LABİRENTLİLER

26.06.2022
926
LABİRENTLİLER

Labirent Organı, Labirentliler ailesindeki balıkların oksijeni direkt olarak havadan almalarına imkan tanımaktadır. Yani Labirentli Balıklar, Labirent Organları sayesinde su yüzeyi üzerindeki havadan oksijen alabilirler. Bununla birlikte, Labirentliler işlevsel labirent organlarıyla doğmazlar.

Anabantoidei alt türündeki balıkların ülkemizdeki en popüler ismi labirentlilerdir. Labirentliler, ciğer benzeri bir organa sahip olmalarıyla ayırt edilebilen bir balık türüdür.

Özellikle son zamanlarda gittikçe ilgi görmeye başlayan labirentliler, temelinde tatlı su balıkları olarak sınıflandırılmaktadır. Bu türdeki balıklar suyun altında olmalarına rağmen hava soluyabilmekte, yani bizler gibi nefes alabilmektedirler. Bu balıklardan bazıları sıklıkla yenmek için kullanılırken, bazıları da akvaryum balığı olarak ün salmıştır. Örnek vermek gerekirse, kavgacı siyam balığı , gurami ve cennet balığı, popüler akvaryum balıklarıdır.

labirentliler-inci gurami

Labirent Organı

Labirent organı, labirentlilerin oksijeni direkt olarak havadan almalarına imkan tanımaktadır. Yani labirentli balıklar labirentleriyle su yüzeyi üzerindeki havadan oksijen alabilirler. Bununla birlikte, labirentliler işlevsel labirent organlarıyla doğmazlar. Organlar zamanla geliştiğinden, yetişkin olmayan balıklar yalnızca solungaçlarıyla nefes alarak yaşamaktadırlar. Büyüyüp yetişkin olduklarında labirent organı gelişip işlevsel hale gelir ve ancak o zaman tamamen kullanmaya başlayabilirler.

Labirent organının özelliklerini inceleyelim.

  • Labirent organı, birinci solungaç kemerinin epibranşiyal kemiğinin vaskülarize genişlemesi ile oluşan bir organdır.
  • Labirentli balıklar, nemli kaldıkları sürece kısa bir süreliğine suyun dışında yaşayabilirler. Bu, labirentlerinin etraflarındaki havayı soluyabilmelerine olanak tanımasından kaynaklanmaktadır.
  • Balığın bulunduğu bölgedeki habitatı, labirentinin boyutunu doğrudan etkilemektedir. Organın boyutları, sulardaki oksijen oranına göre olumlu veya olumsuz yönde değişiklik gösterebilir.
İlginizi Çekebilir:   MALAWI CHICLIDLERİ

Labirentlilerin Davranışsal Hareketleri

Labirentlilere Asya ve Afrika’da rastlanmaktadır. Genel olarak, labirentliler ufak su organizmalarını ve leşleri yiyen hayvanlardır. Labirentlilerin bazı türleri yosunları ve çeşitli deniz bitkilerini de yerler. Çoğu türü gündüz canlısı olup, bazı labirentli türleri gece canlısı olarak yaşamını sürdürmektedir. Trichogaster cinsinin türü, böcekleri su yüzeyine çekmek için onlara su tükürebilirler.

labirentliler-cennet balığı

Labirent balıkları baloncuklardan yuvalar inşa etmeleriyle bilinmektedirler. Bu baloncuklar, isimden de anlaşılabileceği üzere su içerisinde süzülen baloncuklardır ve erkek mukusuyla kaplanmış olurlar. Baloncuklar birbirlerine yapışırlar ve su yüzeyinde bir arada bulunarak bir yuva oluştururlar. Bu baloncuk yuvalarında yaşayan türlerde, erkekler yuva bölgeleri belirlerler ve o bölgeleri kararlılıkla savunmaya meyillidirler. Tipik olarak erkekler bu yuvaların etrafından ayrılmazlar yuvalardan düşen yumurtaları alıp doğurturlar. Ardından tutarlar ve bir ila on gün geçene kadar salmazlar.

İlginizi Çekebilir:   SÜLÜKLER

Bir Akvaryum Balığı Olarak Labirentliler

Akvaryum balığı piyasasının belki de en popüler balığı, daha çok Betta adıyla bilinen kavgacı siyam balığıdır. Rengarenk yapısıyla ilgi çekmektedir. Labirentli balıklar arasından cennet balığının da akvaryumlarla uzun bir geçmişi vardır ve batıda kullanılan ilk akvaryum balığıdır. Gurami cinsinde olan pek çok balık da ticari amaçlarla türetilmektedir ve piyasada birden fazla renk kombinasyonu olan çeşitleri bulunmaktadır. Atmosferdeki havadan nefes alabilme kabiliyetleri olduğundan, akvaryumlarında havalandırma aparatlarına ihtiyaç duymazlar. İhtiyaçları olduğunda yüzeye çıkıp nefes alabilme kabiliyetine sahiptirler.

labirentliler-sürmeli

Labirentli ailesinin pek çok üyesi sakin balıklardır ve akvaryumlarda sorunsuzca yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak farklı cinsteki erkekler birbirlerine karşı bölgelerini koruma eğilimine girebilmektedirler. Örneğin kavgacı siyam balığı ve cennet balığı erkekleri bu konuda pek de iyi geçinmeyebilirler. Kavgacı siyam balığı erkekleri hiçbir koşulda bir arada tutulmalıdırlar, çünkü onlar şiddete yönelik yetişerek büyürler. Birbirlerini bir diğerinin alanına yaklaştırmayacak ve aralarından biri ölene dek kavga edeceklerdir. Labirentli balıkların pek çok türü için, bir dişi ve bir erkekten oluşan büyük bir akvaryum idealdir. Böylece birbirleriyle kavga etmezler ve akvaryumunuzdaki balıklara sakin bir yaşam imkanı sunmuş olursunuz.

İlginizi Çekebilir:   ASTRONOT (OSCAR) BALIKLARI

Labirentliler Yenir mi?

Labirentli balıklar, yaşadıkları kıyı bölgelerinde en çok yenen balık türlerinden birisidirler. Özellikle Tayland’da, bir yemek balığı olarak yoğun ilgi görmektedirler. Az kemiği ve taze, yumuşak etiyle ilgi çeken bu balık türünün Güneydoğu Asya bölgesinde piyasası yüksektir.

Labirentliler, doğal ortamlarında küçük su birikintilerinde yaşarlar. Atmosferden hava almaya yarayan labirent organı bu şekilde evrimleşmiştir. 

Her ne kadar su dışından solunum yapma imkanları olsa da, suda çözünmüş oksijeni solumak ilk tercihleridir. Bu nedenle labirentliler akvaryumlarında da sağlıklı bir havalandırma ve filtrasyon sağlamak şarttır.

Su dışından solunum yapabilme özelliği ne yazık ki, bu familya için bir dezavantaja dönüşmüş durumda ve labirentliler, çok küçük (bardak, fanus, kavanoz vb.) su hacimlerinde yaşamaya zorlanıyorlar. 

Renk, şekil ve boyut olarak çok şık ve gösterişli balıklardan  oluşan labirentli balıklar ailesi türleri de aynı diğer akvaryum balıkları gibi, geniş ve güzel dekore edilmiş akvaryumlarda yaşamayı hak ediyorlar.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020