AKVARYUM BALIK YEMİ SEÇİMİ

05.03.2022
953
AKVARYUM BALIK YEMİ SEÇİMİ

Akvaryum balıklarının beslenme alışkanlıkları tüm akvaryum severleri balık yemi seçimi konusunda dikkatli davranmaya zorlar.

Farklı su şartlarından, farklı boyutlarda, farklı gereksinimleri olan yüzlerce akvaryum balığı türü olduğunu düşünürsek, tüm bu ihtiyaçların karşılanması için akvaryum balık yemlerinin seçimi daha da önem kazanıyor.

Beslenme alışkanlıkları göz önüne alındığında akvaryum balıklarını farklı gruplarda kategorilere ayırmak mümkün. 

Yem Seçimi aşamasında, hangi kriterleri dikkate almak gerektiği, beslenen balık türlerine göre değişkenlik gösterecektir.

Balıkların Beslenme Alışkanlıkları

akvaryum balık yemi çeşitleri

Ana besin türlerine göre balıkları 3 ana gruba ayırmak mümkün;

1- Etçil (Etobur) Balıklar (Örneğin; Bettalar, Malawi Chiclidleri, Arowana) Protein ağırlıklı beslenmesi gereken balıklardır.

2- Otçul (Otobur) Balıklar (Örneğin; Japon Balıkları, Tanganyika Chiclidleri, Vatozlar) Bitkisel kökenli yemlerle beslenmesi gereken balıklardır.

3- Hepçil Balıklar (Örneğin canlı doğuranlar) Protein ve bitkisel içerikli yemlerin dengeli bir şekilde verilmesi gereken balıklardır.

Balıkların ihtiyaçlarına uygun olmayan şekilde beslenmeleri, en sık gözlemlenen hatalardandır ve yine ne yazık ki çoğunlukla ciddi hastalıklar  (Bloat, Dropsy vb.) ve kayıplarla sonuçlanır.

İlginizi Çekebilir:   FİLTRELERİN TEMİZLİĞİ

Bu yüzden beslenen balıkların doğal ortamlarındaki beslenme türleri ve alışkanlıkları bilinmeli ve akvaryum ortamında taklit edilmelidir.

Balıkların Yüzme Seviyeleri ve Balık Yemi Seçimi

Yine farklı türler, akvaryum hacminin belli seviyelerini kullanmayı tercih ederler. Genellikle akvaryum içinde yoğun bir trafik gözlense de, her tür için ideal yüzme seviyelerinden bahsetmek mümkündür.

Balıkların tercih ettikleri yüzme seviyeleri, balık yemi seçimi konusunda fikir vermesi açısından önemlidir.

ÜST SEVİYE YÜZÜCÜLER

Bunlar, lepistes, arowana, betta gibi genellikle suyun yüzeye yakın bölümlerinde yüzme alışkanlığına sahiptirler.

Beslenmelerinde pul yemler, yavaş batan peletler, kurutulmuş ve canlı yemler tercih edilmelidir. Elbette diğer yemlere de “hayır” demeyeceklerdir.

pul balık yemi

ORTA SEVİYE YÜZÜCÜLER

Tetralar, Ramirezi, Melek vb. gibi bazı türler, akvaryum tankının orta seviyelerinde yüzerler ve suda batan peletler, tablet balık yemi çeşitleri beslenmeleri için idealdir.

pelet balık yemi
Pelet Yem
tablet balık yemi
Tablet Yem

ALT SEVİYE (DİP) YÜZÜCÜLER

Çöpçü, vatoz, salyangozlar, kakadu gibi türler ise dipte veya dibe yakın seviyelerde yüzerler ve yine batan pelet tipi balık yemi ve dip yemleri uygun şekilde beslenmelerini sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir:   CANLI YEMLER

CANLI YEMLER

Etçil balık türleri için vazgeçilmez tercihlerden biri de canlı yemlerdir. Ancak, hangi ortamdan geldiği belli olmayan canlı balık yemi çeşitleri, hastalık yapma potansiyelleri nedeniyle tercih edilmemelidir.

Tubifex Kurtları

tubifex kurtları
Tubifex Kurtları

Genellikle nehirlerin kıyıya yakın bölgelerinden toplanan tubifex kurtları, bulundukları kirli ortam nedeniyle, ağır metaller ve çeşitli bakteriler taşırlar. Her ne kadar balıklar severek tüketse de, aslında orta vadede zararlı olacak yemlerdir. Uzak durmakta fayda var.

Kan Kurdu (Bloodworms)

balık yemi seçimi-kan kurdu

Tubifex kurtlarına göre daha güvenilir bir canlı balık yemidir. Çok sık verilmesi, hem balığın sindirim düzenini bozacak, hem de bir süre sonra kuru yemleri kabul etmeyeceklerdir.

Beyaz Kurt

beyaz kurt kültürü

Beslenme desteği ve taze protein kaynağı olarak oldukça iyi bir seçenek olan beyaz kurtların tek dezavantajı, yüksek yağ içeriği nedeniyle sık kullanıma uygun olmamalarıdır. Üretilmeleri oldukça kolaydır.

Su Piresi

su piresi

Balıklar için besleyici ve temini kolay bir canlı yemdir. Yılın belli dönemlerinde bulunabilmesi de alışkanlık yapmaması için iyi bir özelliktir. İnce gözlü bir süzgeç içinde akan suda durulanıp verilmesi daha iyidir.

İlginizi Çekebilir:   NE İSTİYORSUNUZ?

Artemia

artemia

Özellikle yavru balıklar için tercih edilmesi gereken en temiz ve kaliteli canlı yemdir. Yavru balıklar kadar görebildikleri sürece küçük boyutlu balıklar da severek tüketirler. Artemia larvalarının elde edilmesi oldukça zor bir süreçtir ama yavruların hızlı ve yeterli gelişimi için kullanılmasında büyük yarar vardır.

Sonuç olarak, akvaryumlarımızın içinde doğanın küçük parçalarını kopyalamaya çalışıyoruz. Balıkların doğal beslenme şansı yok ve biz ne verirsek onunla yetinmek zorundalar. Sağlıklı balıklar ve akvaryum için mutlaka yem seçimi konusunda hassas davranın.

Etçil balıklarınızın menülerinde spirulina yosunu içerikli bitkisel yemler mutlaka bulunsun. Sindirim sistemini desteklemek için bitkisel besin takviyesinin şart olduğunu unutmayın. Haşlanmış bezelye, ıspanak gibi bitkisel yemler de çoğu balığın severek kabul ettiği yemlerdir.

Konu ile ilgili olarak AKVARYUM GÜNLÜK BAKIM başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

www.kolayakvaryum.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020