileri, akvaryumdaki rahat hareketleri görmek istediğimiz fotoğraflardır. Sinmiş, bir köşeye saklanmış, yeme ilgi göstermeyen balıklar dikkatle takip etmeye başlayacağımız bir durumun göstergesidir.

Bu gözlemlere, çürümüş, ölmüş bitki yaprakları, dallar, diğer ölü canlılar da dahildir. Bu tür cansız varlıkları bir akvaryum kepçesi ile hemen tanktan uzaklaştırmaya gayret edin. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM ISITICILARI

Günlük gözlemler arasında, su sıcaklığı, filtre ve ısıtıcı gibi donanımların düzenli çalışıp çalışmadığı, akvaryumda genel anlamda bir problem olup olmadığını incelemek de olmalıdır.

Özet olarak; Akvaryum Günlük Bakımı, canlıların genel sağlık durumlarını, varsa anormal davranışları ve diğer canlıların durumlarını gözlemlemek ve değerlendirmek için ideal süreçlerdir.

künye

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020