AKVARYUM KUMLARI

13.02.2022
664
AKVARYUM KUMLARI

Tank zemininde kullanılacak akvaryum kumları seçimi, yine beslemeyi düşündüğümüz türe göre belirlenecektir. 

Ne tür canlılar beslersek besleyelim, seçeceğimiz kumun doğal bir malzeme olması önceliğimizdir. Katkısız, boyasız, doğal malzemeleri tercih etmek, akvaryum canlılarımızda beklenmeyen olumsuzlukları en aza indirecektir.

AKVARYUM KUMLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

– Bitkili ya da bitkisiz farketmeksizin, akvaryum tabanında kullanacağımız kum ilk etapta dekorasyonun bir parçası gibi ön plana çıksa da asıl önemli fonksiyonu, hep bahsettiğimiz “yararlı bakteriler” (Nitrifikasyon Bakterileri) için asıl yaşam alanı olmasıdır.

– Suyun azot dengesini sağlayan ve “nitrifikasyon bakterileri” olarak adlandırılan bu bakterilerin çok büyük çoğunluğu akvaryumdaki zemin malzemelerinde yaşamlarını ve işlevlerini sürdürecekler.

– Bitkili bir akvaryum istiyorsak, bitkilerin yerleşip tutunabileceği, gelişebileceği bir ortam sağlayacaklar.

– Dekorasyonumuzun önemli bir parçası olacaklar.

akvaryum kumları

AKVARYUM KUMLARI SEÇİMİ

Akvaryum zemin malzemeleri, değişik kimyasal yapılara sahip olabilirler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi; doğal malzemeler çoğunlukla ya kalsiyum-karbonat (CaCO3) ya da silisyum (SiO2) kökenli malzemelerdir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA BİYOLOJİK FİLTRASYON

Bunların yanı sıra; temperleme yoluyla elde edilen, yine doğal malzemelerden ama ısıl işlemlerle elde edilmiş zemin malzemeleri de mevcut.

Toplam sertlik (gH) ve karbonat sertliği (kH) yüksek suları tercih eden balık türleri (örneğin Malawi ve Tanganyika Chiclidleri) için kalsiyum karbonat türevleri daha uygundur. Bu malzemeler suda bir miktar salınım (çözünme) yapacaklar ve su sertliğini nispeten yüksek tutacaklardır. “Midye kırığı” olarak adlandırılan akvaryum kumları, bu tür kumlara örnek olarak verilebilir.

Nispeten yumuşak su değerleri tercih eden türler içinse (Örneğin Güney Amerika Chiclidleri) silis kökenli kumlar tercih edilmelidir. Çünkü silis kumları (herhangi bir katkı veya tortu içermiyorlarsa) suda salınım yapmazlar ve su sertliğini değiştirmezler.

akvaryum kumları

Bitkili akvaryumlarda, tane boyutu 2-3 mm olan kumlar tercih edilirse, hem tanecikler arasında çok hafif ve istenilen bir su sirkülasyonu sağlanır, hem de bitki köklerinin ilerleyip tutunabilmeleri kolaylaşır. Bitkilerin daha hızlı ve sağlıklı gelişimi için zeminde kullanacağımız asıl malzemenin altına 1-1,5 cm yüksekliğinde bir torf tabakası döşeyerek, bitki kökleri için gerekli besini de sağlayabiliriz.

İlginizi Çekebilir:   SU DEĞERLERİ ve BALIKLARA ETKİLERİ

NOT: Torf, bünyesinde bulunan humik ve fulvik asitleri zamanla suya bırakacağı için suyun asitlik (pH) seviyesinde bir düşüş gözlemlenebilir.

Kendilerine zeminde yuva yapmayı seven (Örneğin Malawi Chiclidleri) gibi türler için bitkili akvaryum söz konusu olmayacağından ve bu hayvanların diledikleri gibi hafriyat işlerini yürütebilmeleri için daha ince tane boyutunda öğütülmüş kumlar kullanılabilir.

Sonuç olarak; kum seçiminde akvaryum canlılarınızın tercihlerini göz önünde bulundurun. Zemin malzemesini sadece dekorasyon olarak değerlendirmeyip, boyalı-katkılı malzemelerden kaçının.

NOT: BİTKİLİ BİR AKVARYUM İÇİN 4 CM YÜKSEKLİĞİNDE BİR KUM TABAKASI YETERLİ OLACAKTIR.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020