BETTA BALIKLARI

05.03.2022
783
BETTA BALIKLARI

Labirentliler familyasından olan Betta Balıkları, Siyam Kavgacı Balıkları olarak da bilinirler.

Özellikle erkeklerinin gösterişli gövdeleri ve kuyrukları, bu yalnız yaşamayı seven agresif balıkları tercih edilen bir tür haline getirmiştir.

Anavatanı Tayland olan Betta’ların en belirgin özelliği erkekler arasındaki ölümcül kavgalardır. İki erkek Betta’nın bir arada olması, bir tanesinin ölümü ile sona erecek bir savaş anlamına gelir.

Doğada, küçük ve durgun su birikintilerinde yaşayan Betta, su içindeki veya yüzeyindeki küçük böcekler ve larvalarla beslenir.

Etçil ve avcı türlerdir. Dişileri erkeklere oranla çok daha sakindir. Bir yumurtlama dönemi içinde çıkan dişi Betta’lar, birbirleriyle uyum içinde uzun süre yaşayabilirler.

Betta Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Sanılanın aksine, betta balıkları için bir küçük bardak veya fanus asla yeterli değildir. Yine sanılanın aksine, sadece su yüzeyinden oksijen alarak solunum yapmaz. Su içindeki oksijeni de bu amaçla kullanırlar.

Bakımı kolay ve çok ayrıntı gerektirmediği zannedilen betta balıkları, tam aksine, uygun akvaryumlarda son derece hareketli ve mutlu olurlar.

Bir Betta için gereken minimum akvaryum hacmi 10 litrenin altında olmamalıdır.

Bu kadar güzel bir balığa fanuslarda veya bardaklarda bakmaya çalışmak Betta Balıkları’na yapılabilecek en büyük haksızlıktır.

İlginizi Çekebilir:   MELEK BALIKLARI (SKALERLER)

Erkek bettalar, yalnız olmayı tercih ederler. Karma akvaryumlarda etraflarındaki aşırı hareketlilik onları rahatsız edecektir. Neon Tetra, Vatoz ve Corydoras’larla beraber yaşayabilseler de, en ideali, bitkili bir tankta bir vatoz bir kaç tane corydoras ve elma salyangozları ile gayet mutlu yaşayabilir.

dişi betta balıkları
erkek betta balıkları

26 oC su sıcaklığı bettalar için idealdir. Yine akvaryumlarında su sıcaklığını sabit tutmak için bir ısıtıcı ve küçük ve fazla akıntı yapmayan bir sünger filtre bulunmasında fayda vardır.

Bitkilerle geçimli bir balıktır. İstediği zaman gizlenebileceği bölgelerin olduğu, güzel dekore edilmiş akvaryumlarda uzun süre sağlıklı bir yaşam sürebilir. 

betta balıkları akvaryumu

Başlıca Betta Versiyonları

Akvaryum severlerin bakımından keyif aldıkları bu gösterişli balıkların belli başlı versiyonları şunlardır;

1- Halfmoon Betta

Kuyruklarını, alt ve üst yüzgeçlerini tam olarak açtıklarında bir yarım ay görüntüsü ortaya çıkar. İsimlerini de zaten bu görüntüden almışlardır. Bu pozisyona gelmeleri için gerçekten sinirlenmiş olmaları gerekir. Başka bir betta gören erkekler, daha büyük ve tehditkar görünebilmek için tüm yüzgeçlerini açarlar. solungaçları kabarır. Kavgaya hazır olduğunu bu şekilde belli eder. 

halfmoon betta balıkları

2- Crowntail Betta

Kuyruğunun taç şeklindeki görüntüsü ile bu adı almıştır. Gerçekten gösterişli balıklardır.

crowntail betta balıkları

3-Plakat

Diğerlerine oranla daha küçük ve kısa yüzgeçlere sahip, hızlı ve hareketli Betta türüdür.

plakat betta balıkları

4- Fil Kulak Betta

filkulak betta balıkları

Aslında kulakları veya solungaçları değil, yan yüzgeçleri büyük ve renkli olduğu için bu isimle anılırlar. 

İlginizi Çekebilir:   SAE (SIAMENSIS ALGEA EATER) BALIKLARI

Betta’ların Üremesi

Betta balıkları, köpük yuva yaparlar. Yuvanın yapılması ve yavruların bakımından erkek betta sorumludur.

Yumurtlama ve yavruların bakımı betta çifti için oldukça yıpratıcı bir süreçtir. İyi kondisyona sahip bir çift daha verimli olacaktır. Üreme akvaryumunun zemininde kum olmaması daha sağlıklı bir tercihtir.

  • Erkek bettanın yanına, başka bir kap içinde birbirlerini görebilecek şekilde dişiyi koyun. İkisinin de protein ağırlıklı beslenmesini sağlayın.
  • Önce agresifleşen erkek, bir kaç gün içinde su yüzeyine köpükten bir yuva yapacaktır. 
  • Yuva tamamlandıktan sonra dişiyi erkeğin yanına aktarabilirsiniz.
  • Önce kavgayı andıran görüntüler ile birlikte erkek dişiyi kovalayacak ve üremeye zorlayacaktır.
  • Çift uyum sağladıktan sonra, erkek dişinin gövdesine sarılır ve baskı uygular.
  • Dişi yumurtaları döker.
  • Bu yumurtalar erkek tarafından döllenir.
  • Erkek, zemine düşen yumurtaları alır ve köpüklerin içine yerleştirir.
  • Bu seremoni bir kaç saat sürebilir.
  • Yumurtlama bittikten sonra dişinin hemen akvaryumdan alınması gerekir. Aksi takdirde erkek tarafından hırpalanacak ve hatta öldürülecektir.
  • Yumurtalarla birlikte yalnız kalan erkek, yavrular çıkıp serbest yüzmeye başlayıncaya kadar yem yemez.
  • Yavrular yatay yüzmeye başladığında artık artemia larvalarıyla beslenebilirler. Bu aşamada erkeğin de akvaryumdan çıkartılmasında bir sakınca yoktur.
betta balıkları köpük yuva

Betta Yemleri

Betta Balıkları, protein ağırlıklı pellet şeklindeki yemleri tercih ederler. Bunların yanında sindirimi düzenlemek için bitkilsel kökenli (spirulina yosunu) yemler de menülerinde bulunmalıdır.

İlginizi Çekebilir:   JACK DEMPSEY

Küçük sinek larvaları, beyaz kurtlar, sivrisinekler severek tükettikleri canlı yemlerdir.

Doğada, sürekli yağan yağmurlar, betta yaşam alanlarında su değişimini doğal yoldan sağlar. Sudaki nitrat oranına karşı oldukça hassas olan betta balıkları, mutlaka sabit bir su sıcaklığında ve en az 10 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır.

Betta Balıklarının Bakımı

Betta’lar için minimum su hacminin 10 litre olması gerektiğini söylemiştik. Küçük hacimli akvaryumlarda, su değerlerinin sabit kalmasının zorluğu da eklenirse, etçil olan betta balıkları, bloat ve dropsy gibi hastalıklara kolayca yenik düşebilirler.

Menülerinde mutlaka bitkisel kökenli ve canlı yemler olmalıdır. 

Haftalık su değişimleri ile nitrat seviyeleri kontrol altında tutulmalıdır.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020