AKVARYUM SUYU SICAKLIĞI VE ÖNEMİ

29.07.2022
627
AKVARYUM SUYU SICAKLIĞI VE ÖNEMİ

Balıklarda Stres Kaynakları başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi; Akvaryum Suyu Sıcaklığı, akvaryum canlılarının genel sağlık durumunu direkt olarak etkileyen kriterlerden birisidir.

Akvaryum balıkları, doğal ortamlarında türlerine göre çok farklı su şartlarında ve dolayısıyla çok farklı su sıcaklıklarında yaşamaya uyum sağlamışlardır.

Evlerimizdeki veya işyerlerimizdeki akvaryumların temel olarak bu doğal ortamların küçük birer kopyası olduğunu kabul edersek; beslenen türler için uygun su şartlarının sağlanması, sağlıklı bir akvaryum ortamının oluşturulması ve devam ettirilmesi için gereklidir.

Akvaryum suyu sıcaklığı da bu şartların başlıcalarından bir tanesidir. Ortalama olarak kabul edilen akvaryum suyu sıcaklığı 22-28 oC aralığı ve genel olarak 26 oC ‘dir. Bu aralığın dışında su sıcaklığına ihtiyaç duyan canlılar elbette mevcuttur ve karma akvaryumlarda, türlerin ihtiyacına göre ortalama bir değer belirlemek gereklidir.

akvaryum suyu sıcaklığı

Akvaryum Suyu Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, farklı türler farklı su sıcaklığı değerlerinde yaşamaya uyum sağlamışlardır. Akvaryumlarda sıklıkla rastlanılan türler için bir Tür-Sıcaklık Listesi yapmak gerekirse;

Betta Türleri: 18-32 oC

Japon Balığı: 18-22 oC

Kılıç Kuyruk: 18-27 oC

Lepistes: 20-23 oC

Melek Balığı: 25-30 oC (Daha Yüksek sıcaklıklarda da yaşayabilir)

Gökkuşağı Balığı: 24-25 oC

Piranha: 24-26 oC

Astronot: 22-25 oC

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM ISITICILARI

Cichlid: 25-26 oC

Discus: 30-34 oC su sıcaklıklarını tercih ederler.

Bu listeden de görüleceği gibi, karma akvaryumlarda 26 oC değeri genel olarak balıkların uyum sağlayabileceği bir ortalama değerdir.

Akvaryum Suyu Sıcaklığı Neden Önemlidir?

Akvaryum canlılarımızın doğal ortamları, bizim akvaryum tanklarımızda olduğu gibi, küçük hacimli sular değil, büyük göller veya akarsulardır. Yüksek hacimli sularda saatlik, günlük sıcaklık değişiklikleri çok minimum değerlerdedir. Yani su sıcaklıklarını sabit olarak kabul etmek en doğrusudur.

akvaryum suyu sıcaklığı ve önemi

Dolayısıyla, çok daha küçük hacimli akvaryum tanklarında su sıcaklığının sabit tutulması son derece önemlidir.

Canlılara uygun olmayan veya sabitlenmeyen su sıcaklığı er ya da geç balıkların strese girmelerine ve hastalıklara açık hale gelmelerine yol açacaktır. Balıkların pek çoğu, tropikal iklim şartlarının hüküm sürdüğü bölgelerden gelmektedir ve mevsimsel iklim şartları arasında çok büyük farklılıklar söz konusu değildir.

Bu nedenlerle iki kritere dikkat etmek, sağlıklı bir akvaryum ortamı için gereklidir:

1- Canlılara Uygun Akvaryum Suyu Sıcaklığı Belirlemek

Yukarıda verdiğimiz ama kabaca hazırlanmış tür-sıcaklık listesinde akvaryum suyu sıcaklığı bir aralık olarak verilse de (örneğin; 20-23 oC gibi), tüm mevcut türler için ortalama bir değer belirlenmesi çok daha sağlıklı olacaktır. 

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUMDA SU DEĞİŞİMLERİ ve ÖNEMİ

Bir akvaryum oluşturup, çeşit çeşit, rengarenk balıklarla doldurma isteği, en başta akvaryum suyu sıcaklığı ve o akvaryumdaki balık türlerinin talep ettikleri sıcaklık değerlerinin arasındaki farklılıklar açısından yanlış bir eğilimdir.

Yine aynı listeden görülebileceği gibi, discus ve japon balıklarının su sıcaklığı talepleri birbirlerinden çok farklıdır. Discuslar Güney Amerika Chiclidleri ailesinden Tropkal amazon nehri ve kollarında yaşayıp üreyen türlerdir. İdeal su sıcaklığı discuslar için 32 oC’dir. Buna karşılık Sazansıgiller’den olan Japon Balıkları, su içinde daha yüksek oranda oksijene ihtiyaç duyarlar. Oksijenin soğuk suda daha kolay çözündüğünü bilirsek, japon balıklarının 16-20 oC aralığındaki sularda yaşamayı daha çok tercih edeceklerdir. Bu örnekte olduğu gibi, ortalama değer olarak verdiğimiz 26 oC ‘lik su sıcaklığı, discus için soğuk, japon balığı için ise sıcak olacaktır.

Bu nedenle, tanklarda birbiriyle aynı ortama uygun türlerin beslenmesi, su sıcaklığının sağlıklı olarak belirlenmesini de kolaylaştıracaktır.

2- Sabit Su Sıcaklığı

Göller ve akarsular gibi büyük hacimli su kütlelerinin sıcaklıklarının kısa vadelerde değişkenlik göstermesi çok zordur. Su doğada en zor ısınan ve soğuyan maddedir. Hacim büyüdükçe, su sıcaklığını az bir miktar da olsa değiştirmek çok daha büyük bir ısı kaynağı ve süre gerektirecektir. Ne yazık ki; bu kural çok daha küçük su hacimlerine sahip akvaryum tankları için geçerli değildir.

sabit-su-sıcaklığı

Gece-Gündüz, Yaz-Kış gibi farklılıklar, akvaryum suyu sıcaklığı üzerinde 1-2 derecelik oynamalar bile yapsa, bu durum canlılarımızın strese girmelerine yetecektir.

İlginizi Çekebilir:   AKVARYUM HAFTALIK BAKIMI

Akvaryum suyu sıcaklığı ve önemi konularından bahsettikten sonra, sağlıklı ve uygun su sıcaklık seviyelerinin nasıl sağlanacağı konusunda da kısaca bilgi vermek gerekecektir.

Akvaryum Isıtıcıları ve Termometreler

Akvaryum Isıtıcıları başlıklı makalemizde, hacme göre ısıtıcı seçimi konusunda bilgi vermeye çalışmıştık. 

Akvaryum ısıtıcılarının, güç olarak akvaryum su hacmine uygun olarak seçilmesine ve kaliteli bir markanın ürünü olmasına özen gösterilmelidir.

akvaryum-ısıtıcısı

Güç ihtiyacı, mevcut hacimdeki suyun istenilen sıcaklık seviyesine ulaşabilmesini sağlamak, kalite ise, çok önem verdiğimiz akvaryum suyu sıcaklığı değerinin sabit kalmasını sağlamak içindir.

Isıtıcıların, filtre su çıkışı gibi, su akıntısının olduğu yerlerde konumlandırılması, akvaryum içinde sıcaklığın dengeli bir şekilde dağılımına yardımcı olacaktır.

Akvaryum termometreleri kullanımı zorunlu olmasa da, su sıcaklık değerini gözlemek anlamında rahatlıkla kullanılabilirler. Konum olarak, ısıtıcıdan uzak bir bölgeye yerleştirilmeleri daha doğru sonuçlar izlenmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı akvaryumlar dileriz…

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020