CANLI YEMLER

02.09.2022
2.074
CANLI YEMLER

Balıklarınız, beslediğiniz birçok evcil hayvana oranla daha kısıtlı bir alanda barındıkları için akvaryuma attığınız yemlerle beslenmek zorundadırlar. Bu nedenle balıklarınızın sağlıklı olmasını istiyorsanız onlara diğer evcil hayvanlara kıyasla biraz fazla özen göstermeniz gerekiyor. Bu özen hem akvaryum temizliği hem de balıkların beslenmesidir. Canlı yemler gibi balıklarınız için faydalı olabilecek yem türlerini hakim olmalısınız.

Balıklar için özel olarak üretilmekte olan canlı balık yemlerini satın alarak gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Yemleri düzenli bir şekilde verdiğiniz zaman balığınız daha uzun süre yaşayabilmektedir.

Bu yazımızda, canlı yemlere neden ihtiyaç vardır, canlı yemleri nereden satın alabilirim gibi sıkça sorulan sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Canlı yemler, etçil balıklarınız için diğer kuru yem besinlerine göre daha etkili olacağından, balıklarınızın sağlıklı yaşamlarının ve üretiminin devamlılığını sağlayacaktır. Bundan dolayı kuru yemlere ek olarak, belli bir program dahilinde canlı balık yemleri de sunmalısınız.

Canlı yemler, tüm etçil balıkların dikkatini çeken ve iştahla yedikleri yemlerdir. Hasta ve kuru yeme ilgi göstermeyen balıklar için, karantina akvaryumlarında canlı yem destekli bir diyet, tedavi sürecinin kısaltılmasında etkili olacaktır.

Çok sık verilecek canlı yemler, orta vadede balıkların ilk tercihi halini alacağından, bir süre sonra kuru yemlere ilgisizlik başlaması da son derece muhtemeldir. Bu nedenle, canlı yemler, balıklarda kuru yem alışkanlıklarını değiştirmeyecek sıklıkta mesela haftada bir öğün olarak verilmelidir.

canlı yemler

Canlı Yemler Nelerdir?

Canlı balık yemi çeşitlerine değinecek olursak bu yem çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür; dondurulmuş, tuzlanmış ve canlı formda satışa sunulmaktadır. Canlı formda balıklarınız için kullanabileceğiniz bu yemlere değinelim.

İlginizi Çekebilir:   SEMENDERLER

Canlı balık yemleri

• Mamun

• Sülünez

• Yengeç

• Madya

• Boru kurdu

• Bibi

• Tubifex

• Su piresi

• Sirke kurdu

• Kanatsız meyve sineği

• Sivrisinek lavrası

Dondurulmuş canlı yemler

• Sübye

• Sardalya

• Kalamar

Tuzlanmış (canlı da satışa sunuluyor) Balık yemleri

• Sülünez

• Madya

• Boru kurdu

• Sardalya

• Tuzlu karides ( artemia lavraları)

Balıklarınız için isteğe bağlı şekilde canlı balık yemi satın alarak balıklarınıza ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral desteğini sağlayabilirsiniz.

canlı yemler-un kurdu

Canlı balık yemleri kültürü

Canlı balık yemleri kültürlerini araştırıp satın alarak istediğiniz canlı yemlerden bazılarını, evde kendi başınıza üretebilirsiniz. Genellikle kurtlar oda sıcaklığında üreyebildiği için oda sıcaklığında bakılabilirler. Herhangi bir kap içerisine aldığınız grindal kurt, beyaz kurt, boru kurdu, mikro kurt veya un kurdu ile ilgili çeşitli bir takım araştırmalar gerçekleştirdikten sonra evde kendi başımıza rahatlıkla üretim sağlayabilirsiniz. Ortak özellikleri düşük oda sıcaklıkları olan bu kurtlar kısa süre içerisinde düşündüğünüzden çok fazla üreyebilirler. Evde kendi başınıza üretebileceğiniz ve bakım aşamaları son derece basit olabilen bu yemlere değinelim.

İlginizi Çekebilir:   KURBAĞALAR

Beyaz kurtlar

Beyaz kurtlar protein yönü ile oldukça zengin sayılan ve zararlı bakteriler bulundurmayan küçük, temiz canlılardır. Zengin protein tablosu nedeni ile beslediğiniz balıklara bu canlı yemleri haftada bir kere verebilirsiniz. Balıklarınız için iştah kabartıcı bir yem olan beyaz kurtlar, hasta balıklara da iyi gelmektedir.

canlı yemler-beyaz kurt

Evde kendi başınıza beslediğiniz beyaz kurtlar akvaryuma bıraktığınız zaman tatlı suda en fazla bir gün, tuzlu suda ise en fazla 3 saat kadar canlı kalabilmektedir. Bu oran akvaryum suyunuzun kirletme oranlarının oldukça düşük olduğunu göstermektedir.

Beyaz kurtlar, yoğun yağ içerikleri nedeniyle çok sıklıkla verilmemelidir.

Tubifex solucanı

Akvaryumda beslediğiniz etçil balıklar için son derece lezzetli bir seçenek olabilecek Tubifex kurtları, hem yılın belli dönemlerinde kolaylıkla temin edilebilir. Satın aldığınız Tubifex solucanları çeşitli dışkı, kir ve çamur gibi alanlarda ürediği için bu canlı balık yemini bir miktar suda bekletmek, suyunu arındırmak ve daha sonra akvaryuma ilave etmek balıklarınız için daha sağlıklı olacaktır.

canlı yemler-tubifex

Doğal yaşam ortamları oldukça kirli olan tubifex kurtları, içeriklerinde akvaryum balıklarınıza zararlı ağır metaller ve bazı zehirli kimyasalları barındırıyor olabilir. Temiz solucan satan petshop bulduysanız oradan satın almalısınız.

Tubifex kurtları, beyaz kurt, su piresi gibi seçeneklerin olmadığı durumlarda balıklara hafta bir kere olacak şekilde verilebilir.

İlginizi Çekebilir:   TATLI SU MİDYELERİ

Artemia Salina

Artemia veya bir diğer adı ile tuzlu karides akvaryum balıklarınızın yavruları için besin içeriği çok zengin olan canlı balık yemleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Artemia canlı balık yemi şöyle bir dezavantaj bulunduruyor: biraz pahalı ve zor bulunur. Çıkartılması ve balıklara sunulması da diğer canlı yemlere oranla daha meşakkatlidir. Ancak gelişme aşamasındaki yavru balıklar için tercih edilebilecek mükemmel bir canlı yemdir.

canlı yemler-artemia salina

Çeşitli petshoplarda ve balıkçılarda ender olarak rastlayabileceğiniz tuzlu karides, balıklarınız için adeta bir ziyafet konumundadır. Artemia ile beslenen akvaryum balıkları çok daha uzun süre hayatta kalabiliyor. Balıklar ve özellikle yavrular için son derece yararlı bir yemdir. Lepistes vb küçük boyutlu balıkların yetişkinleri de artemia salina ziyafetlerine asla hayır demeyeceklerdir.

Su piresi (Daphnia)

Canlı yemler arasında balıklar için oldukça önemli bir besin kaynağı olan su pireleri, diğer canlı yem türleri gibi akvaryumdaki suyunuza veya canlılarınıza zarar vermezler. Üretimi son derece basit olan su piresini PetShop üzerinden temin edebilmek mümkündür.

canlı yemler-su piresi

Özellikle yavru balıklarınız için son derece önemli bir başlangıç yemi olmaktadır. Birbirinden farklı türleri bulunan bu su pirelerinin küçük boyutlarından ötürü pek çok akvaryum balığına verilebilmektedir. Küçük bir su şişesinde üretim yaparak sürekli canlı yem temin edebilirsiniz.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020